Noteikumu (grozījumu) projekts

22-TA-54
Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 18. jūnija noteikumos Nr. 328 "Prasības kautuvēm, kurās nokauto dzīvnieku gaļu mazā daudzumā realizē vietējā tirgū"
Izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma
25.panta 12.punktu
Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 18. jūnija noteikumos Nr. 328 "Prasības kautuvēm, kurās nokauto dzīvnieku gaļu mazā daudzumā realizē vietējā tirgū" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 121. nr.; 2020, 205. nr.) šādus grozījumus:
1.
Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:
"2. Noteikumi attiecas uz mājas nagaiņu, saimniecībā audzētu medījamo dzīvnieku, nomedītu savvaļas medījamo dzīvnieku, kā arī skrējējputnu, mājputnu un zaķveidīgo dzīvnieku gaļas iegūšanu kautuvēs, kurās kauj gan vienas sugas, gan vairāku sugu dzīvniekus, ja nedēļā:
2.1. tikai no vienas sugas dzīvniekiem kauj ne vairāk kā:
2.1.1. 100 aitas;
2.1.2. 100 kazas;
2.1.3. 50 cūkas;
2.1.4. 10 liellopus;
2.1.5. medījamos dzīvniekus:
2.1.5.1. 10 saimniecībā audzētus lielos medījamos dzīvniekus;
2.1.5.2. 100 saimniecībā audzētus mazos medījamos dzīvniekus;
2.1.5.3. 10 savvaļā nomedītus lielos medījamos dzīvniekus, t.sk. bebrus;
2.1.5.4. 100 savvaļā nomedītus mazos medījamos dzīvniekus;
2.1.6. 10 zirgus;
2.1.7. mājputnus un skrējējputnus:
2.1.7.1. 2880 mājputnus kautsvarā līdz 1,5 kg;
2.1.7.2. 1500 mājputnus kautsvarā no 1,5 līdz 5 kg;
2.1.7.3. 600 mājputnus kautsvarā no 5 līdz 25 kg;
2.1.7.4. 200 skrējējputnus kautsvarā virs 10 kg.
2.1.8. 500 zaķveidīgos;
2.2. no dažādu sugu dzīvniekiem kauj ne vairāk kā:
2.2.1. 30 aitas;
2.2.2. 30 kazas;
2.2.3. 30 cūkas;
2.2.4. trīs liellopus;
2.2.5. medījamos dzīvniekus:
2.2.5.1. trīs saimniecībā audzētus lielos medījamos dzīvniekus;
2.2.5.2. 50 saimniecībā audzētus mazos medījamos dzīvniekus;
2.2.5.3. trīs savvaļā nomedītus lielos medījamos dzīvniekus, t.sk. bebrus;
2.2.5.4. 50 savvaļā nomedītus mazos medījamos dzīvniekus;
2.2.6. trīs zirgus;
2.2.7. mājputnus un skrējējputnus:
2.2.7.1. 1500 mājputnus kautsvarā līdz 1,5 kg;
2.2.7.2. 600 mājputnus kautsvarā no 1,5 līdz 5 kg;
2.2.7.3. 200 mājputnus kautsvarā no 5 līdz 25 kg;
2.2.7.4. 70 skrējējputnus kautsvarā virs 10 kg.
2.2.8. 300 zaķveidīgos."
2.
Papildināt ar 3.5. apakšpunktu šādā redakcijā:
"3.5. atzītam gaļas pārstrādes uzņēmumam gaļas pārstrādei un izplatīšanai vietējā tirgū."
3.
Papildināt ar 3.1 punktu šādā redakcijā:
"3.1 Atzīts gaļas pārstrādes uzņēmums, uzsākot šajos noteikumos minētās gaļas pārstrādi, paziņo Pārtikas un veterinārajam dienestam (turpmāk – dienests) par izmaiņām uzņēmuma darbībā saskaņā ar pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtību."
4.
Papildināt ar 3.2 punktu šādā redakcijā:
"3.2 Atzīts gaļas pārstrādes uzņēmums, kas saņem gaļu no kautuvēm, kurās nokauto dzīvnieku gaļu mazā daudzumā realizē vietējā tirgū nodrošina: 
3.21. ražošanas procesam nepieciešamo izejvielu un gatavo produktu pilnīgu nodalīšanu no pārējām atzītajā uzņēmumā saņemtajām izejvielām un saražotajiem produktiem laikā vai telpā;
3.22. iegūto produktu realizāciju tikai vietējā tirgū Latvijas teritorijā, marķējot to kā noteikts šo noteikumu 17. un 18. punktā;
3.23. dienestam pieejamu dokumentētu izejvielu un saražoto produktu aprites informāciju."
5.
Papildināt ar 8.5.1 apakšpunktu šādā redakcijā:
"8.5.1 gaļas sasaldēšana;".
6.
Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:
"11. Katru nākamo dzīvnieku, izņemot mājputnus un zaķveidīgos, kauj tikai pēc tam, kad iepriekšējais ir nokauts, apstrādāts un kaušanas vieta ir iztīrīta un izmazgāta."
7.
Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:
"12. Mājputnus un zaķveidīgos kauj grupās (kaušanas telpā vienā reizē ievestie dzīvnieki). Pēc katras grupas nokaušanas un apstrādes kaušanas vietu tīra un mazgā."
8.
Svītrot 12.1 punktu.
9.
Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:
"13. Pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē veic un veselības marķējumu, izņemot šo noteikumu 14.1 punktā un 14.2 punktā minētajā gadījumā, uzliek dienesta pilnvarots veterinārārsts (turpmāk – pilnvarots veterinārārsts)."
10.
Izteikt 14.1 punktu šādā redakcijā:
"14.1 Ja pie kautuves ir izvietota mājputnu vai zaķveidīgo dzīvnieku saimniecība, pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi mājputniem un zaķveidīgajiem, informējot par to dienestu, var veikt dienesta pilnvarota persona, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mājputnu un zaķveidīgo gaļas apriti nelielā apjomā apguvusi mācību kursu par pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi mājputniem un zaķveidīgajiem."
11.
Papildināt ar 14.2 punktu šādā redakcijā:
"14.2 Pēckaušanas veterināro ekspertīzi medījamo sugu dzīvniekiem var veikt persona, kura papildus ir apguvusi ar dienestu saskaņotas nomedīto dzīvnieku post mortem apskates prasmes."
12.
Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:
"16. Gaļu sadala tikai pēc tās pilnīgas atdzesēšanas un realizē atdzesētu vai sasaldētu, visos pārtikas aprites posmos nodrošinot iekšējo temperatūru, ne augstāku par:
16.1. 3 °C – subproduktiem;
16.2. 4 °C – mājputnu zaķveidīgo un mazo medījamo dzīvnieku gaļai;
16.3. 7 °C – pārējai gaļai.
16.4. -18 °C  saldētai gaļai un saldētiem subproduktiem."
13.
Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:
"22. Pilnvarotā veterinārārsta vai dienesta pilnvarotas apmācītas personas vajadzībām kautuvē ir pieejams slēdzams skapis, seifs vai slēdzama galda atvilktne.

 ".
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds