Likumprojekts (grozījumi)

24-TA-160
Grozījumi Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likumā
Izdarīt Alternatīvo ieguldījumu fondu un to pārvaldnieku likumā (Latvijas Vēstnesis, 2013, 142., 192. nr.; 2015, 208. nr.; 2017, 75., 222. nr.; 2018, 132., 225. nr.; 2019, 132. nr.; 2021, 193., 202. nr.; 2022, 94.., 204.nr.) šādus grozījumus:
1.
8.pantā:

papildināt pirmo daļu ar 2.1 un 2.2. punktu šādā redakcijā:
“21) šā likuma 10.panta otrās daļas 2.punkta „a” un „b” apakšpunktā un trešajā daļā minēto informāciju un dokumentus;
22) akcionāriem (dalībniekiem), kuriem līdzdalības apjoms pārvaldniekā ir nemazāks kā 25 procenti no pārvaldnieka pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju skaita, dokumentus, kas apliecina, ka pietiek finanšu līdzekļu (norādot finanšu līdzekļu izcelsmi), lai tie varētu veikt ieguldījumus pārvaldnieka kapitāla un ziņas par pārvaldnieka akcionāru (dalībnieku) – juridisko personu – īpašniekiem (līdz fiziskajai personai, par kuru ziņas sniedz atbilstoši 10.panta otrās daļas 2.punkta „a” apakšpunktam.”
 
papildināt pirmo daļu ar 5. punktu šādā redakcijā:
"5) šā likuma 10. panta sestās daļas 6. punktā minētos dokumentus.";
 
papildināt ceturto daļu ar 4. un  5.punktu šādā redakcijā:

“4) pārvaldnieka amatpersonas neatbilst šā likuma 15.panta pirmās, otrās un trešās daļas prasībām;

5) pārvaldnieka akcionāri (dalībnieki), kuriem ir līdzdalība pārvaldniekā, neatbilst šā likuma 11. panta prasībām."
2.
9.pantā:

izteikt piektās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:
"Reģistrētam pārvaldniekam ir saistoši šā likuma 11. panta, 15. panta pirmās, otrās, trešās, ceturtās, sestās un septītās daļas, 16. panta četrpadsmitās daļas, 21. panta, 22. panta otrās daļas 1. un 3. punkta, 29. panta, IV nodaļas (izņemot 30. panta sesto daļu, 33. pantu, 37. panta ceturto daļu, 38. panta pirmās daļas 3. punktu, otro, trešo, ceturto, astoto, devīto un desmito daļu, 39. panta ceturto, piekto, sesto, septīto, astoto, devīto un desmito daļu, 40. panta otrās daļas 4. punktu, ceturto, piekto un deviņpadsmito daļu), V nodaļas (izņemot 46. panta ceturto un divpadsmito daļu), VII nodaļas (izņemot 60.1 pantu), 81. un 82. panta un 90. panta 1.1, otrās, piektās, 6.1, astotās, devītās un desmitās daļas noteikumi.";
papildināt ar 5.1, 5.2 un 5.3 daļu šādā redakcijā:

"(51) Reģistrētam pārvaldniekam pēc lēmuma par reģistrāciju pieņemšanas ir pienākums nekavējoties rakstveidā informēt Latvijas Banku par visiem grozījumiem un papildinājumiem informācijā un dokumentos, kas sniegti saskaņā ar šā likuma 8. panta pirmās daļas 2.1un 2.2 punktu, būtisku izmaiņu gadījumā šā likuma 8. panta pirmās daļas 5. punktā minētajos dokumentos, ja izmaiņas saistītas ar pārvaldnieka darbības procesiem, pārvaldības struktūru, sniegtajiem pakalpojumiem un produktiem un to piegādes kanāliem, klientu bāzi vai darbības ģeogrāfisko reģionu, kā arī pirms jaunu tehnoloģiju vai pakalpojumu ieviešanas. Izmaiņas stājas spēkā, ja Latvijas Banka mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un visi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām sagatavotie un noformētie dokumenti, nav izteikusi motivētus iebildumus. Ja dokumentu izskatīšanai nepieciešama papildu pārbaude vai vajadzīgas papildu ziņas, Latvijas Bankai ir tiesības pagarināt iesnieguma izskatīšanas termiņu par vienu mēnesi, par to rakstveidā paziņojot pārvaldniekam.

