Projekta ID
23-TA-2938Atzinuma sniedzējs
Biedrība "Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera"
Atzinums iesniegts
22.11.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem
Iebildumi / Priekšlikumi
Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Iepazīstoties ar informatīvo ziņojumu, aicinām ziņojuma autorus tajā uzsvērt sekojošus aspektus:
- Necukura saldinātāji ir atzīti par drošiem ievērojot Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes regulu noteiktās pieļaujamās dienas devas;
- Nepieciešams veikt sabiedrības izglītošanu par saldinātājiem, saldinātāju veidiem, kādos pārtikas produktos tie tiek pievienoti, kā arī saldināto dzērienu sastāvu, reformulācijas sniegtajām iespējām un to ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī iespējām papildināt uzturu;
- Informēt un izglītot sabiedrību par veselīga uztura komponentēm – par fizisko aktivitāšu un dārzeņu, augļu lietošanas nozīmi uz cilvēku veselību, kā arī ūdens pietiekamu uzņemšanu ikdienā;
- Nepieciešams veikt papildus pētījumu Latvijā par iedzīvotāju cukura patēriņu, lai lēmumi par cukura patēriņa ierobežošanu būtu pētījumos balstīti;
- Aicinām ņemt vērā, ka citas valsts pārvaldes institūcijas (Veselības ministrija) jau iepriekš darbojušās pārtikas sastāva uzlabošanā, īstenojot memorandu par sāls, cukura vai piesātināto taukskābju samazināšanu savos produktos. Lūdzam ziņojumā uzsvērt pašregulējošu aktivitāšu nozīmi pārtikas sastāva uzlabošanas veicināšanā.
- Necukura saldinātāji ir atzīti par drošiem ievērojot Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes regulu noteiktās pieļaujamās dienas devas;
- Nepieciešams veikt sabiedrības izglītošanu par saldinātājiem, saldinātāju veidiem, kādos pārtikas produktos tie tiek pievienoti, kā arī saldināto dzērienu sastāvu, reformulācijas sniegtajām iespējām un to ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī iespējām papildināt uzturu;
- Informēt un izglītot sabiedrību par veselīga uztura komponentēm – par fizisko aktivitāšu un dārzeņu, augļu lietošanas nozīmi uz cilvēku veselību, kā arī ūdens pietiekamu uzņemšanu ikdienā;
- Nepieciešams veikt papildus pētījumu Latvijā par iedzīvotāju cukura patēriņu, lai lēmumi par cukura patēriņa ierobežošanu būtu pētījumos balstīti;
- Aicinām ņemt vērā, ka citas valsts pārvaldes institūcijas (Veselības ministrija) jau iepriekš darbojušās pārtikas sastāva uzlabošanā, īstenojot memorandu par sāls, cukura vai piesātināto taukskābju samazināšanu savos produktos. Lūdzam ziņojumā uzsvērt pašregulējošu aktivitāšu nozīmi pārtikas sastāva uzlabošanas veicināšanā.
Piedāvātā redakcija
-