Noteikumu (grozījumu) projekts

PAZIŅOJUMS:
Atcelta Valsts sekretāru 10.10.2024. sanāksme. Nākamā kārtējā Valsts sekretāru sanāksme plānota š.g. 17.oktobrī.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 637
Rīgā 2024. gada 8. oktobrī (prot. Nr. 41 26. §)
23-TA-1813
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumos Nr. 14 "Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes nolikums"
Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes
iekārtas likuma
13.pantu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumos Nr. 14 "Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes nolikums" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 10. nr.; 2017, 5. nr.) šādus grozījumus:
1.
Izteikt 3.4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"3.4. saskaņā ar padomes noteiktajiem kritērijiem, kā arī ievērojot memorandu parakstījušo nevalstisko organizāciju viedokli, izvērtēt memoranda īstenošanas gaitu un izskatīt jautājumus, kas saistīti ar nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības turpmāku attīstību, tai skaitā lemt par priekšlikumiem memoranda īstenošanai un grozījumiem memorandā;".
2.
Izteikt 4.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.3. veidot darba grupas atsevišķu padomes kompetencē esošo jautājumu sagatavošanai saistībā ar nevalstisko organizāciju un valsts pārvaldes sadarbības uzlabošanu;".
3.
Izteikt 4.4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.4. sniegt citām konsultatīvajām padomēm, komisijām un darba grupām priekšlikumus padomes kompetencē esošajos jautājumos, kā arī piedalīties to sēdēs uzaicinātā pārstāvja statusā;".
4.
Papildināt ar 4.5. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4.5. pēc savas iniciatīvas vai saskaņā ar attiecīgās institūcijas lūgumu deleģēt pārstāvjus darbam citās konsultatīvajās un uzraudzības padomēs, komisijās un darba grupās. Padome var atteikties deleģēt pārstāvi, ja darbība attiecīgajā padomē, komisijā vai darba grupā neatbilst memoranda mērķim, šiem noteikumiem vai atklātā atlases procesā nav iespējams atrast piemērotu kandidātu."
5.
Izteikt 5.6. apakšpunktu šādā redakcijā:
"5.6. Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs;".
6.
Izteikt 5.8. apakšpunktu šādā redakcijā:
"5.8. Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs;".
7.
Izteikt 5.9. apakšpunktu šādā redakcijā:
"5.9. septiņi memorandu parakstījušo nevalstisko organizāciju lēmējinstitūciju vai izpildinstitūciju pārstāvji (turpmāk – nevalstiskās organizācijas pārstāvis). Tos padomē ievēlē uz noteiktu pilnvaru termiņu – diviem gadiem – saskaņā ar šo noteikumu 7., 8., 9. un 10. punktu;".
8.
Papildināt ar 5.10. apakšpunktu šādā redakcijā:
"5.10. biedrības "Latvijas Pilsoniskā alianse" lēmējinstitūcijas vai izpildinstitūcijas pārstāvis."
9.
Izteikt 6.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"6.3. Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes dalībpušu organizāciju pārstāvji:
6.3.1. arodbiedrību apvienības "Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība" pārstāvis;
6.3.2. biedrības "Latvijas Darba devēju konfederācija" pārstāvis;".
10.
Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:
"9. Balsošanu organizē, ja noteiktajā termiņā saņemti vismaz astoņi pieteikumi. Ja pieteikumu skaits ir nepietiekams, padomes sekretariāts pagarina pieteikšanās termiņu. Pēc pieteikšanās termiņa beigām padomes sekretariāts organizē elektronisko balsošanu, ievietojot Ministru kabineta tīmekļvietnē nevalstisko organizāciju izvirzīto kandidātu sarakstu un šo noteikumu 8. punktā minēto informāciju, un nosaka termiņu, līdz kuram notiek balsošana, kā arī norāda balsošanas kārtību. Balsošanā var piedalīties visas memorandu parakstījušās nevalstiskās organizācijas. Balsošana ir atzīstama par notikušu tad, ja tajā piedalījušies vismaz 10 procenti no memorandu parakstījušajām nevalstiskajām organizācijām."