(52) Ja personas vēlas iegūt līdzdalību reģistrētā pārvaldniekā vismaz 10 procentu apmērā no pārvaldnieka pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju skaita, tā pirms līdzdalības iegūšanas pārvaldniekā rakstveidā informē Latvijas Banku par nodomu iegūt līdzdalību pārvaldniekā un pievieno šā likuma 10. panta otrās daļas 2. punkta "a" un "b" apakšpunktā minētos dokumentus un dokumentus, kas apliecina, ka pietiek finanšu līdzekļu (norādot finanšu līdzekļu izcelsmi), lai persona varētu veikt ieguldījumus pārvaldnieka kapitālā un ziņas par pārvaldnieka akcionāru (dalībnieku) – juridisko personu – īpašniekiem (līdz fiziskajai personai, par kuru ziņas sniedz atbilstoši 10.panta otrās daļas 2.punkta "a" apakšpunktam). Persona ir tiesīga iegūt līdzdalību pārvaldniekā, ja Latvijas Banka mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un visi šajā likumā noteiktie lēmuma pieņemšanai nepieciešamie dokumenti, nav izteikusi motivētus iebildumus.

(53) Latvijas Banka šā panta 5.2 daļā minētajā termiņā pieņem lēmumu aizliegt personai iegūt līdzdalību reģistrētā pārvaldniekā, ja persona neatbilst šā likuma 11. panta prasībām."
3.
10. pantā:
izteikt sestās daļas 6. punktu šādā redakcijā:
"6) pārvaldnieka procedūras, kas nodrošina noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas iekšējās kontroles sistēmas izveidi un efektīvu darbību;";
 
izteikt vienpadsmito daļu šādā redakcijā:
"(11) Pārvaldniekam pēc licences saņemšanas ir pienākums nekavējoties rakstveidā informēt Latvijas Banku par visiem grozījumiem un papildinājumiem šā panta otrās daļas 2. punktā un trešajā daļā minētajos dokumentos un ziņās, būtisku izmaiņu gadījumā šā panta sestās daļas 6. punktā minētajos dokumentos, ja izmaiņas saistītas ar pārvaldnieka darbības procesiem, pārvaldības struktūru, sniegtajiem pakalpojumiem un produktiem un to piegādes kanāliem, klientu bāzi vai darbības ģeogrāfisko reģionu, kā arī pirms jaunu tehnoloģiju vai pakalpojumu ieviešanas. Pārvaldniekam pēc licences saņemšanas ir pienākums nekavējoties rakstveidā informēt Latvijas Banku arī par būtiskiem grozījumiem un papildinājumiem dokumentos un informācijā, kas saistīti ar fonda ieguldījumu un risku pārvaldīšanu, pakalpojumu un papildpakalpojumu sniegšanu, ja tie paaugstina riska profilu un skar ieguldītāja vai klienta intereses. Grozījumi stājas spēkā, ja Latvijas Banka mēneša laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un visi atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām sagatavotie un noformētie dokumenti, nav izteikusi motivētus iebildumus. Ja dokumentu izskatīšanai nepieciešama papildu pārbaude vai vajadzīgas papildu ziņas, Latvijas Bankai ir tiesības pagarināt iesnieguma izskatīšanas termiņu par vienu mēnesi, par to rakstveidā paziņojot pārvaldniekam."
4.
11.pantā:

izteikt otro daļu šādā redakcijā:

“(2) Izvērtējot personas finansiālo stāvokli, Latvijas Banka pārbauda šā panta pirmajā daļā minēto personu iesniegto informāciju un dokumentus par finansiālo stāvokli, kuri ļauj pārliecināties par brīva kapitāla pietiekamību pārvaldnieka kapitālā izdarīto ieguldījumu apmērā, kā arī par to, ka ieguldītie līdzekļi nav iegūti aizdomīgos darījumos. Brīvā kapitāla pietiekamību neņem vērā, ja persona ir kredītiestāde vai apdrošināšanas sabiedrība.”
 
papildināt ar piekto daļu šādā redakcijā:

“(5) Par reģistrēta pārvaldnieka akcionāru (dalībnieku) drīkst būt tikai tāda persona, kura atbilst šā panta pirmās daļas 1. un 2. punkta noteikumiem un, kuras pārvaldnieka kapitālā ieguldītie līdzekļi nav iegūti aizdomīgos darījumos un to iespējams dokumentāri pierādīt.”
 
5.
Papildināt 17.panta piektās daļas 6.punktā pirms vārda „reputāciju” ar vārdu „nevainojamu”.
6.
Aizstāt 22. panta otrās daļas 3. punktā skaitli un vārdu "10 gadus" ar vārdiem "piecus gadus pēc darījumu attiecību ar klientu izbeigšanas".
7.
Papildināt 28. panta trešās daļas 2. punktā pēc vārda un zīmes "kredītiestādei," ar vārdu "licencētam".
8.
41. pantā:
izteikt pirmās daļas otro teikumu šādā redakcijā:

"Lai iekļautu fonda ieguldījumu daļas regulētajā tirgū, licencēta pārvaldnieka fonda darbības noteikumi un pārvaldes nolikums pielīdzināmi prospektam, kas sagatavots atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma prasībām.";
 
papildināt pantu ar 1.1 daļu šādā redakcijā:
"(11) Publiskā apgrozībā drīkst izplatīt tikai licencēta pārvaldnieka reģistrēta fonda daļas."
 
9.
Aizstāt 42. panta pirmajā daļā vārdus "divdesmit četrus mēnešus" ar vārdiem "fonda dibināšanas dokumentā vai darbības noteikumos noteikto."
10.
Papildināt 81.panta devīto daļu pēc vārdiem “veic saistībā ar pārvaldnieka” ar vārdiem “dalībnieku (akcionāru) un amatpersonu atbilstību šā likuma prasībām, pārvaldnieka ”
11.
82.pantā:
aizstāt pirmās daļas 2.punktā skaitli un vārdus '900 euro gadā" ar skaitli un vārdiem "2000 euro gadā";
aizstāt trešajā daļā skaitli un vārdu "250 euro" ar skaitli un vārdu "1500 euro";
 
papildināt pantu ar 3.1 daļu šādā redakcijā:

"(31) Persona par pārvaldnieka licencēšanai iesniegto dokumentu izskatīšanu Latvijas Bankai maksā 2500 euro.";
 
aizstāt piektajā daļā skaitli un vārdu "1209 euro" ar skaitli un vārdu "250 euro".
12.
Papildināt 90. pantu ar 6.1 daļu šādā redakcijā

“(61) Latvijas Bankai ir tiesības uzlikt personai soda naudu līdz 142 300 euro, ja persona ieguvusi līdzdalību reģistrētā pārvaldniekā pirms šā likuma 9. panta 5.2 daļā minētā paziņojuma iesniegšanas Latvijas Bankai vai tā izskatīšanas laikā.”
 
Pārejas noteikumi
Papildināt pārejas noteikumus ar 25. un 26.punktu šādā redakcijā:

“25. Reģistrētie pārvaldnieki līdz 2025.gada 1.janvārim nodrošina atbilstību šā likuma 9.panta 5.daļai, 11.pantam un 15.panta pirmajai, otrajai, trešajai un ceturtajai daļai.
26. Grozījumi šā likuma 82. panta pirmās daļas 2. punktā stājas spēkā 2025. gada 1. janvārī.”
 
Likums stājas spēkā
Ministrs V. Uzvārds