Noteikumu (grozījumu) projekts

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
22-TA-871
Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 876 "Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi"
Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma 46. panta pirmo daļu un 46.1 panta trešo daļu, likuma "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" 22. panta piekto daļu un Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likuma 7. panta sesto daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2008. gada 21. oktobra noteikumos Nr. 876 "Siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 168. nr.; 2015, 219. nr.; 2022, 25. nr.) šādus grozījumus:
1.
Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:
"8. Norēķinus starp piegādātāju un lietotāju par piegādāto siltumenerģiju veic, pamatojoties uz faktiskā patēriņa vai siltummaksas sadalītāja rādījumiem balstītu un uzticamu informāciju. Siltumenerģijas skaitītāju iegādi, uzstādīšanu, nomaiņu, remontu un apkopi lietotājam nodrošina piegādātājs (ja piegādātājs un lietotājs nav vienojušies citādi). "
2.
Izteikt 8.2 punktu šādā redakcijā:
"8.2 Daudzdzīvokļu un nedzīvojamajās ēkās, kurās, neskaitot koplietošanas telpu grupas, atrodas vairākas citas telpu grupas, kam savstarpēji jādala rēķins par patērēto siltumenerģiju, daudzdzīvokļu nama apsaimniekotājs, pārvaldītājs, biedrība (vai citai pilnvarota persona) vai piegādātājs sadala ēkā patērēto siltumenerģijas apjomu, izmantojot lietotāju dzīvokļos, mākslinieku darbnīcās vai nedzīvojamajās telpās uzstādītus individuālus uzskaites mēraparātus (ar kuriem mēra siltumenerģijas patēriņu katrā radiatorā). Uzskaites mēraparāts apkopo patērētās siltumenerģijas daudzumu, siltuma slodzi un siltumnesēja parametru kontroli un uzskaiti. Ja šādu mēraparātu vai mēraparātu sistēmu izmantošana nav tehniski iespējama vai nav rentabla, izmanto siltuma maksas sadalītājus. Karstā ūdens patēriņa noteikšanai dzīvoklī, nedzīvojamajā telpā vai mākslinieka darbnīcā izmanto karstā ūdens patēriņa skaitītājus."
3.
Izteikt 23.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"23.3. reizi gadā pēc saskaņošanas ar piegādātāju veikt siltumtīklu, siltumpunktu, apkures, ventilācijas un karstā ūdens apgādes sistēmu vispārējo pārbaudi un hidrauliskās pārbaudes;".
4.
Papildināt ar 27.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"27.1. Piegādātājam ir tiesības pārtraukt pilnīgi vai daļēji siltumenerģijas piegādi daudzdzīvokļu mājai, ja norēķinus par siltumenerģijas saņemšanu nav veikuši vismaz 20% daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji un pret parādniekiem nav uzsākts aktīvs parādu piedziņas process divu mēnešu laikā pēc brīdinājuma par parādu nosūtīšanas."
5.
Izteikt 36. punktu šādā redakcijā:
"36. Norēķinus par iepriekšējā mēnesī izlietoto siltumenerģiju veic saskaņā ar rēķinu, kuru līdz nākamā mēneša piektajam datumam izraksta piegādātājs (no minētās prasības  par rēķinu sastādīšanu var atkāpties laikā, kas nav siltumapgādes sezona). Ja lietotāja siltumapgādes sistēmas atļautā maksimālā slodze ir lielāka par diviem megavatiem, piegādātājam ir tiesības pieprasīt lietotājam veikt starpnorēķina maksājumus. Galīgo norēķinu veic līdz nākamā mēneša divdesmit piektajam datumam, ņemot vērā siltumenerģijas skaitītāju rādījumus un starpnorēķinu maksājumus. Piegādātājs nodrošina, lai lietotājiem tiktu piedāvāta iespēja rēķinus saņemt elektroniskā formātā, kā arī bezmaksas piekļuvi saviem patēriņa datiem, nodrošinot lietotāju privātuma un datu aizsardzību saskaņā ar piemērojamiem normatīvajiem aktiem. Rēķinus un informāciju par patēriņu lietotāji saņem bez maksas. Attiecībā uz siltumapgādi un dzesēšanu no minētās prasības var atkāpties laikā, kas nav siltumapgādes/dzesēšanas sezona."
6.
Izteikt 36.12. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.12. faktiskā patēriņa vai kopējās siltummaksas un siltummaksas sadalītāju rādījumus;".
7.
Izteikt 36.13. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.13. reizi gadā pirms apkures sezonas sākuma, tīmekļvietnes adresi, kurā grafiskā veidā ir Piegādātāja sagatavota informācija par aktuālo siltumapgādes un dzesēšanas enerģijas patēriņu salīdzinājumu ar patēriņu tajā pašā laikposmā par iepriekšējo gadu ar klimatisko apstākļu korekciju;".
8.
Izteikt 36.14. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.14. tīmekļvietņu adreses, kur var iegūt informāciju par energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem, enerģētikas aģentūrām vai citām organizācijām, efektīvām enerģiju patērējošām iekārtām, līdzīgu lietotāju patēriņu salīdzinājumu, līdzīgas lietotāju grupas vidējo normalizēto siltumenerģijas patēriņu un, ja iespējams,  enerģiju patērējošo iekārtu tehniskās specifikācijas;".
9.
Papildināt ar 36.15. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.15. reizi gadā pirms apkures sezonas sākuma, norāda tīmekļvietnes adresi, kurā ir norādīts salīdzinājums ar tādas pašas patērētāju kategorijas vidējo normalizēto vai etalona lietotāju;".
10.
Papildināt ar 36.16. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.16. reizi gadā pirms apkures sezonas sākuma, tīmekļvietnes adresi, kurā ir ietverta informācija par izmantotā kurināmā struktūru un ar to saistīto ikgadējo siltumnīcefekta gāzu emisiju apjomu, tostarp lietotājiem ar centralizētu siltumapgādi vai dzesēšanas sistēmu, un dažādu piemēroto nodokļu, nodevu un tarifu aprakstu. Prasība sniegt informāciju par siltumnīcefekta gāzu emisijām attiecas vienīgi uz enerģiju, kas nodrošināta no centralizētām siltumapgādes sistēmām, kuru kopējā nominālā ievadītā siltumjauda pārsniedz 20 MW;".
11.
Papildināt ar 36.17. apakšpunktu šādā redakcijā:
"36.17. par tiesībām apstrīdēt rēķinus (tai skaitā sūdzību iesniegšanu, vēršanos pie Tiesībsarga un citiem strīdu izšķiršanas mehānismiem.)."
12.
Papildināt ar 45. punktu šādā redakcijā:
"45. No 2023.gada 1.janvāra tiek uzstādīti siltummaksas sadalītāji, kas ir attālināti nolasāmas ierīces."
13.
Papildināt ar 46. punktu šādā redakcijā:
"46. No 2027. gada 1. janvāra skaitītāju un siltummaksas sadalītājus, kas nav attālināti nolasāmi, aizstāj ar attālināti nolasāmām ierīcēm."
14.
Izteikt informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām punktu šādā redakcijā:
"Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 25. oktobra Direktīvas 2012/27/ES par energoefektivitāti, ar ko groza Direktīvas 2009/125/EK un 2010/30/ES un atceļ Direktīvas 2004/8/EK un 2006/32/EK un Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 11. decembra Direktīvas 2018/2002, ar ko groza Direktīvu 2012/27/ES par energoefektivitāti."
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds