Iebildumi / Priekšlikumi
Noteikumu projekta 9.punkta redakcija saskaņota ar Iepirkumu uzraudzības biroju, tostarp, ņemot vērā IUB priekšlikumu " iesniedzēja vietā labāk lietot vārdu pretendents (no PIL 1.panta 24.punkts - pretendents- piegādātājs, kurš iesniedz piedāvājumu) ".
Tamdēļ sadarbībā ar VARAM un IUB, tika izstrādāta jauna 1.pielikuma 9.punkta, 2.pielikuma 9.punkta un 3.pielikuma 9.punkta redakcija, kas paredz, ka lai salīdzinātu, novērtētu un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, paredz piešķirt vērtēšanas kritēriju punktus produktiem vai produktu grupai, kurā iekļauti produkti ar mazāku ietekmi uz vidi. Ja piedāvājumi ir līdzvērtīgi, neatkarīgi no iepirkumā piemērotā piedāvājuma izvēles kritērija iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķir piedāvājuma pretendentam, kura piedāvājumā ir vairāk produktu ar pazeminātu ietekmi uz vidi, t.sk. produkti, kas atbilst bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām, un izmantojot iespējami mazāku piegādes attālumu. Zaļā publiskā iepirkuma kritēriji pārtikas produktu piegādēm un ēdināšanas pakalpojumiem ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtību. Papildus skaidrojam, ka tāpat kā līdz šim, valsts un pašvaldību lielajos pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumos tiks piemērotas PIL vai noteikumu Nr.353 vai abu normatīvo aktu prasības. Savukārt mazajos iepirkumos būtu nepieciešams iekļaut vismaz bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām atbilstošus produktus. Tādējādi tiktu veicināts, ka arī mazos iepirkumos tiek pievērsta uzmanība paaugstinātai pārtikas produktu kvalitātei."
Lūdzam precizēt MK protokollēmuma projekta 3.punktu atbilstoši Izziņas par saņemto sabiedrības viedokli pēc sabiedriskās apspriedes 1.punktā (Latvijas Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas iebildums/priekšlikums) norādītajam, saskaņā ar kuru Veselības ministrija norādīja, ka noteikumu projekta Ministru kabineta protokollēmuma projekts tiks papildināts ar punktu, kas paredzētu, ka izmaiņas, kuras izraisītu ēdināšanas izmaksu sadārdzinājumu, piemēram attiecībā uz nedēļas ēdienkartē iekļaujamo produktu daudzuma izmaiņām, normatīvajā aktā ieviešamas tad, kad tiks palielināts finansējuma apmērs viena izglītojamā 1.-4.klasē ēdināšanai. Ņemot vērā iepriekš minēto, lūdzam papildināt Ministru kabineta protokollēmuma projektu ar šādu punktu.
Attiecīgi lūdzam precizēt arī informāciju noteikumu projekta anotācijā (atbilstoši Izziņā norādītajam).
Papildus plānotajam finansējuma palielinājumam, Zemkopības ministrija aicina izvērtēt iespēju veikt precizējumus protokollēmuma projektā, lai noteiktu, ka ir jāturpina darbs pie pakāpeniskas finansējuma palielināšanas turpmākajos gados atbilstoši faktiskajai tirgus situācijai.
9. Lai salīdzinātu, novērtētu un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, paredz piešķirt vērtēšanas kritēriju punktus produktiem vai produktu grupai, kurā iekļauti produkti ar mazāku ietekmi uz vidi. Ja piedāvājumi ir līdzvērtīgi, neatkarīgi no iepirkumā piemērotā piedāvājuma izvēles kritērija iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķir piedāvājuma pretendentam, kura piedāvājumā ir vairāk produktu ar pazeminātu ietekmi uz vidi, t.sk. produkti, kas atbilst bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām un izmantojot iespējami mazāku piegādes attālumu. Zaļā publiskā iepirkuma kritēriji pārtikas produktu piegādēm un ēdināšanas pakalpojumiem ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtību.
9. Lai salīdzinātu, novērtētu un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, paredz piešķirt vērtēšanas kritēriju punktus produktiem vai produktu grupai, kurā iekļauti produkti ar mazāku ietekmi uz vidi. Ja piedāvājumi ir līdzvērtīgi, neatkarīgi no iepirkumā piemērotā piedāvājuma izvēles kritērija iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķir piedāvājuma pretendentam, kura piedāvājumā ir vairāk produktu ar pazeminātu ietekmi uz vidi, t.sk. produkti, kas atbilst bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām un izmantojot iespējami mazāku piegādes attālumu. Zaļā publiskā iepirkuma kritēriji pārtikas produktu piegādēm un ēdināšanas pakalpojumiem ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtību.
9. Lai salīdzinātu, novērtētu un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, paredz piešķirt vērtēšanas kritēriju punktus produktiem vai produktu grupai, kurā iekļauti produkti ar mazāku ietekmi uz vidi. Ja piedāvājumi ir līdzvērtīgi, neatkarīgi no iepirkumā piemērotā piedāvājuma izvēles kritērija iepirkuma līguma slēgšanas tiesības piešķir piedāvājuma pretendentam, kura piedāvājumā ir vairāk produktu ar pazeminātu ietekmi uz vidi, t.sk. produkti, kas atbilst bioloģiskās lauksaimniecības vai nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas, vai lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas prasībām un izmantojot iespējami mazāku piegādes attālumu. Zaļā publiskā iepirkuma kritēriji pārtikas produktu piegādēm un ēdināšanas pakalpojumiem ir noteikti Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtību.