Likumprojekts (grozījumi)

21-TA-865
Grozījumi Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā
Izdarīt (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2008, 1. nr.; 2009, 16. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 194. nr.; 2010, 205. nr.; 2012, 105. nr.; 2014, 199. nr.; 2015, 122. nr.; 2017, 124. nr.; 2019, 225., 240. nr.) šādus grozījumus:
 
1.
1. pantā:
papildināt ar 6.1 punktu šādā redakcijā:
"6.1 ģenētiski modificēto organismu neapzināta izplatīšana - bez nodoma veikta ģenētiski modificēto organismu izplatīšana vidē izmēģinājumiem vai izplatīšana tirgū;"
2.
4.pantā:
otrās daļas 2.punktā izslēgt vārdus
"monitoringa un atļaujas izsniegšanas kārtību, kā arī kārtību, kādā sniedzama informācija par ģenētiski modificēto organismu apriti un sabiedrības iesaistīšanu lēmumu pieņemšanas procesā; "
3.
7. pantā:
izteikt 9. punktu šādā redakcijā:
"9. nodrošina sēklu un augu pavairošanas materiālā uzraudzību un kontroli, ņemot paraugus, lai konstatētu ģenētiski modificēto organismu klātbūtni."
4.
15. pantā:
Papildināt ar 3.2 daļu šādā redakcijā:
 
"2) Uzraudzības un kontroles institūciju pamatota pieprasījuma gadījumā šā panta 3.1 daļā minēto atzinumu Zinātniskā ekspertu komisija sniedz piecu darba dienu laikā."
5.
33. pantā:
pirmajā daļā:
izteikt ievaddaļu šādā redakcijā:
" (1) Uzraudzības un kontroles institūcijām ir tiesības:"
izitekt 3. punktu šādā redakcijā:
"3) ja rodas nopietni draudi cilvēku un dzīvnieku veselībai vai videi vai ir pārkāptas ģenētiski modificēto organismu apriti regulējošu normatīvo aktu prasības, nekavējoties noteikt ierobežojumus vai aizliegumus, kā arī vajadzības gadījumā sākt aizsargājošus pasākumus, par to informējot sabiedrību:

a) Pārtikas un veterinārajam dienestam — ģenētiski modificēto mikroorganismu ierobežotai izmantošanai un ģenētiski modificētas pārtikas, dzīvnieku barības un dzīvnieku apritei;

b) Valsts darba inspekcijai — ģenētiski modificēto mikroorganismu ierobežotai izmantošanai;

c) Valsts vides dienestam — ģenētiski modificēto organismu izplatīšanai vidē izmēģinājumiem un ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai, kā arī ģenētiski modificēto organismu neapzinātas izplatīšanas vidē izmēģinājumiem gadījumā vai gadījumā, ja notikusi neapzināta ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšana;

d) Valsts augu aizsardzības dienestam - ģenētiski modificēto kultūraugu sēklu un augu pavairošanas materiāla apritei, ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai, sēklu un augu pavairošanas materiāla apritei un kultūraugu audzēšanai, ja ir konstatēts  ģenētiski modificēto organismu piejaukums.
 
izteikt otro daļu šādā redakcijā:
"(2) Valsts augu aizsardzības dienestam ir tiesības:

1) anulēt reģistrāciju ģenētiski modificēto kultūraugu audzētāju reģistrā, ja ir pārkāptas normatīvo aktu prasības par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanu un līdzāspastāvēšanu;

2) saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ģenētiski modificēto kultūraugu līdzāspastāvēšanu vai, ja rodas nopietni draudi cilvēku un dzīvnieku veselībai vai videi, vai ir pārkāptas ģenētiski modificēto organismu apriti regulējošu normatīvo aktu prasības pieņemt lēmumu:

a) par to, ka sējumi vai stādījumi noteiktā termiņā iznīcināmi ar mehāniskām vai ķīmiskām metodēm. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Valsts augu aizsardzības dienests pēc kultūraugu iznīcināšanas piecu darbdienu laikā rakstiski informē Lauku atbalsta dienestu par to sugu sējumiem un stādījumiem, kuriem paredzēti platību maksājumi;

b) aizliegt uz noteiktu laiku audzēt attiecīgos kultūraugus, ja pastāv draudi cilvēku un dzīvnieku veselībai vai videi vai tiek pārkāptas ģenētiski modificēto organismu apriti regulējošu normatīvo aktu prasības.;

3) piespiedu kārtā iznīcināt sējumus un stādījumus, ja šīs daļas 2. punktā minētais lēmums noteiktā termiņā nav izpildīts. Izmaksas, kas saistītas ar sējumu un stādījumu piespiedu iznīcināšanu sedz persona, kurai noteikts pienākums iznīcināt sējumus vai stādījums";
izslēgt trešo daļu.
6.
Papildināt likumu ar 37.pantu šādā redakcijā:
"37.1 Administratīvā atbildība par normatīvo aktu prasību pārkāpumiem ģenētiski modificēto organismu neapzinātā izplatīšanā

(1) Par sēklu un augu pavairojamā materiāla, ja tajos ir konstatēts ģenētiski modificēto organismu piejaukums, neapzinātu izplatīšanu vidē izmēģinājumiem, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no simt četrdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no astoņsimt sešdesmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām.

(2) Par sēklu un augu pavairojamā materiāla, ja tajos ir konstatēts ģenētiski modificēto organismu piejaukums, neapzinātu izplatīšanu tirgū personai, kura pirmā piegādājusi  materiālu, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no simt četrdesmit līdz divsimt astoņdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no simt četrdesmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām."
7.
38.pantā:
aizstāt otrajā daļā skaitli un vārdus "un 37.pantā" ar skaitļiem un vārdiem "37.pantā un 37.1panta otrajā daļā";
 
aizstāt trešajā daļā skaitli un vārdus "un 37.panta otrajā daļā" ar skaitļiem un vārdiem "37.panta otrajā daļā un 37.1 panta pirmajā daļā".
 
Likums stājas spēkā
Ministrs V. Uzvārds