Loading [MathJax]/extensions/tex2jax.js

Noteikumi

PAZIŅOJUMS:
Nākamā kārtējā Valsts sekretāru sanāksme plānota š.g. 10.aprīlī
Ministru kabineta noteikumi Nr. 191
Rīgā 2025. gada 25. martā (prot. Nr. 12 18. §)
24-TA-1926
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.; 2017, 193. nr.; 2019, 142. nr.; 2021, 60. nr.; 2022, 75. nr.; 2023, 40. nr.) šādus grozījumus:
1.
Izteikt 2.2.1. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.2.1. Eiropas Parlamenta un Padomes 2024. gada 11. aprīļa Regulai (ES) 2024/1143 par ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm vīnam, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un lauksaimniecības produktiem, kā arī garantētu tradicionālo īpatnību produktiem un lauksaimniecības produktu fakultatīviem kvalitātes apzīmējumiem un ar ko groza Regulas (ES) Nr. 1308/2013, (ES) 2019/787 un (ES) 2019/1753 un atceļ Regulu (ES) Nr. 1151/2012 (turpmāk – regula 2024/1143) – lauksaimniecības produktiem un pārtikai;".
2.
Izteikt 2.2.2. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.2.2. Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 17. aprīļa Regulas (ES) 2019/787 par stipro alkoholisko dzērienu definīciju, aprakstu, noformējumu un marķējumu, stipro alkoholisko dzērienu nosaukumu lietošanu citu pārtikas produktu noformējumā un marķējumā, stipro alkoholisko dzērienu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu aizsardzību, lauksaimnieciskas izcelsmes etilspirta un destilātu izmantošanu alkoholiskajos dzērienos un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 110/2008, III nodaļai un regulai 2024/1143 – stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem;".
3.
Izteikt 2.2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.2.3. Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulas (ES) Nr. 1308/2013, ar ko izveido lauksaimniecības produktu tirgu kopīgu organizāciju un atceļ Padomes Regulas (EEK) Nr. 922/72, (EEK) Nr. 234/79, (EK) Nr. 1037/2001 un (EK) Nr. 1234/2007, II daļas II sadaļas I nodaļas 2. iedaļai un regulai 2024/1143 – vīniem;".
4.
Svītrot 2.2.4. apakšpunktu.
5.
Izteikt 2.3. apakšpunktu šādā redakcijā:
"2.3. garantētu tradicionālo īpatnību shēma atbilstoši regulai 2024/1143;".
6.
Izteikt 3.13. apakšpunktu šādā redakcijā:
"3.13. regulas 2024/1143 37. un 70. pantu un Komisijas 2024. gada 30. oktobra Īstenošanas regulas (ES) 2025/26, ar ko paredz noteikumus par to, kā Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2024/1143 piemēro attiecībā uz reģistrāciju, grozījumiem, anulēšanu, aizsardzības izpildi, marķēšanu un saziņu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu un garantētu tradicionālo īpatnību produktu jomā, Īstenošanas regulu (ES) 2019/34 groza attiecībā uz ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm vīna nozarē un atceļ Īstenošanas regulas (ES) Nr. 668/2014 un (ES) 2021/1236, 34. pantu – aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu shēmai, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu shēmai un garantēto tradicionālo īpatnību shēmai."
7.
Izteikt 6. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).
8.
Izteikt 9. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).
9.
Izteikt 10. pielikumu jaunā redakcijā (3. pielikums).
Ministru prezidente E. Siliņa
Zemkopības ministrs A. Krauze
1.
pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 25. marta
noteikumiem Nr.
191

"6. pielikums

Ministru kabineta

2014.gada 12.augusta

noteikumiem Nr. 461


Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības svaigpienam, pienam un piena produktiem, liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu, aitu un trušu gaļai un tās produktiem


I. Prasības dzīvnieku turēšanai

 

1. Dzīvniekus nodrošina ar pilnvērtīgu, vecumam, sugai un produktivitātes virzienam atbilstošu barību. Kontroli veic dienests saskaņā ar šo noteikumu 22. punkta prasībām, ja produktu marķē ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto shēmas norādi.

