Noteikumu (grozījumu) projekts

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
21-TA-660
Grozījumi Ministru kabineta 2019. gada 28. maija noteikumos Nr. 228 "Slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības un snieguma pārbaudes kārtība"
Izdoti saskaņā ar Dzīvnieku audzēšanas un ciltsdarba likuma
13. panta pirmo daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2019. gada 28. maija noteikumos Nr. 228 "Slaucamo govju un slaucamo kazu pārraudzības un snieguma pārbaudes kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2019, 108. nr.) šādus grozījumus:
1.
Izteikt 3. punktu šādā redakcijā:
"3. Pārraudzības procesa laikā ganāmpulka īpašnieks iegūst datus par visu vienam mērķim un vienā novietnē turētu govju vai kazu (turpmāk – pārraudzības ganāmpulks) piena produktivitāti, (turpmāk – pārraudzības dati) šo noteikumu 2. nodaļā noteiktajā kārtībā, kur iegūtos datus izmanto saimniecības ekonomisko rādītāju analizēšanai."
2.
Izteikt 4. punktu šādā redakcijā:
"4. Snieguma pārbaudes laikā ganāmpulka īpašnieks, kuram ar biedrību ir noslēgta vienošanās par attiecīgās audzēšanas programmas īstenošanu atbilstoši normatīvajiem aktiem par šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrības un krustojuma cūku audzētāju organizācijas atzīšanas kārtību, kā arī audzēšanas programmas apstiprināšanas kārtību, nodrošina snieguma datu ieguvi par visām audzēšanas programmas mērķim atbilstošām vienā novietnē turētām govīm vai kazām (turpmāk – snieguma pārbaudes ganāmpulks), kur iegūtos datus izmanto govju un kazu ģenētiskās kvalitātes noteikšanā."
3.
Papildināt ar 4.1 punktu šādā redakcijā:
"4.1 Snieguma pārbaudes procesa laikā ganāmpulkā iegūst:
4.11. pārraudzības datus šo noteikumu 2. nodaļā noteiktajā kārtībā;
 
4.12. eksterjera vērtēšanas un citus datus ģenētiskās kvalitātes noteikšanai šo noteikumu 3. nodaļā  vai 4. nodaļā noteiktajā kārtībā.
 ".
4.
Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:
"9. Eksterjera vērtēšanas datus iegūst fiziska persona, kura novērtē katras snieguma pārbaudē esošās govs un kazas eksterjeru un kura ir saņēmusi sertifikātu govju vai kazu vērtēšanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par prasībām personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, snieguma pārbaudi un pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju (turpmāk – vērtēšanas eksperts)."
5.
Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:
"22. Piena daudzuma noteikšanai izmanto nebojātus mērīšanas līdzekļus, kuru precizitāte ir pārbaudīta pirms pārraudzības uzsākšanas un ievērojot šo noteikumu 23.1 punktā noteikto mērīšanas līdzekļu precizitātes pārbaudes termiņu, kā arī  turpmāk  šo noteikumu 24. punktu minētajā uzlīmē noteikto termiņu, un kuri atzīti par derīgiem pārraudzības datu ieguvei."
6.
Papildināt ar 23.1 punktu šādā redakcijā:
"23.1 Piena daudzuma mērīšanas līdzekļu precizitāti pārbauda šādā termiņā:
 
23.11. svariem, kuri minēti šo noteikumu 26.1.1. apakšpunktā precizitāti var noteikt:
 
23.11.1. vienu reizi divos gados, ja to veic institūcija, kas minēta šo noteikumu 23. punktā;
23.11.2. atbilstoši normatīvajos aktos par mērījumu vienotību noteiktajām prasībām;
 
23.12. mērtraukiem, kuri minēti šo noteikumu 26.1.2. apakšpunktā vienu reizi divos gados;
23.13. slaukšanas iekārtu piena mērītājiem, kuri minēti šo noteikumu 26.1.3. apakšpunktā ievērojot Starptautiskās dzīvnieku pārraudzības komitejas vadlīnijās noteikto termiņu."
7.
Izteikt 38. punktu šādā redakcijā:
"38. Snieguma pārbaudē par govīm ietver šādu informāciju:
 
38.1. izcelšanās datus (dzimšanas datums, šķirne);
 
38.2. ganāmpulka datus;
 
38.3. pārraudzības datus (piena izslaukums, piena, tauku un olbaltumvielu daudzums un īpatsvars, somatisko šūnu daudzums);
 
38.4. datus par atnešanās vecumu;
38.5. laktācijas datus;
38.6. eksterjera lineārās vērtēšanas datus (vŗtēšanas datumu, vērtētāju);
38.7. datus par dzīvmasu;
38.8. datus par ilgmūžību;
38.9. datus par laktācijas garumu;
38.10. datus par piena atdeves ātrumu;
38.11. datus par temperamentu;
38.12. datus par starpatnešanās periodu;
38.13. datus par atnešanās vieglumu;
38.14. datus par nedzīvi dzimušo pēcnācēju skaitu un dzimumu."
8.
Izteikt 39. punktu šādā redakcijā:
"39. Snieguma pārbaudes ganāmpulkā eksterjeru vērtē katrai snieguma pārbaudē esošai govij pirmajā un trešajā laktācijā laikposmā no 20. līdz 120. laktācijas dienai, ja pirms ganāmpulka snieguma pārbaudes uzsākšanas govis netika vērtētas, snieguma pārbaudes ganāmpulka īpašnieks nodrošina visu govju novērtēšanu laikposmā no 20. līdz 120. laktācijas dienai."
9.
Izteikt 40. punktu šādā redakcijā:
"40. Ja ganāmpulka īpašnieks ir ievedis govis no citas valsts vai iepircis no ganāmpulka kurā tām nav veikta eksterjera vērtēšana, viņš laikposmā no 20. līdz 120. laktācijas dienai nodrošina visu ievesto un iepirkto govju novērtēšanu."
10.
Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:
"45. Govs dzīvmasu nosaka, kā arī piena atdeves ātrumu un govs temperamentu vērtē šo noteikumu 38., 39. un 40. punktā minētajā laikposmā un datus par minētajām pazīmēm 20 dienu laikā pēc eksterjera vērtēšanas nosūta datu centram."
11.
Izteikt 46. punktu šādā redakcijā:
"46. Šo noteikumu 38. punktā minēto informāciju un 44. punktā minētās pazīmes nosaka un vērtē, kā arī informāciju šo noteikumu 45. punktā minētajā kārtībā nosūta pārraugs vai vērtēšanas eksperts, ja ganāmpulka īpašnieks tā ir vienojies ar minētajām personām."
12.
Papildināt ar 46.1 punktu šādā redakcijā:
"46.1 46.1 Datu centrs, izmantojot šo noteikumu 38. punktā minēto informāciju, atbilstoši biedrības audzēšanas programmā noteiktajām prasībām nosaka govs ģenētisko kvalitāti."
13.
Izteikt 47. punktu šādā redakcijā:
"47. Snieguma pārbaudē par kazām ietver šādu informāciju:
47.1. izcelšanās datus (dzimšanas datums, šķirne);
47.2. ganāmpulka datus;
47.3. pārraudzības datus (piena izslaukums, piena, tauku un olbaltumvielu daudzums un īpatsvars, somatisko šūnu daudzums);
47.4. datus par atnešanās vecumu;
47.5. laktāciju datus;
47.6. eksterjera lineārās vērtēšanas datus (vērtēšanas datumu, vērtētāju);
 
47.7. datus par auglību;
47.8. datus par atnešanās vieglumu;
47.9. datus par starpatnešanās periodu;
47.10. datus par ilgmūžību;
47.11. datus par nedzīvi dzimušo pēcnācēju skaitu un dzimumu."
14.
Izteikt 49. punktu šādā redakcijā:
"49. Snieguma pārbaudes ganāmpulkā eksterjeru vērtē katrai snieguma pārbaudē esošai kazai pirmajā vai otrajā laktācijā laikposmā no 20. dienas pēc atnešanās līdz septītā laktācijas mēneša beigām, ja pirms ganāmpulka snieguma pārbaudes uzsākšanas kazas netika vērtētas, snieguma pārbaudes ganāmpulka īpašnieks nodrošina visu pirmās un otrās laktācijas kazu novērtēšanu laikposmā no 20. dienas pēc atnešanās līdz septītā laktācijas mēneša beigām."
15.
Izteikt 50. punktu šādā redakcijā:
"50. Ja ganāmpulka īpašnieks ir ievedis kazas no citas valsts vai iepircis no ganāmpulka, kur tām nav veikta eksterjera vērtēšana , viņš laikposmā no 20. dienas pēc kazas atnešanās līdz septītā laktācijas mēneša beigām nodrošina visu ievesto un iepirkto kazu novērtēšanu."
16.
Papildināt ar 53.1 punktu šādā redakcijā:
"53.1 Datu centrs, izmantojot šo noteikumu 47. punktā minēto informāciju, atbilstoši biedrības audzēšanas programmā noteiktajām prasībām nosaka kazas ģenētisko kvalitāti."
17.
Izteikt 59. punktu šādā redakcijā:
"59. Virspārraudzības rezultātus izvērtē datu centra komisija, kura pieņem lēmumu par sertifikāta izsniegšanu, apturēšanu un anulēšanu, kā arī apliecības apturēšanu un atsaukšanu personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecības dzīvnieku vērtēšanu, snieguma pārbaudi un pārraudzību, mākslīgo apsēklošanu, olšūnu un embriju transplantāciju (turpmāk – komisija)."
18.
Izteikt 65.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"65.2. personai, kas veic eksterjera vērtēšanu, nav saskaņā ar šo noteikumu 9. punktā minētajiem normatīvajiem aktiem izsniegta sertifikāta vai tā ir pārkāpusi prasības normatīvajos aktos par dzīvnieku audzēšanu un ciltsdarbu."
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds