24-TA-2227
Grozījumi Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumos Nr. 1113 "Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta otro daļu un ceturto daļu un
Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.panta pirmo daļu
4.panta otro daļu un ceturto daļu un
Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 21.panta pirmo daļu
1.
Izdarīt Ministru kabineta 2013. gada 15. oktobra noteikumos Nr. 1113 "Prasības attiecībā uz augļu sulām un tām līdzīgiem produktiem" (Latvijas Vēstnesis, 2013, 203. nr.) šādus grozījumus:
1.1.
papildināt ar 2.7. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.7. augļu sulu ar samazinātu cukura saturu;";
1.2.
papildināt ar 2.8. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.8. augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu jeb augļu sulu no koncentrētas sulas ar samazinātu cukura saturu (turpmāk - augļu sula no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu);";
1.3.
papildināt ar 2.9. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.9. koncentrētu augļu sulu ar samazinātu cukura saturu (turpmāk - koncentrāts ar samazinātu cukura saturu).";
1.4.
papildināt ar 5.1 punktu šādā redakcijā:
"5.1 Augļu sula ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minētās augļu sulas iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts.";
1.5.
papildināt ar 6.1 punktu šādā redakcijā:
"6.1 Augļu sula no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.2. apakšpunktā minētās augļu sulas iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts.";
1.6.
papildināt ar 7.1 punktu šādā redakcijā:
"7.1 Koncentrāts ar samazinātu cukura saturu ir no šo noteikumu 2.3. apakšpunktā minētā koncentrāta iegūts produkts, kurā dabīgo cukuru daudzums ir samazināts vismaz par 30 procentiem saskaņā ar šo noteikumu 16. un 17. punktā noteiktajām prasībām, bet kuram saglabātas visas pārējās būtiskās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas tā augļa sulai, no kura produkts iegūts, vai produkts, kas iegūts no šo noteikumu 2.7. apakšpunktā minētās augļu sulas ar samazinātu cukura saturu, fizikāli atdalot noteiktu daļu ūdens. Ja produkts paredzēts tiešai lietošanai pārtikā, atdala vismaz 50 procentu ūdens.";
1.7.
izteikt 13.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"13.2. pārtikas piedevas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 16.decembra Regulu (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām (turpmāk – regula Nr. 1333/2008). Saldinātājus nav atļauts pievienot šo noteikumu 2. punktā minēto produktu, izņemot augļu nektāru, ražošanā;";
1.8.
izteikt 14. punktu šādā redakcijā:
"14. Augļu sulai, augļu sulai no koncentrāta, koncentrātam, augļu sulai ar samazinātu cukura saturu, augļu sulai no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu, koncentrātam ar samazinātu cukura saturu un augļu nektāram papildus atļauts pievienot šādas sastāvdaļas:
14.1. atjaunotu aromātu (produkts, kas iegūts no augļu ēdamās daļas) un aukstā spieduma eļļu, kas iegūta no citrusaugļu mizām un kauliņu maisījuma. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1334/2008 par aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju īpašībām izmantošanai pārtikā un uz tās un par grozījumiem Padomes Regulā (EEK) Nr. 1601/91, Regulās (EK) Nr. 2232/96 un (EK) Nr. 110/2008 un Direktīvā 2000/13/EK noteiktās prasības, pievienojamo aromātu iegūst, apstrādājot augļus ar piemērotu fizikālu procesu, piemēram, spiešanu, ekstrakciju, destilēšanu, filtrēšanu, adsorbciju, tvaicēšanu, frakcionēšanu un koncentrāciju;
14.2. mīkstumu un šūnas (sulas pūslīšus) – produktu, ko, neatdalot sulu, iegūst no tās pašas sugas augļu ēdamās daļas, no kuras iegūti šā punkta ievaddaļā minētie produkti. Citrusaugļiem mīkstums vai šūnas ir sulas pūslīši, kas iegūti no citrusaugļu endokarpa.";
14.1. atjaunotu aromātu (produkts, kas iegūts no augļu ēdamās daļas) un aukstā spieduma eļļu, kas iegūta no citrusaugļu mizām un kauliņu maisījuma. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1334/2008 par aromatizētājiem un dažām pārtikas sastāvdaļām ar aromatizētāju īpašībām izmantošanai pārtikā un uz tās un par grozījumiem Padomes Regulā (EEK) Nr. 1601/91, Regulās (EK) Nr. 2232/96 un (EK) Nr. 110/2008 un Direktīvā 2000/13/EK noteiktās prasības, pievienojamo aromātu iegūst, apstrādājot augļus ar piemērotu fizikālu procesu, piemēram, spiešanu, ekstrakciju, destilēšanu, filtrēšanu, adsorbciju, tvaicēšanu, frakcionēšanu un koncentrāciju;
14.2. mīkstumu un šūnas (sulas pūslīšus) – produktu, ko, neatdalot sulu, iegūst no tās pašas sugas augļu ēdamās daļas, no kuras iegūti šā punkta ievaddaļā minētie produkti. Citrusaugļiem mīkstums vai šūnas ir sulas pūslīši, kas iegūti no citrusaugļu endokarpa.";
1.9.
papildināt ar 14.1 punktu šādā redakcijā:
"14.1 Augļu sulai ar samazinātu cukura saturu un augļu sulai no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu atļauts pievienot ūdeni tikai tādā daudzumā, kas nepieciešams, lai atjaunotu cukura satura samazināšanas procesā zaudēto ūdeni.";
1.10.
papildināt ar 16.4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"16.4. membrānfiltrēšanu un raudzēšanu ar raugu - procesus, kuros dabīgo cukura daudzumu samazina līdz tādam daudzumam, lai saglabātos visas augļa būtiskākās fizikālās, ķīmiskās, organoleptiskās un uzturvērtības īpašības, kas raksturīgas augļu sulai, no kuras produkts iegūts, - lai iegūtu augļu sulu ar samazinātu cukura saturu, augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu un koncentrātu ar samazinātu cukura saturu.";
1.11.
papildināt ar 17.10. apakšpunktu šādā redakcijā:
"17.10. augu proteīnus (dzidrināšanai), kas iegūti no kviešiem, zirņiem, kartupeļiem vai saulespuķu sēklām.";
1.12.
papildināt ar 19.1 punktu šādā redakcijā:
"19.1 Augļu sulas ar samazinātu cukura saturu ražošanā ir atļauts augļu sulu ar samazinātu cukura saturu sajaukt ar šo noteikumu 2.1. apakšpunktā minēto augļu sulu vai šo noteikumu 12.2. apakšpunktā minēto augļu biezeni, vai abiem.";
1.13.
papildināt ar 20.1 punktu šādā redakcijā:
"20.1 Kokosriekstu sula jeb kokosriekstu ūdens ir produkts, kas tiešā veidā ekstrahēts no kokosriekstiem, neizspiežot kokosriekstu mīkstumu.";
1.14.
papildināt ar 25.1 punktu šādā redakcijā:
"25.1 Augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu iegūst, sajaucot augļu sulu no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu ar vienu vai vairākiem šādiem produktiem: augļu sulu, augļu sulu no koncentrāta, augļu sulu ar samazinātu cukura saturu, koncentrētu augļu biezeni un augļu biezeni. ";
1.15.
izteikt 29. punktu šādā redakcijā:
"29. Augļu nektāram ir atļauts pievienot cukuru vai medu, vai abus, vai saldinātājus, vai cukuru, medu un saldinātājus šādā daudzumā:
29.1. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 1. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 20 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;
29.2. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 2. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 15 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;
29.3. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 3. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 10 procentiem no gatavā produkta kopējās masas.";
29.1. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 1. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 20 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;
29.2. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 2. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 15 procentiem no gatavā produkta kopējās masas;
29.3. augļu nektāram, kas iegūts no šo noteikumu 2. pielikuma 3. punktā minētajiem augļiem - cukuru vai medu, vai cukuru un medu ne vairāk par 10 procentiem no gatavā produkta kopējās masas.";
1.16.
papildināt ar 31.1 punktu šādā redakcijā:
"31.1 Produktus marķē saskaņā ar prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulā (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu, kā arī noteikumos par prasībām fasētas pārtikas marķējumam. ";
1.17.
papildināt ar 31.2 punktu šādā redakcijā:
"31.2 Augļu sulas un augļu sulas no koncentrāta etiķetē produkta nosaukuma redzamības laukā (tuvu produkta nosaukumam) var būt norāde "augļu sulas satur tikai dabīgu cukuru".";
1.18.
izteikt 35. punktu šādā redakcijā:
"35. Tāda maisījuma marķējumā, kura sastāvā ir augļu sula no koncentrāta vai augļu sula no koncentrāta ar samazinātu cukura saturu un augļu sula vai augļu sula ar samazinātu cukura saturu, norāda, ka tas "ražots no koncentrāta(-iem) vai "ražots no koncentrētas(-ām) sulas(-ām)" vai "ražots daļēji no koncentrāta(-iem)", vai "ražots daļēji no koncentrētas(-ām) sulas(-ām)". Šī norāde ir skaidri saskatāma, izceļas uz etiķetes fona un atrodas produkta nosaukuma redzamības laukā (tuvu produkta nosaukumam).";
1.19.
izteikt 39. punktu šādā redakcijā:
"39. Norādi, ka augļu nektāram nav pievienots cukurs, vai norādi ar līdzīgu nozīmi drīkst izmantot, ja produktam nav pievienoti monosaharīdi vai disaharīdi, vai citi pārtikas produkti, kas pievienoti saldināšanai, tostarp regulā Nr. 1333/2008 noteiktie saldinātāji. Ja marķējumā ir ietverta šāda norāde, tad marķējumā pievieno arī norādi "satur dabīgus cukurus".";
1.20.
papildināt ar 46. punktu šādā redakcijā:
"46. Augļu sulas un tām līdzīgos produktus, kas laisti tirgū vai marķēti līdz 2026. gada 14. jūnijam, atļauts tirgot līdz to pilnīgai realizācijai.";
1.21.
papildināt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 4. apakšpunktu šādā redakcijā:
"4) Eiropas Parlamenta un Padomes 2024. gada 14. maija Direktīvas (ES) 2024/1438, ar ko groza Padomes Direktīvu 2001/110/EK, kas attiecas uz medu, Padomes Direktīvu 2001/112/EK, kas attiecas uz pārtikai paredzētām augļu sulām un dažiem līdzīgiem produktiem, Padomes Direktīvu 2001/113/EK, kas attiecas uz cilvēku uzturam paredzētiem augļu džemiem, želejām un marmelādēm un saldinātu kastaņu biezeni, un Padomes Direktīvu 2001/114/EK, kas attiecas uz dažu veidu daļēji vai pilnīgi dehidrētu konservētu pienu, kurš paredzēts lietošanai pārtikā";
1.22.
izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums);
1.23.
izteikt 2. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).
2.
Noteikumi stājas spēkā 2026. gada 14. jūnijā.
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds
1.
pielikumsMinistru kabineta
[24-TA-2227 Dt]
noteikumiem Nr.[24-TA-2227 Nr]
"1. pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 15.oktobra
noteikumiem Nr. 1113
Minimālās Briksa grādu vērtības augļu sulām no koncentrāta un no koncentrāta atjaunotiem augļu biezeņiem
Nr. |
Augļa vispārpieņemtais nosaukums |
Augļa sugas botāniskais nosaukums |
Minimālā Briksa grādu vērtība |
| 1. | Āboli1 | Malus domestica Borkh. | 11,2 |
| 2. | Aprikozes2 | Prunus armeniaca L. | 11,2 |
| 3. | Banāni2 |
Musa x paradisiacal L. (izņemot miltu banānus) |
21,0 |
| 4. | Upenes1 | Ribes nigrum L. | 11,0 |
| 5. | Kokosrieksti1 | Cocos nucifera L. | 4,5 |
| 6. | Vīnogas1 | Vitis vinifera L. vai tās hibrīdi, Vitis labrusca L. vai tās hibrīdi | 15,9 |
| 7. | Greipfrūti1 | Citrus x paradisi Macfad. | 10,0 |
| 8. | Gvajaves (guavas)2 | Psidium guajava L. | 8,5 |
| 9. | Citroni1 | Citrus limon (L.) Burm.f. | 8,0 |
| 10. | Mango2 | Mangifera indica L. | 13,5 |
| 11. | Apelsīni1 | Citrus sinensis (L.) Osbeck | 11,2 |
| 12. | Pasifloru augļi1 | Passiflora edulis Sims | 12,0 |
| 13. | Persiki2 | Prunus persica (L.) Batsch var. Persica | 10,0 |
| 14. | Bumbieri2 | Pyrus communis L. | 11,9 |
| 15. | Ananāsi (ananasi)1 | Ananas comosus (L.) Merr. | 12,8 |
| 16. | Avenes1 | Rubus idaeus L. | 7,0 |
| 17. | Skābie ķirši1 | Prunus cerasus L. | 13,5 |
| 18. | Zemenes1 | Fragaria x ananassa Duch. | 7,0 |
| 19. | Tomāti1 | Lycopersicon esculentum, Mill. | 5,0 |
| 20. | Mandarīni1 | Citrus reticulata Blanco | 11,2 |
Piezīmes.
1. Augļiem, kas izmantoti sulas ražošanai, minimālo relatīvo blīvumu pret ūdeni nosaka 20/20 °C temperatūrā.
2. Augļiem, no kuriem ražots biezenis, nosaka tikai minimālo nekoriģēto Briksa grādu rādījumu (bez skābes korekcijas)."
2.
pielikumsMinistru kabineta
[24-TA-2227 Dt]
noteikumiem Nr.[24-TA-2227 Nr]
"2. pielikums
Ministru kabineta
2013.gada 15.oktobra
noteikumiem Nr. 1113
Minimālais sulas vai biezeņa saturs augļu nektāros
r. |
Augļu nektārā izmantotie augļi |
Minimālais sulas vai biezeņa saturs |
| 1. | Augļi ar skābu sulu, kurai dabiskā veidā ir nepatīkama garša | |
| 1.1. | pasifloru augļi (Passiflora edulis Sims) | 25 |
| 1.2. | narandžila (quito naranjillos), (Solanum quitoense) | 25 |
| 1.3. | upenes | 25 |
| 1.4. | baltās jāņogas | 25 |
| 1.5. | sarkanās jāņogas | 25 |
| 1.6. | ērkšķogas | 30 |
| 1.7. | smiltsērkšķu ogas | 25 |
| 1.8. | dzeloņplūmes | 30 |
| 1.9. | plūmes (Prunus domestika L.) | 30 |
| 1.10. | zilās plūmes, cvečes (Quetsch plum), (Prunus domestika L.) | 30 |
| 1.11. | pīlādža ogas | 30 |
| 1.12. | mežrožu augļi | 40 |
| 1.13. | skābie ķirši | 35 |
| 1.14. | citi ķirši | 40 |
| 1.15. | mellenes | 40 |
| 1.16. | plūškoka augļi | 50 |
| 1.17. | avenes | 40 |
| 1.18. | aprikozes | 40 |
| 1.19. | zemenes | 40 |
| 1.20. | zīdkoka ogas un kazenes | 40 |
| 1.21. | dzērvenes | 30 |
| 1.22. | cidonijas (Cydonia oblonga L.) | 50 |
| 1.23. | citroni un laimi | 25 |
| 1.24. | citi šīs kategorijas augļi | 25 |
| 2. | Augļi ar zemu skābes saturu, ar mīkstumu vai izteiktām garšas īpašībām, kuru sulai dabiskā veidā ir nepatīkama garša | |
| 2.1. | mango | 25 |
| 2.2. | banāni | 25 |
| 2.3. | gvajaves (guavas) (Psidium guajava L.) | 25 |
| 2.4. | papaijas (Carica papaya) | 25 |
| 2.5. | ličī (lidži, līčijas) (Litchi chinensis) | 25 |
| 2.6. | vilkābeles augļi (Crataegus azarolus) | 25 |
| 2.7. | anona, skābā (Annona muricata) | 25 |
| 2.8. | anona, tīklainā (Annona reticulata) | 25 |
| 2.9. | anona, zvīņainā (Annona squamosa) | 25 |
| 2.10. | granātāboli | 25 |
| 2.11. | kešjukoka augļi | 25 |
| 2.12. | spāņu plūme spondija, sarkanā (Spondias purpurea) | 25 |
| 2.13. | Brazīlijas plūme umbu (Spondias Tuberosa aroda) | 25 |
| 2.14. | citi šīs kategorijas augļi | 25 |
| 3. | Augļi, kuru sulai dabiskā veidā ir patīkama garša | |
| 3.1. | āboli | 50 |
| 3.2. | bumbieri | 50 |
| 3.3. | persiki | 50 |
| 3.4. | citrusaugļi, izņemot citronus un laimus | 50 |
| 3.5. | ananāsi (ananasi) | 50 |
| 3.6. | tomāti | 50 |
| 3.7. | citi šīs kategorijas augļi | 50 |