11.
Izteikt 10. punktu šādā redakcijā:
"10. Padomē tiek ievēlēti tie septiņi kandidāti, kas balsošanā saņēmuši lielāko balsu skaitu. Ja ievēlētā padomes locekļa pilnvaras tiek izbeigtas pirms pilnvaru termiņa beigām, viņa vietā līdz attiecīgā pilnvaru termiņa beigām stājas nākamais balsošanā lielāko balsu skaitu saņēmušais kandidāts. Ja balsošanā vairāki kandidāti saņēmuši vienādu balsu skaitu, padome nosaka, kādā kārtībā tiek izvēlēts pārstāvis darbam padomē līdz attiecīgā pilnvaru termiņa beigām."
12.
Izteikt 11. punktu šādā redakcijā:
"11. Padomes vadītājam ir vietnieks. Padomes vadītāja vietnieku no padomes sastāvā esošo nevalstisko organizāciju pārstāvju vidus, balsojot ar vienkāršu balsu vairākumu, ievēlē padome. Padomes vadītāja vietnieks pilda padomes vadītāja pienākumus padomes vadītāja prombūtnes laikā, kā arī vada padomes sēdes šo noteikumu IV nodaļā minētajos gadījumos un kārtībā. Par padomes vadītāja vietnieku vienu un to pašu personu var ievēlēt ne vairāk kā divus pilnvaru termiņus pēc kārtas."
13.
Izteikt 15. punktu šādā redakcijā:
"15. Padome lēmumus pieņem padomes sēdēs. Padomes sēdes tiek organizētas klātienē, vienlaikus nodrošinot iespēju piedalīties attālināti. Padomes vadītājs kārtējo sēdi sasauc ne retāk kā reizi mēnesī (parasti katra mēneša pēdējā trešdienā), ja padome nav nolēmusi citādi. Ārkārtas sēdi padomes vadītājs sasauc pēc vismaz piecu padomes locekļu ierosinājuma. Atsevišķu jautājumu saskaņošanu ar padomi var organizēt elektroniski."
14.
Papildināt ar 15.1 punktu šādā redakcijā:
"15.1 Ne retāk kā reizi gadā tiek organizēta padomes sēde ar Ministru prezidenta un padomē pārstāvēto ministriju, kā arī, ja nepieciešams, citu ministru vai viņu deleģēto pārstāvju dalību."
15.
Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:
"18. Ja padomes loceklis objektīvu iemeslu dēļ nevar piedalīties padomes sēdē, viņš ne vēlāk kā iepriekšējā darbdienā pirms padomes sēdes par to informē padomes sekretariātu. Šādā gadījumā padomes loceklis pilnvaro citu iestādes vai organizācijas pārstāvi piedalīties attiecīgajā padomes sēdē un par to informē padomes sekretariātu."
16.
Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:
"23. Ja padomes locekļu viedokļu noskaidrošana vai jautājuma (dokumenta) saskaņošana tiek veikta elektroniski, padomes loceklis atbildi uz sekretariāta nosūtīto e-pastu sniedz e-pastā norādītajā termiņā. Ja netiek ievērots minētais atbildes sniegšanas termiņš, jautājums tiek uzskatīts par saskaņotu pēc noklusējuma."
17.
Papildināt ar 24.7. apakšpunktu šādā redakcijā:
"24.7. organizē padomes izveidoto darba grupu darbu pilsoniskās sabiedrības attīstības jautājumu risināšanai;".
18.
Papildināt ar 24.8. apakšpunktu šādā redakcijā:
"24.8. organizē forumu (reizi gadā) un citus pasākumus;".
19.
Papildināt ar 24.9. apakšpunktu šādā redakcijā:
"24.9. ja ir pieejami finanšu līdzekļi, atbilstoši padomes lēmumiem atsevišķu jautājumu izpētē iesaista konsultantus un ekspertus;".
20.
Papildināt ar 24.10. apakšpunktu šādā redakcijā:
"24.10. īsteno komunikāciju par padomes darbību, nodrošinot informācijas sniegšanu padomes locekļiem, memorandu parakstījušajām organizācijām, valsts pārvaldes institūcijām, kā arī plašākai sabiedrībai; ".
21.
Papildināt ar 24.11. apakšpunktu šādā redakcijā:
"24.11. ja tas ir lietderīgi un ir pieejami finanšu līdzekļi, saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta 6.3 daļu izmaksā atlīdzību padomes locekļiem, kuri pārstāv nevalstiskās organizācijas, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuri piedalās padomes izveidotajās darba grupās vai kurus padome pēc savas iniciatīvas vai saskaņā ar attiecīgās institūcijas lūgumu deleģē darbam citu institūciju izveidotajās konsultatīvajās un uzraudzības padomēs, komisijās un darba grupās."
22.
Papildināt ar 24.1 punktu šādā redakcijā:
"24.1 Šo noteikumu 24. punktā minētos padomes sekretariāta uzdevumus Valsts kanceleja var nodot īstenošanai konkursa kārtībā izvēlētajai biedrībai vai nodibinājumam atbilstoši piešķirtajam valsts budžeta finansējumam, konkursa nolikumam un minētās biedrības vai nodibinājuma piedāvājumam."
23.
Papildināt ar 24.2 punktu šādā redakcijā:
"24.2 Nevalstisko organizāciju pārstāvjiem atbilstoši šo noteikumu 24.11. apakšpunktam nosakāma šāda atlīdzība (atlīdzība ietver samaksu par sagatavošanos un piedalīšanos attiecīgajā sēdē, kā arī darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas) par dalību sēdē:
24.21. padomes vadītāja vietniekam vai viņa pilnvarotajam pārstāvim – 122 euro par vienu padomes sēdi;
24.22. padomes loceklim vai viņa pilnvarotajam pārstāvim – 61 euro par vienu padomes sēdi;
24.23. padomes izveidotās darba grupas vadītājam – 152 euro par vienu darba grupas sēdi;
24.24. padomes izveidotās darba grupas loceklim – 61 euro par vienu darba grupas sēdi;
24.25. pārstāvim, ko padome pēc savas iniciatīvas vai saskaņā ar attiecīgās institūcijas lūgumu deleģē darbam citu institūciju izveidotajās konsultatīvajās un uzraudzības padomēs, komisijās un darba grupās, nosakāma stundas likme – 20 euro. Atlīdzības kopējais apmērs nosakāms atbilstoši attiecīgo dalību apliecinošajam dokumentam."
24.
Papildināt ar 24.3 punktu šādā redakcijā:
"24.3 Viena persona var vienlaikus saņemt atlīdzību ne vairāk kā par dalību trijos darbības veidos (padomē, padomes darba grupā, kā deleģētais pārstāvis konsultatīvajā vai uzraudzības padomē, komisijā, darba grupā)."
25.
Papildināt ar 24.4 punktu šādā redakcijā:
"24.4 Šo noteikumu 24.2 punktā minēto atlīdzību izmaksā ar bankas pārskaitījumu mēneša laikā pēc attiecīgās sēdes."
26.
Papildināt ar 27. punktu šādā redakcijā:
"27. Grozījumi šo noteikumu 5.9. un 5.10. apakšpunktā un 11. punktā attiecībā uz izmaiņām pilnvaru termiņā un pārstāvniecībā piemērojami līdz ar nākamajām vēlēšanām. Valsts kanceleja nākamās vēlēšanas organizē laikposmā līdz 2024. gada 31. oktobrim. "
Ministru prezidente E. Siliņa
Ministru prezidentes vietā ‒ finanšu ministrs A. Ašeradens