16.1 panta ceturto daļu un 17.panta piekto daļu
Nr. p.k. |
Zinātniskais nosaukums | Sugas vai šķirņu grupas nosaukums |
1. | Allium cepa L. | |
1.1. | Cepa grupa | Dārza sīpoli |
1.2. | Aggregatum grupa | Šalotes |
2. | Allium fistulosum L. | Lielloku sīpoli |
3. | Allium porrum L. | Puravi |
4. | Allium sativum L. | Ķiploki |
5. | Allium schoenoprasum L. | Maurloki |
6. | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | Kārveles |
7. | Apium graveolens L. | Selerijas |
Sakņu selerijas | ||
8. | Asparagus officinalis L. | Sparģeļi (ārstniecības asparāgi) |
9. | Beta vulgaris L. | Galda bietes (arī Cheltenham bietes) |
Lapu bietes (mangoldi) | ||
10. | Brassica oleracea L. | Lapu kāposti |
Ziedkāposti | ||
Galviņkāposti (sarkanie kāposti un baltie kāposti) | ||
Briseles kāposti (rožkāposti) | ||
Kolrābji | ||
Savojas kāposti (virziņkāposti) | ||
Brokoļi (sparģeļkāposti) | ||
Toskānas kāposti | ||
Tronchuda kāposti (Portugāles kāposti) | ||
11. | Brassica rapa L. | Ķīnas kāposti (Pekinas kāposti) |
Rāceņi | ||
12. | Capsicum annuum L. | Paprika jeb dārzeņpipari |
13. | Cichorium endivia L. | Endīvija |
14. | Cichorium intybus L. | Vitlufa cigoriņi |
Lapu cigoriņi (liellapu cigoriņi vai itāļu cigoriņi) | ||
Rūpnieciskie (sakņu) cigoriņi | ||
15. | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | Arbūzi |
16. | Cucumis melo L. | Melones |
17. | Cucumis sativus L. | Gurķi |
Īsaugļu gurķi (kornišoni) | ||
18. | Cucurbita maxima Duchesne | Lielaugļu ķirbji |
19. | Cucurbita pepo L. | Parastie ķirbji |
Kabači, cukīni | ||
Patisoni | ||
20. | Cynara cardunculus L. | Artišoki |
Lapu artišoki | ||
21. | Daucus carota L. | Burkāni |
22. |
Foeniculum vulgare Mill. Azoricum grupa |
Fenheļi |
23. | Lactuca sativa L. | Dārza salāti |
24. | Solanum lycopersicum L. | Tomāti |
25. | Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill | Lapu pētersīļi |
Sakņu pētersīļi | ||
26. | Phaseolus coccineus L. | Daudzziedu pupiņas |
27. | Phaseolus vulgaris L. | Krūmu pupiņas |
Kāršu pupiņas | ||
28. | Pisum sativum L. | Lobāmie apaļie zirņi |
Šķautņainie zirņi | ||
Cukura zirņi | ||
29. | Raphanus sativus L. | Redīsi |
Rutki | ||
30. | Rheum rhabarbarum L. | Rabarberi |
31. | Scorzonera hispanica L. | Melnsaknes jeb skorcionēras |
32. | Solanum melongena L. | Baklažāni |
33. | Spinacia oleracea L. | Spināti |
34. | Valerianella locusta (L.) Laterr. | Lauka salāti jeb salātu baldriņi |
35. | Vicia faba L. | Dārza pupas |
36. | Zea mays L. | Cukura kukurūza |
Uzplīstošā kukurūza |
1. Informācija par personu:
1.1. juridiskai personai:
1.1.1. nosaukums;
1.1.2. juridiskā adrese;
1.1.3. reģistrācijas numurs;
1.1.4. kontaktinformācija (piemēram, tālruņa numurs, e-pasta adrese);
1.1.5. pārstāvja vārds, uzvārds;
1.2. fiziskai personai:
1.2.1. vārds, uzvārds;
1.2.2. personas kods;
1.2.3. dzīvesvietas adrese;
1.2.4. kontaktinformācija (piemēram, tālruņa numurs, e-pasta adrese).
2. Darbības veids, ar kuru paredzēts nodarboties.
3. Ražotņu, noliktavu, veikalu un citu tirdzniecības vietu adrese (atrašanās vieta).
4. Atsauce uz pievienotajiem dokumentiem.
5. Datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.
1. Sēklu kvalitātes rādītāji ir šādi:
Nr. p.k. |
Kultūraugs | Minimālā dīgtspēja (%) | Minimālā tīrība (%) | Citu augu sugu sēklu maksimālais piejaukums (% no masas) | |
sugas vai šķirņu grupas nosaukums | latīniskais nosaukums | ||||
1.1. | sīpoli, dārza sīpoli (Cepa grupa) | Allium cepa L. | 70 | 97 | 0,5 |
1.2. | šalotes (Agregatum grupa) | Allium cepa Agregatum | 65 | 97 | 0,5 |
1.3. | lielloku sīpoli | Allium fistulosum L. | 65 | 97 | 0,5 |
1.4. | puravi | Allium porrum L. | 65 | 97 | 0,5 |
1.5. | ķiploki | Allium sativum L. | 65 | 97 | 0,5 |
1.6. | maurloki | Allium schoenoprasum L. | 65 | 97 | 0,5 |
1.7. | kārveles | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 70 | 96 | 1,0 |
1.8. | selerijas, sakņu selerijas | Apium graveolens L. | 70 | 97 | 1,0 |
1.9. | sparģeļi | Asparagus officinalis L. | 70 | 96 | 0,2 |
1.10. | galda bietes | Beta vulgaris L. | 70 | 97 | 0,5 |
1.11. | lapu bietes | Beta vulgaris L. | 70 | 97 | 0,5 |
1.12. | kolrābji | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.13. | lapu kāposti | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.14. | ziedkāposti | Brassica oleracea L. | 70 | 97 | 1,0 |
1.15. | brokoļi | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.16. | galviņkāposti | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.17. | Savojas kāposti | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.18. | Briseles kāposti | Brassica oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.19. | Ķīnas kāposti | Brassica rapa L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.20. | rāceņi | Brassica rapa L. | 80 | 97 | 1,0 |
1.21. | paprika | Capsicum annuum L. | 65 | 97 | 0,5 |
1.22. | endīvijas | Cichorium endivia L. | 65 | 95 | 1,0 |
1.23. | sakņu (rūpnieciskie) cigoriņi | Cichorium intybus L. | 80 | 97 | 1,0 |
1.24. | Vitlufa cigoriņi, lapu cigoriņi | Cichorium intybus L. | 65 | 95 | 1,5 |
1.25. | arbūzi | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 75 | 98 | 0,1 |
1.26. | melones | Cucumis melo L. | 75 | 98 | 0,1 |
1.27. | gurķi, īsaugļu gurķi | Cucumis sativus L. | 80 | 98 | 0,1 |
1.28. | lielaugļu ķirbji | Cucurbita maxima Duchesne | 80 | 98 | 0,1 |
1.29. | kabači, cukīni, parastie ķirbji, patisoni | Cucurbita pepo L. | 75 | 98 | 0,1 |
1.30. | artišoki, lapu artišoki | Cynara cardunculus L. | 65 | 96 | 0,4 |
1.31. | burkāni | Daucus carota L. | 65 | 95 | 1,0 |
1.32. | fenheļi (Azoricum grupa) | Foeniculum vulgare Mill. | 70 | 96 | 1,0 |
1.33. | dārza salāti | Lactuca sativa L. | 75 | 95 | 0,5 |
1.34. | tomāti | Solanum lycopersicum L. | 75 | 97 | 0,5 |
1.35. | lapu pētersīļi, sakņu pētersīļi | Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill | 65 | 97 | 1,0 |
1.36. | daudzziedu pupiņas | Phaseolus coccineus L. | 80 | 98 | 0,1 |
1.37. | krūmu pupiņas, kāršu pupiņas | Phaseolus vulgaris L. | 75 | 98 | 0,1 |
1.38. | lobāmie apaļie zirņi, šķautņainie zirņi, cukura zirņi | Pisum sativum L. (partim) | 80 | 98 | 0,1 |
1.39. | redīsi | Raphanus sativus L. | 70 | 97 | 1,0 |
1.40. | rutki | Raphanus sativus L. | 70 | 97 | 1,0 |
1.41. | rabarberi | Rheum rhabarbarum L. | 70 | 97 | 0,5 |
1.42. | melnsaknes | Scorzonera hispanica L. | 70 | 95 | 1,0 |
1.43. | baklažāni | Solanum melongena L. | 65 | 96 | 0,5 |
1.44. | spināti | Spinacia oleracea L. | 75 | 97 | 1,0 |
1.45. | lauka salāti | Valerianella locusta L. Laterr. | 75 | 95 | 0,5 |
1.46. | dārza pupas | Vicia faba L. (partim) | 80 | 98 | 0,1 |
1.47. | cukura kukurūza, uzplīstošā kukurūza | Zea mays L. (partim) | 80 | 98 | 0,1 |
2. Sēklās nedrīkst būt vējauzas (Avena fatua) sēklas.
3. Dārzeņu sēklas ir praktiski brīvas no kaitīgajiem organismiem un ir atbilstošas Augu veselības regulas 5. un 14. panta prasībām attiecībā uz Savienības karantīnas organismiem un Augu veselības regulas 37. panta prasībām attiecībā uz Savienībā reglamentētajiem nekarantīnas organismiem.
4. Dārzeņu sēklās vismaz vizuālajā pārbaudē Savienībā reglamentētie nekarantīnas organismi nepārsniedz šādu pieļaujamo līmeni:
Nr. p.k. |
Ģints vai suga | Savienībā reglamentētais nekarantīnas organisms | Pieļaujamais līmenis (%) |
1. | Daudzziedu pupiņas (Phaseolus coccineus L.) | Kukaiņi un ērces: | |
Acanthoscelides obtectus (Say) [ACANOB] | 0 | ||
2. | Krūmu pupiņas, kāršu pupiņas (Phaseolus vulgaris L.) | Baktērijas: | |
Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli (Smith) Vauterin et al. [XANTPH] | 0 | ||
Xanthomonas fuscans subsp. fuscans Schaad et al. [XANTFF] | 0 | ||
Kukaiņi un ērces: | |||
Acanthoscelides obtectus (Say) [ACANOB] | 0 | ||
3. | Dārza pupas (Vicia faba L.) | Kukaiņi un ērces: | |
Bruchus rufimanus Boheman [BRCHRU] | 0 | ||
4. | Paprika (Capsicum annuum L.) | Baktērijas: | |
Xanthomonas euvesicatoria Jones et al. [XANTEU] | 0 | ||
Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al. [XANTGA] | 0 | ||
Xanthomonas perforans Jones et al. [XANTPF] | 0 | ||
Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al. [XANTVE] | 0 | ||
Vīrusi, viroīdi, vīrusiem līdzīgas slimības un fitoplazmas: | |||
Kartupeļu vārpstveida bumbuļu viroīds (Potato spindle tuber viroid) [PSTVD0] | 0 | ||
Tomātu brūnplankumainības vīruss (Tomato brown rugose fruit virus) [ToBRFV], izņemot tādām šķirņu sēklām, kas ir izturīgas pret tomātu brūnplankumainības vīrusu. | 0 | ||
5. | Puravi (Allium porrum L.) | Nematodes: | |
Ditylenchus dipsaci Kuhn | 0 | ||
6. | Sīpoli, sīpolu grupa (Allium cepa L., Cepa grupa) | Nematodes: | |
Ditylenchus dipsaci Kuhn | 0 | ||
7. | Lobāmie apaļie zirņi, šķautņainie zirņi, cukura zirņi (Pisum sativum L.) | Kukaiņi un ērces: | |
Bruchus pisorum (Linnaeus) [BRCHPI] | 0 | ||
8. | Tomāti (Solanum lycopersicum L.) un to hibrīdi | Vīrusi, viroīdi, vīrusiem līdzīgas slimības un fitoplazmas: | |
Pepino mozaīkas vīruss (Pepino mosaic virus) [PEPMV0] | 0 | ||
Kartupeļu vārpstveida bumbuļu viroīds (Potato spindle tuber viroid) [PSTVD0] | 0 | ||
Tomātu brūnplankumainības vīruss (Tomato brown rugose fruit virus) [ToBRFV] |
0 | ||
Baktērijas: | |||
Xanthomonas euvesicatoria Jones et al. [XANTEU] | 0 | ||
Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al. [XANTGA] | 0 | ||
Xanthomonas perforans Jones et al. [XANTPF] | 0 | ||
Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al. [XANTVE] | 0 | ||
Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al. [CORBMI] | 0 |
Nr.p.k. | Grupa | Dārzeņu sugas |
1. | Ķirbjaugi | gurķi, melones, arbūzi, ķirbji, kabači |
2. | Pākšaugi | daudzziedu pupiņas, dārza pupiņas, zirņi, dārza pupas |
3. | Tomātaugi | paprika, tomāti, baklažāni |
4. | Sīpolaugi | sīpoli, šalotes, lielloku sīpoli, puravi, ķiploki, maurloki |
5. | Kāpostaugi | redīsi, rutki, kolrābji, lapu kāposti, ziedkāposti, brokoļi, galviņkāposti, Savojas kāposti, Briseles kāposti, Ķīnas kāposti, rāceņi |
6. | Asteru dzimtas augi | endīvijas, Vitlufa cigoriņi, sakņu cigoriņi, lapu cigoriņi, dārza salāti, artišoki, melnsaknes |
7. | Čemurziežu dzimtas augi | kārveles, selerijas, fenheļi, burkāni, pētersīļi |
8. | Balandu dzimta | spināti, galda un lapu bietes |
9. | Graudzāļu dzimta | cukurkukurūza |
10. | Daudzgadīgie augi | rabarberi, sparģeļi |
11. | Sakņaugi* | redīsi, rutki, rāceņi, melnsaknes, selerijas, galda un lapu bietes, burkāni, pētersīļi |
Piezīme. * Sakņaugi atkārtojas divās grupās – gan pēc dalījuma pa dzimtām, gan pēc iedalījuma atsevišķā sakņaugu grupā. Izvērtējot priekšaugus, ir jāņem vērā abu šo grupu dalījums.
Nr.p.k. | Sējumi | Minimālie attālumi (m) | |
bāzes sēklām | sertificētām sēklām | ||
1. | Galda biešu šķirņu sējumiem: | ||
1.1. | no citiem Beta ģints putekšņu avotiem | 1000 | 1000 |
1.2. | no citām tās pašas apakšsugas šķirņu grupām* | 1000 | 600 |
1.3. | no citām tās pašas apakšsugas šķirņu grupas šķirnēm | 600 | 300 |
2. | Sakņu cigoriņu sējumiem: | ||
2.1. | no citas tās pašas ģints vai sugas apakšsugas | 1000 | 1000 |
2.2. | no citām sakņu cigoriņu šķirnēm | 600 | 300 |
3. | Kāpostaugu (Brassica) sugu šķirņu sējumiem: | ||
3.1. | no citām kāpostaugu sugām un citām tās pašas sugas šķirnēm | 1000 | 600 |
3.2. | no citiem svešapputes augiem, kas viegli saziedas ar kāpostaugu sugas augiem* | 500 | 300 |
4. | Pārējiem svešapputes dārzeņu sugu šķirņu sējumiem no citiem svešapputes augiem, kas izraisa šķirnes izviršanu un savstarpēju saziedēšanos vienas sugu grupas* robežās | 500 | 300 |
5. | Pārējiem svešapputes dārzeņu sugu šķirņu sējumiem no citiem svešapputes augiem, kas viegli saziedas ar citu sugu šķirnēm | 300 | 100 |
Piezīmes.
* 1. Pie vienas sugu grupas pieder:
1.1. galda kāļi un lopbarības kāļi;
1.2. galda bietes, lapu bietes, lopbarības bietes un cukurbietes;
1.3. kāpostaugi – galviņkāposti, kolrābji, lapu kāposti, ziedkāposti, brokoļi, Briseles kāposti un Savojas kāposti;
1.4. Ķīnas kāposti, rapši, rāceņi, redīsi, turnepši, rutki.
2. Pie viegli saziedošos sugu grupām pieder:
2.1. galda bietes, lapu bietes, lopbarības bietes un cukurbietes;
2.2. galviņkāposti, kolrābji, lapu kāposti, ziedkāposti, brokoļi, Briseles kāposti un Savojas kāposti;
2.3. Ķīnas kāposti, galda kāļi un lopbarības kāļi, rapši, rāceņi, turnepši, ripši, zvērenes;
2.4. redīsi, rutki, pērkones;
2.5. kabači, ķirbji, patisoni;
2.6. burkāni – galda, lopbarības un savvaļas;
3. Dārzeņu un savvaļas augu savstarpējās saziedēšanās shēma
4. Galda biešu šķirņu grupu raksturojums
Nr. p.k. | Saknes garengriezums | Saknes mīkstuma krāsa |
4.1. | šauri eliptisks vai eliptisks | sarkana vai purpura |
4.2. | apaļš vai plati eliptisks | balta |
4.3. | apaļš vai plati eliptisks | dzeltena |
4.4. | apaļš vai plati eliptisks | sarkana vai purpura |
4.5. | šauri iegarens | sarkana vai purpura |
4.6. | šauri trīsstūrains | sarkana vai purpura |
5. Lapu biešu šķirņu grupu raksturojums:
5.1. balts lapas kāts un gaiši zaļa lapas plātne bez antociāna krāsojuma;
5.2. balts lapas kāts un zaļa vai tumši zaļa lapas plātne bez antociāna krāsojuma;
5.3. zaļš lapas kāts un zaļa vai tumši zaļa lapas plātne bez antociāna krāsojuma;
5.4. sārts lapas kāts un zaļa vai tumši zaļa lapas plātne;
5.5. sarkans lapas kāts un lapas plātne ar antociāna krāsojumu.
6. Ja biešu šķirne ģenētiski ir viensēklas, daudzsēklu šķirnes attiecina uz citu šķirņu grupu.
Nr. p.k. |
Kultūraugs, slimība un tās ierosinātājs | Slimo augu skaits, ne vairāk kā (%) | |
bāzes sēklas | sertificētas sēklas | ||
1. | Kāpostaugi (lapu kāposti, ziedkāposti, galviņkāposti, Briseles kāposti, kolrābji, Savojas kāposti, brokoļi, Ķīnas kāposti): | ||
1.1. | vadaudu bakterioze (ier. Xanthomonas campestris) | 0 | 5 |
1.2. | sausā puve (ier. Phoma lingam) | 5 | 10 |
2. | Ķirbjaugi (gurķi, lielaugļu ķirbji, kabači): | ||
2.1. | brūnā lapu plankumainība (kraupis) (ier. Cladosporium cucumerinum) | 0 | 5 |
2.2. | baltā puve (ier. Sclerotinia sclerotiorum) | 0 | 5 |
2.3. | bakteriālā vīte (ier. Erwinia tracheiphila) | 0 | 0 |
2.4. | ķirbjaugu vīte (ier. Fusarium oxysporum) | 0 | 0 |
2.5. | gurķu bakteriālā plankumainība (ier. Pseudomonas syringae) | 5 | 10 |
3. | Galda bietes, lapu bietes: | ||
3.1. | sakņu bakteriālie augoņi (ier. Xanthomonas beticola) | 5 | 10 |
3.2. | sausā puve (ier. Phoma betae) | 5 | 10 |
4. | Dārza pupas, daudzziedu pupiņas, krūmu un kāršu pupiņas, lobāmie apaļie zirņi, šķautņainie zirņi, cukura zirņi – zirņu un pupu iedegas (ier. Ascochyta pisi, Ascochyta fabae) | 15* | 25* |
5. | Daudzziedu pupiņas, krūmu un kāršu pupiņas – pupiņu iedegas (ier. Colletotrichum lindemuthianum): | 10* | 20* |
5.1. | pupiņu bakteriālās iedegas (ier. Xanthomonas campestris pv. phaseoli) | 0 | 0 |
6. | Tomāti: | ||
6.1. | tomātu melnplankumainība (ier. Didymella lycopersici) | 0 | 0 |
Piezīme. * Neattiecas uz bioloģiskajiem sēklaudzēšanas laukiem.
Nr.p.k. |
Slimības, kaitēkļi un to ierosinātāji |
Pieļaujamais slimību un kaitēkļu bojāto augu īpatsvars (%) |
1. | Kāpostaugi: | |
1.1. | sausplankumainība Alternaria brassicae |
20 |
1.2. | neīstā miltrasa Peronospora brassicae |
15 |
2. | Tomāti: visas vīrusslimības | 0 |
3. | Ķirbjaugi: ķirbjaugu iedegas Colletotrichum lagenarium: |
|
1) laistāmās platībās | 10 |
|
2) nelaistāmās platībās | 20 |
|
4. | Burkāni: | |
4.1. | sausā puve Phoma rostrupii |
10 |
4.2. | čemurziežu melnā puve Alternaria radicina |
10 |
4.3. | bakteriālā puve Xanthomonas campestris spp. carotae |
15 |
5. | Galda bietes, lapu bietes: | |
neīstā miltrasa Peronospora schachtii |
15 |
|
6. | Pākšaugi: | |
6.1. | zirņu un pupu iedegas (ier. Ascohyta pisi, Ascohyta fabae) | 25 |
6.2. | pupiņu iedegas (ier. Colletotrichum lindemuthianum) | 25 |
6.3. | (svītrots ar MK 02.06.2020. noteikumiem Nr. 342) |
Nr.p.k. | Kultūraugs | Minimālā šķirnes tīrība (%) | |
bāzes sēklas | sertificētas sēklas | ||
1. | Galda bietes, lapu bietes | 99,0 | 98,0 |
2. | Galviņkāposti, Briseles kāposti, lapu kāposti, Ķīnas kāposti, ziedkāposti, brokoļi, Savojas kāposti, kolrābji, redīsi, burkāni, sakņu un lapu cigoriņi, puravi, sīpoli, tomāti, paprika | 99,5 | 98,0 |
3. | Gurķi, dārza pupas, daudzziedu pupiņas, dārza pupiņas, zirņi, dārza salāti, endīvijas, melnsaknes, rāceņi | 99,5 | 99,0 |
4. | Lielaugļu ķirbji, kabači | 99,5 | 95,0 |
5. | Pētersīļi, selerijas | 99,5 | 97,0 |
6. | Spināti, rutki | 99,0 | 97,0 |
1. Atbildīgā institūcija.
2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese un reģistrācijas kods.
3. Informācija par izsēto sēklu:
3.1. suga;
3.2. šķirne;
3.3. kategorija;
3.4. aizsargātai šķirnei – licences līguma numurs un derīguma termiņš;
3.5. sēklas daudzums (kg).
4. Informācija par sēklaudzēšanas lauku:
4.1. lauka nosaukums vai numurs;
4.2. lauka platība (ha).
5. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (dokumenta nosaukums, numurs, izsniegšanas datums, sēklu partijas numurs).
6. Sēšanas vai stādīšanas datums un gads.
7. Informācija par priekšaugiem vai substrāta maiņu.
8. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
Nr.p.k. | Apskatāmā platība (ha) | Paraugu skaits | Augu skaits paraugā (gab.) | ||
pākšaugi | ķirbjaugi | citi dārzeņi | |||
1. | līdz 0,1 | 10 | 10 | 10 | 20 |
2. | līdz 0,5 | 8 | 8 | 10 | 25 |
3. | 0,51–1 | 8 | 8 | 10 | 25 |
4. | 1,01–5 | 6 | 4 | 10 | 50 |
5. | 5,01–10 | 8 | 4 | 14 | 50 |
6. | 10,01–20 | 10 | 4 | 20 | 50 |
7. | > 20 | no katriem nākamajiem 10 ha papildus noņem 10 paraugus | 50 |
1. Atbildīgā institūcija.
2. Lauku apskates protokola numurs.
3. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese un reģistrācijas kods.
4. Informācija par izsēto sēklu:
4.1. suga;
4.2. šķirne;
4.3. izsētās sēklas kategorija;
4.4. partijas numurs;
4.5. sēklu kvalitāti apliecinošs dokuments (dokumenta atsauces informācija).
5. Informācija par sēklaudzēšanas lauku:
5.1. lauka nosaukums (atbilstoši Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmai (LAD EPS) var papildus norādīt lauka nosaukumu);
5.2. platība (ha vai m2);
5.3. priekšaugi vai substrāta maiņa.
6. Informācija par citām dārzeņu sugu šķirnēm saimniecībā (ir vai nav; ja ir, norādīt šķirni un kategoriju).
7. Informācija par lauka apskates rezultātiem:
7.1. minimālais attālums starp sējumiem vai stādījumiem (ievērots vai nav ievērots);
7.2. šķirnes identitāte (atbilst vai neatbilst);
7.3. nezāles;
7.4. kaitēkļi un slimības;
7.5. citu šķirņu un šķirnei netipisko augu skaits;
7.6. Savienībā reglamentētie nekarantīnas organismi;
7.7. sējuma vai stādījuma atbilstība prasībām.
8. Lēmums par šķirnes sējumu vai stādījumu atbilstību vai neatbilstību sēklu iegūšanai.
9. Protokola izsniegšanas datums*, vārds, uzvārds un paraksts*.
1. Atbildīgā institūcija.
2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese un reģistrācijas kods.
3. Informācija par sēklām:
3.1. suga;
3.2. šķirne;
3.3. kategorija;
3.4. ražas gads;
3.5. sēklu masa (kg).
4. Informācija par iesaiņošanas un uzglabāšanas apstākļiem:
4.1. iesaiņojuma veids;
4.2. iesaiņojuma lielums;
4.3. iesaiņojuma vienību skaits sēklu partijā;
4.4. glabāšanas vieta;
4.5. glabāšanas veids.
5. Sēklu izcelsmi apliecinošs dokuments (nosaukums, numurs, izdošanas datums, institūcija, kas izdevusi dokumentu).
6. Informācija par ķīmisko apstrādi.
7. Parauga ņemšanas mērķis.
8. Nepieciešamās sēklu kvalitātes analīzes.
9. Nepieciešamo oficiālo etiķešu skaits.
10. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
Sēklu partijas maksimālā masa un sēklu parauga minimālā masa
Nr. p. k. | Kultūraugs | Sēklu partijas maksimālā masa (t) | Sēklu parauga minimālā masa (g) | |
sugas vai šķirņu grupas nosaukums | latīniskais nosaukums | |||
1. | Sīpoli, dārza sīpoli (Cepa grupa) | Allium cepa L. | 10 | 25* |
2. | Šalotes (Agregatum grupa) | Allium cepa Agregatum grupa | 10 | 15 |
3. | Lielloku sīpoli | Allium fistulosum L. | 10 | 15 |
4. | Puravi | Allium porrum L. | 10 | 20* |
5. | Ķiploki | Allium sativum L. | 10 | 20 |
6. | Maurloki | Allium schoenoprasum L. | 10 | 15 |
7. | Kārveles | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. | 10 | 20 |
8. | Selerijas, sakņu selerijas | Apium graveolens L. | 10 | 5 |
9. | Sparģeļi | Asparagus officinalis L. | 10 | 100 |
10. | Galda bietes | Beta vulgaris L. | 20 | 100 |
11. | Lapu bietes | Beta vulgaris L. | 20 | 100 |
12. | Kolrābji | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
13. | Lapu kāposti | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
14. | Ziedkāposti | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
15. | Brokoļi | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
16. | Galviņkāposti | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
17. | Savojas kāposti | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
18. | Briseles kāposti | Brassica oleracea L. | 10 | 25 |
19. | Ķīnas kāposti | Brassica rapa L. | 10 | 20 |
20. | Rāceņi | Brassica rapa L. | 10 | 20 |
21. | Paprika | Capsicum annuum L. | 10 | 40* |
22. | Endīvijas | Cichorium endivia L. | 10 | 15 |
23. | Sakņu (rūpnieciskie) cigoriņi | Cichorium intybus L. | 10 | 50 |
24. | Vitlufa cigoriņi, lapu cigoriņi | Cichorium intybus L. | 10 | 15 |
25. | Arbūzi | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai | 20 | 250 |
26. | Melones | Cucumis melo L. | 10 | 100 |
27. | Gurķi, īsaugļu gurķi | Cucumis sativus L. | 20 | 25 |
28. | Lielaugļu ķirbji | Cucurbita maxima Duchesne | 20 | 250 |
29. | Kabači, cukīni, parastie ķirbji, patisoni | Cucurbita pepo L. | 20 | 150 |
30. | Artišoki, lapu artišoki | Cynara cardunculus L. | 10 | 50 |
31. | Burkāni | Daucus carota L. | 10 | 10 |
32. | Fenheļi (Azoricum grupa) | Foeniculum vulgare Mill. | 10 | 25 |
33. | Dārza salāti | Lactuca sativa L. | 10 | 10 |
34. | Tomāti | Solanum lycopersicum L. | 10 | 20* |
35. | Lapu pētersīļi, sakņu pētersīļi | Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill | 10 | 10 |
36. | Daudzziedu pupiņas | Phaseolus coccineus L. | 20 | 1000 |
37. | Krūmu pupiņas, kāršu pupiņas | Phaseolus vulgaris L. | 30 | 700* |
38. | Lobāmie apaļie zirņi, šķautņainie zirņi, cukurzirņi | Pisum sativum L. (partim) | 30 | 500 |
39. | Redīsi | Raphanus sativus L. | 10 | 50 |
40. | Rutki | Raphanus sativus L. | 10 | 50 |
41. | Rabarberi | Rheum rhabarbarum L. | 10 | 135 |
42. | Melnsaknes | Scorzonera hispanica L. | 10 | 30 |
43. | Baklažāni | Solanum melongena L. | 10 | 20 |
44. | Spināti | Spinacia oleracea L. | 10 | 75 |
45. | Lauka salāti | Valerianella locusta L. Laterr. | 10 | 10 |
46. | Dārza pupas | Vicia faba L. (partim) | 30 | 1000 |
47. | Cukura kukurūza, uzplīstošā kukurūza | Zea mays L. (partim) | 20 | 1000 |
Piezīmes.
1. * Savienībā reglamentēto nekarantīnas organismu noteikšanai tiek ņemts papildu paraugs, kura masa ir vismaz 30 % no sēklu parauga minimālās masas.
2. Pirmās paaudzes hibrīdiem noteikto minimālo parauga masu var samazināt par vienu ceturtdaļu no paredzētā svara, bet tam jābūt ne mazākam par 5 g vai ne mazāk kā 400 sēklu.
1. Atbildīgā institūcija.
2. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, reģistrācijas kods.
3. Suga.
4. Šķirne.
5. Sēklu partijas numurs.
6. Sēklu partijas lielums.
7. Sēklu dīgtspēja.
8. Sēklu kvalitāti apliecinoša dokumenta numurs un izsniegšanas datums.
9. Iesniegšanas datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
Nr.p.k. | Sēklu kategorija | Etiķetes krāsa |
1. | Pirmsbāzes sēklas (PB) | Balta ar diagonālu violetu svītru |
2. | Bāzes sēklas (B) | Balta |
3. | Sertificētas sēklas (C) | Zila |
4. | Standartsēklas (ST) | Tumši dzeltena |
5. | Sēklas, kuras nav līdz galam sertificētas | Pelēka |
1. Atsauce uz Eiropas Savienības tiesību aktiem (var lietot "ES tiesību akti").
2. Sertificētājinstitūcijas un valsts nosaukums vai to abreviatūra.
2.1 Oficiāli piešķirtais sērijas numurs.
3. Ražotājvalsts nosaukums.
4. Sēklu partijas numurs.
5. Deklarētā sēklu neto vai bruto masa vai sēklu skaits iesaiņojumā.
6. Suga (norāda vismaz botānisko nosaukumu (var saīsinātā formā) latīņu burtiem bez atsauces uz autoriem).
7. Šķirne (norāda latīņu burtiem).
8. Kategorija.
9. Saiņošanas mēnesis un gads vai pēdējā parauga ņemšanas mēnesis un gads. Ja iesaiņojums noslēgts atkārtoti, norāda noslēgšanas datumu, kā arī atbildīgās institūcijas nosaukumu.
10. Ja ir norādīta masa un lietoti granulēti augu aizsardzības līdzekļi, dražējamie materiāli vai citas cietās piedevas, norāda piedevu nosaukumu, kā arī aptuveno sēklu masas un kopējās masas proporciju.
11. Ja šķirne ir hibrīds vai inbredlīnija (radniecīgās krustošanas līnija):
11.1. bāzes sēklai (B):
11.1.1. ja hibrīds vai inbredlīnija (radniecīgās krustošanas līnija), pie kuras sēkla pieder, ir akceptēta saskaņā ar Latvijas augu šķirņu kataloga nolikumu, norāda šā komponenta nosaukumu kopā ar atsauci uz gala šķirni vai tikai komponenta nosaukumu;
11.1.2. ja hibrīds vai inbredlīnija (radniecīgās krustošanas līnija) ir paredzēta par komponentu vienīgi gala šķirnei, norāda vārdu "Komponents";
11.1.3. citos gadījumos komponentu, kuram bāzes sēkla pieder, var norādīt koda formā kopā ar atsauci uz gala šķirni un ar atsauci uz tās funkciju (vīrišķais vai sievišķais) (vai bez atsauces uz funkciju), kā arī norāda vārdu "Komponents";
11.2. sertificētai sēklai norāda tās šķirnes nosaukumu, kurai sēkla pieder, un vārdu "Hibrīds".
12. Ja sēklas dīgtspēja ir novērtēta atkārtoti, norāda institūciju, kura to novērtējusi, kā arī norādi "Atkārtoti novērtēts (mēnesis un gads)". Šo informāciju norāda uz oficiālas uzlīmes, ko pielīmē pie etiķetes.
13. Pirmsbāzes sēklai norāda paaudžu skaitu pirms sertificētām sēklām vai pirmās paaudzes sertificētām sēklām.
14. Norāde par augu aizsardzības līdzekļiem, kas lietoti sēklu apstrādē, ja sēklas ir apstrādātas ar biopreparātiem, augu aizsardzības līdzekļiem vai ķimikālijām.
1. Sēklu partijas numurs.
2. Suga (norāda vismaz botānisko nosaukumu (var saīsinātā formā) latīņu burtiem).
3. Šķirne (norāda latīņu burtiem).
1. Par lauku apskati atbildīgā institūcija un valsts vai to abreviatūra.
1.1 Oficiāli piešķirtais sērijas numurs.
2. Suga (norāda botānisko nosaukumu (var saīsinātā formā) latīņu burtiem bez atsauces uz autoriem).
3. Šķirne (norāda latīņu burtiem).
4. Kategorija.
5. Hibrīdajām šķirnēm – norāde "Hibrīds".
6. Lauka vai sēklu partijas numurs.
7. Deklarētā sēklu neto vai bruto masa.
8. Norāde "Sēklas nav līdz galam sertificētas".
1. Institūcija, kas izdevusi dokumentu.
1.1 Izsniegto etiķešu oficiāli piešķirtie sērijas numuri.
2. Suga (norāda botānisko nosaukumu (var saīsinātā formā) latīņu burtiem bez atsauces uz autoriem).
3. Šķirne (norāda latīņu burtiem).
4. Kategorija.
5. Izsēto sēklu partijas numurs un valsts vai valstis, kas sertificējušas sēklas.
6. Lauka vai sēklu partijas numurs.
7. Sējumu platība, kurā audzēta sēklu partija, kas ir norādīta pavaddokumentā.
8. Ievāktais sēklu daudzums un iesaiņojumu skaits.
9. Apliecinājums, kas apstiprina sēklaudzēšanas prasību izpildi kultūraugam, no kura iegūtas sēklas.
10. Ja nepieciešams – sēklu kvalitāti apliecinošie pagaidu rezultāti.
1. Atsauce uz Eiropas Savienības tiesību aktiem (var lietot "ES tiesību akti").
2. Saiņotāja (fiziskas vai juridiskas personas) vārds, uzvārds vai nosaukums un adrese.
3. Tirdzniecības gads, kad veikta aizzīmogošana, vai pēdējais dīgtspējas pārbaudes datums. Var norādīt tirdzniecības gada beigas.
4. Sugas nosaukums latviešu un latīņu valodā. Suga (norāda botānisko nosaukumu (var saīsinātā formā) latīņu burtiem bez atsaucēm uz autoriem).
5. Šķirnes nosaukums.
6. Kategorija (standartsēklām var lietot burtus "ST", sertificētām sēklām var lietot burtus "C" vai "Z").
7. Standartsēklām – saiņotāja piešķirtais atsauces numurs.
8. Sertificētām sēklām – oficiāli piešķirtais sēklu partijas numurs.
9. Deklarētā sēklu neto vai bruto masa vai sēklu skaits iesaiņojumā, izņemot mazos iepakojumus līdz 500 g.
10. Ja ir norādīta masa un lietoti granulēti augu aizsardzības līdzekļi, dražējamie materiāli vai citas cietās piedevas, norāda piedevu nosaukumu, kā arī aptuvenās proporcijas starp sēklu masu un kopējo masu.
1. Atsauce uz Eiropas Savienības tiesību aktiem ("ES tiesību akti").
2. Saiņotāja (fiziskas vai juridiskas personas) vārds, uzvārds vai nosaukums un adrese.
3. Tirdzniecības gads, kad veikta aizzīmogošana, vai pēdējais dīgtspējas pārbaudes datums. Var norādīt tirdzniecības gada beigas.
4. Sugas nosaukums latviešu un latīņu valodā ar šādu tekstu "(sugas nosaukums) šķirņu maisījums".
5. Šķirņu nosaukumi.
6. Šķirņu proporcija, kas izteikta kā svara vai sēklu skaita attiecība.
7. Saiņotāja piešķirtais atsauces numurs.
8. Kopējā deklarētā sēklu neto vai bruto masa vai sēklu skaits iesaiņojumā.
9. Ja ir norādīta masa un lietoti granulēti augu aizsardzības līdzekļi, dražējamie materiāli vai citas cietās piedevas, norāda piedevu nosaukumu, kā arī aptuvenās proporcijas starp sēklu masu un kopējo masu.
1. Informācija par personu:
1.1. juridiskai personai:
1.1.1. personas nosaukums;
1.1.2. juridiskā adrese;
1.1.3. reģistrācijas numurs;
1.1.4. kontaktinformācija (tālruņa numurs, e-pasta adrese);
1.2. fiziskai personai:
1.2.1. vārds, uzvārds;
1.2.2. personas kods;
1.2.3. dzīvesvietas adrese;
1.2.4. kontaktinformācija (tālruņa numurs, e-pasta adrese).
2. Sēklu audzēšanas un sagatavošanas vietu adrese (atrašanās vieta).
3. Datums*, iesniedzēja vārds, uzvārds, paraksts*.
1. Sertificētājinstitūcijas nosaukums.
2. Sēklu testēšanas pārskata numurs.
3. Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā reģistrētās personas nosaukums, adrese un reģistrācijas kods.
4. Suga, šķirne un kategorija.
5. Partijas numurs, masa (kg) un saiņojuma vienību skaits.
6. Sēklu izcelsmi apliecinoša dokumenta atsauces informācija.
7. Sēklu parauga ņēmējs, vidējā parauga noņemšanas datums, sēklu parauga ņemšanas akta numurs.
8. Laboratorija, kas veikusi pārbaudi, un datums, kad paraugs saņemts laboratorijā.
9. Tīrības analīzes rezultāti.
10. Citu augu sugu sēklu piejaukuma analīzes rezultāti.
11. Vējauzu klātbūtne.
12. 1000 sēklu masa (gramos).
13. Dīgtspējas analīzes rezultāti, informācija par dīgtspējas noteikšanas apstākļiem.
14. Pagaidu dīgtspējas novērtējums (%), ja veikts pēc reģistrā reģistrētās personas pieprasījuma.
15. Kaitēkļu invāzija.
16. Norāde par sēklu partijas atbilstību šajos noteikumos attiecīgajai kategorijai noteiktajām prasībām vai norāde par sēklu partijas neatbilstību šajos noteikumos attiecīgajai kategorijai noteiktajām prasībām vai tikai par atsevišķu rādītāju novērtēšanu.
17. Sēklu testēšanas pārskata izsniegšanas datums*, izsniedzēja amats, vārds, uzvārds, paraksts*, zīmogs*.
Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "datums" un "paraksts" neaizpilda, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.