 

II. Prasības svaigpienam, pienam un piena produktiem

 

2. Svaigpiena kvalitātes kontroli veic operators vismaz reizi mēnesī. Svaigpiens atbilst šādām prasībām:

 

2.1. govs svaigpiena sasalšanas temperatūra nepārsniedz –0,520 °C;

 

2.2. kazas svaigpiena sasalšanas temperatūra nepārsniedz –0,540 °C;

 

2.3. govs svaigpiena skābums ir 15 līdz 18 °T;

 

2.4. kazas svaigpiena skābums ir 14 līdz 18 °T.

 

3. Piena pārstrādes procesā ražotu produktu (turpmāk – piena produkti) sastāvā aizliegts izmantot augu izcelsmes eļļas un taukus, daļēji vai pilnīgi aizstājot piena taukus piena produktos. Operators produkta ražošanas procesu un tajā izmantotās izejvielas norāda tehniskajā specifikācijā.

 

4. Siera ražošanā aizliegts izmantot nitrātus (NaNO3 vai KNO3), lai nomāktu gāzes radošo mikroorganismu attīstību.

 

5. Pienu un piena produktus novērtē sensori atbilstoši standartam LVS ISO 22935-3:2024 "Piens un piena produkti. Sensorā analīze. 3.daļa: Produkta sensoro īpašību atbilstības specifikācijai novērtēšana ar punktu metodi". Vērtē šādus rādītājus:

5.1. ārējo izskatu (tajā skaitā ūdens dispersijas pakāpi sviestam pēc  LVS 356:2002);

5.2. konsistenci;

5.3. garšu un smaržu;

5.4. izskatu griezumā – sieram.

 

6. Piena un piena produktu laboratoriskos izmeklējumus, lai noteiktu atbilstību  nekaitīguma kritērijiem atbilstoši Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas (EK) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem (turpmāk – regula Nr. 2073/2005) I pielikumā noteiktajiem kritērijiem, katram sertificētajam produkcijas veidam veic akreditētā testēšanas laboratorijā ne retāk kā reizi gadā.

 

III. Prasības liellopu, cūku, kazu, aitu un trušu liemeņiem, sadalītajai gaļai un subproduktiem

 

7. Liellopu, kazu, aitu, cūku un trušu pārvadāšanas ilgums līdz kautuvei nepārsniedz sešas stundas.

 

8. Liemeņus un attiecīgo dzīvnieku subproduktus marķē ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ja dzīvnieki kaušanas brīdī nav vecāki par:

 

8.1. 30 mēnešiem –  liellopi;

8.2. trim mēnešiem – truši.

 

9. Liellopu liemeni un sadalīto gaļu marķē ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ja liemenis saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvnieku liemeņu klasifikāciju atbilst:

 

9.1. pēc uzbūves jeb muskuļaudu novērtējuma – E, U, R vai O klasei;

 

9.2. pēc taukaudu slāņa pakāpes – 1.–3. klasei.

 

10. Cūkas liemeni un sadalītu gaļu marķē ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvnieku liemeņu klasifikāciju cūka pēc muskuļaudu daudzuma atbilst S vai E klasei vai operators ir norādījis tās atbilstību šādiem rādītājiem:

 

10.1. nobarojamā cūka (kaušanas vecums pieci līdz septiņi mēneši) un dzīvnieka kārta. Kautuves īpašnieks vai viņa pilnvarotā persona (turpmāk – kautuves pārstāvis) to norāda pavaddokumentā dzīvnieku pārvietošanai uz kautuvi, izmantojot elektroniskās paziņošanas sistēmu;

 

10.2. dzīvnieka kautsvars ir 70–92 kg. Kautuves pārstāvis to norāda informācijā par kautuvē nokauto lauksaimniecības dzīvnieku, izmantojot elektroniskās paziņošanas sistēmu;

 

10.3. vīriešu kārtas dzīvniekiem nav veikta kastrācija, izmantojot imunovakcināciju – kastrāciju ar veterinārajām zālēm, kas satur vielas ar hormonālu iedarbību. Kautuves pārstāvis to norāda pavaddokumentā dzīvnieku pārvietošanai uz kautuvi, izmantojot elektroniskās paziņošanas sistēmu.

 

11. Liemeni un sadalītu gaļu marķē ar šo noteikumu 5. pielikuma III nodaļā minēto norādi, ja dzīvnieks audzēts vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, bet kauts un sadalīts citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā un dzīvnieka liemenis atbilst:

 

11.1. šā pielikuma 9.1. un 9.2. apakšpunktā minētajām prasībām – liellops;

 

11.2. S vai E klasei pēc muskuļaudu daudzuma saskaņā ar normatīvajiem aktiem par dzīvnieku liemeņu klasifikāciju – cūka.

 

12. Liemeņu marķēšanā izmanto zīmogu ar šo noteikumu 5. pielikumā minēto norādi.

 

13. Pirms realizācijas no kautuves liemeņu dziļajā muskulatūrā pH līmenis ir 5,4–5,8.

 

14. Liellopu liemeņus nav atļauts apstrādāt ar pienskābi.

 

15. Subprodukti iegūti no dzīvniekiem, kas atbilst šā pielikuma III nodaļā minētajām prasībām.

 

IV. Prasības liellopu, cūku, kazu, aitu un trušu maltajai gaļai, gaļas izstrādājumiem un produktiem

 

16. Liellopu, kazu, aitu, cūku un trušu gaļas produktu un gaļas izstrādājumu ražošanā aizliegts izmantot:

 

16.1. saldētu un atkausētu gaļu (izņemot gadījumu, ja desu ražošanas tehnoloģiskais process paredz gaļu sasaldēt ražošanas vietā līdz –18 °C);

 

16.2. mehāniski atdalītu gaļu;

 

16.3. augu izcelsmes un hidrolizētas dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas;

 

16.4. tauku, ādu un cīpslu emulsiju;

 

16.5. pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai, ārējā izskata uzlabošanai, garšas un smaržas pastiprināšanai (E620 līdz E640) un vēlamo struktūras īpašību nodrošināšanai.

 

17. Maltās gaļas un tādu gaļas izstrādājumu ražošanā, kuri nav paredzēti lietošanai pārtikā bez termiskās apstrādes, nedrīkst izmantot gaļas atgriezumus.

 

18. Gaļas sastāvā esošo tauku un saistaudu saturs nepārsniedz Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu (turpmāk – regula Nr. 1169/2011) VII pielikuma B daļas 17. punktā noteikto daudzumu, ko operators reizi gadā nosaka akreditētā laboratorijā, un gaļas produkcijā – desās, konservos, gaļas izstrādājumos – ir vismaz 70 procentu gaļas bez ādas.

 

19. Pievienotais sāls saturs 100 g gaļas produktu un to izstrādājumu nepārsniedz 1,25 g.

 

20. Operators organizē darbu (piemēram, izveidojot degustācijas komisiju) tā, lai katrā partijā tiktu novērtētas gaļas produktu organoleptiskās īpašības un to rādītāji atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajām prasībām.

 

1. tabula

 

Gaļas produktu organoleptiskie rādītāji

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Raksturojums

1. Gaļas kūpinājumi ārējais izskats virsma tīra, sausa, bez gaļas un speķa izrāvumiem, produkta masai nepiegulošiem audiem, vienmērīgi nokūpināta no gaiši brūnas līdz brūnai krāsai
konsistence elastīga
izskats griezumā muskuļaudi vienmērīga krāsojuma, bez pelēkiem plankumiem, taukaudi baltā krāsā vai ar sārtu nokrāsu
smarža un garša patīkama, mēreni sāļa, raksturīga izmantotajām izejvielām, ar garšvielu un dūmu aromātu, bez neraksturīgas garšas un smakas
2. Vārītās desas, tostarp cīsiņi un sardeles ārējais izskats desu virsma tīra, apvalks nebojāts
konsistence elastīga
smarža un garša vāji sāļa ar izteiktu garšvielu aromātu un garšu
3. Pusžāvētās, auksti kūpinātās desas ārējais izskats desu virsma tīra un sausa, apvalks nebojāts, bez salipumiem
konsistence blīva, elastīga, bez redzamiem saistaudiem, speķis vienmērīgi izkliedēts
pildījuma masas izskats griezumā pildījuma masa vienmērīgi sajaukta un satur attiecīga lieluma sasmalcinātus speķa gabaliņus
smarža un garša tauki balti vai ar sārtu nokrāsu, aromātiskā kūpinājuma un garšvielu smarža, garša mēreni sāļa

 

21. Mitruma saturs gatavajā produktā nepārsniedz:

 

21.1. vārītajās desās, tostarp cīsiņos un sardelēs, – 70 %;

 

21.2. pusžāvētajās desās – 65 %;

 

21.3. auksti kūpinātajās desās – 30 %;

 

21.4. liellopu un cūkgaļas produktos – 75 %.

 

22. Šā pielikuma 21.1., 21.2. un 21.3. apakšpunktā minētie produkti ir tikai dabīgā vai ēdamā kolagēna apvalkā vai bez apvalka. Ēdamais kolagēna apvalks nedrīkst saturēt pārtikas piedevas.

 

23. Gaļas produktu kūpināšanas procesā izmanto tikai lapu koku koksni, neizmantojot kūpināšanas aromatizētājus.

 

24. Kūpināto gaļu un kūpinātās gaļas produktus operators vismaz reizi gadā nodod pārbaudei akreditētā testēšanas laboratorijā. Pārbaudāmie rādītāji un to norma ir šāda:

 

24.1. kūpinātajā gaļā un kūpinātās gaļas produktos benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 2 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benz(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums (PAO4) nepārsniedz 12 μg/kg;

 

24.2. tradicionāli kūpinātajā gaļā un kūpinātās gaļas produktos, kas ir kūpināti un paredzēti patēriņam Latvijā, benzo(a)pirēna daudzums nepārsniedz 5,0 μg/kg, kā arī benzo(a)pirēna, benzo(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna kopējais daudzums nepārsniedz 30,0 μg/kg.

 

25. Gaļas produkcijas laboratoriskos izmeklējumus, lai noteiktu atbilstību  nekaitīguma kritērijiem atbilstoši regulas Nr. 2073/2005 I pielikumā noteiktajiem kritērijiem, katram sertificētajam produkcijas veidam veic akreditētā testēšanas laboratorijā ne retāk kā reizi gadā.

 

26. Gaļas konservus ražo atbilstoši starptautiskajam standartam CAC/RCP 23-1979 "Starptautiskais higiēnas prakses kodekss zema skābes satura un paskābinātiem pārtikas konserviem".

 

27. Gaļas konservu kvalitātes pārbaudi veic akreditētā testēšanas laboratorijā ne retāk kā reizi gadā, un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 2. tabulā minētajiem rādītājiem.

 

2. tabula

 

Sterilizēto gaļas konservu kvalitātes rādītāji

 

Nr.
p. k.

Pārbaudes posms

Rādītājs

Rādītāja lielums

1.

Sterilizēti konservi sporas neveidojošie mikroorganismi, KVV/g nav pieļaujami
sporas veidojošie termofilie anaerobie, aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, KVV/g nav pieļaujami

2.

Sterilizēto konservu organoleptiskie rādītāji izskats skaidri saskatāmi gaļas gabaliņi, bez nevēlamiem piemaisījumiem, raksturīgs attiecīgajam produkta veidam
krāsa raksturīga termiski apstrādātai gaļai
smarža patīkama, raksturīga attiecīgajam produkta veidam
konsistence raksturīga attiecīgajam produkta veidam
garša patīkama, raksturīga attiecīgajam produkta veidam
"
2.
pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 25. marta
noteikumiem Nr.
191

"9. pielikums

Ministru kabineta

2014.gada 12.augusta

noteikumiem Nr. 461


Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to pārstrādes produktiem


1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā.

 

2. Kartupeļi cietes ražošanai, ja ciete tiks marķēta ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ir audzēti saskaņā ar šā pielikuma 1. punktā minētajām prasībām vai normatīvajiem aktiem par bioloģisko lauksaimniecību kā pārejas periodā ražoti produkti, un to apliecina normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzību un kontroli noteiktās kontroles institūcijas izsniegts dokumentārs pierādījums (izziņa par pārejas perioda uz bioloģisko lauksaimniecību uzsākšanu vai sertifikāts).

 

3. Svaigie dārzeņi, kas paredzēti pārstrādei, ir svaigi, bez lieka virsmas mitruma, tīri, neplaisājuši.

 

4. Pārstrādei paredzēto dārzeņu kontroli katrai partijai veic operators.

 

5. Gurķi, zaļie zirnīši, mārrutki, galviņkāposti, dilles, sīpoli, burkāni, kartupeļi, pupiņas, baklažāni, ķirbji, skābenes un paprika atbilst šā pielikuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.

 

 

 

1. tabula

 

Kvalitātes rādītāji svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem un sēnēm

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītāji

1. Gurķi Gurķu vidus ir blīvs, ar negatavām, mīkstām sēklām
2. Zaļie zirnīši Veseli un svaigi zirņi, ar plānu un maigu apvalku. Bez svešķermeņu un zemes piemaisījumiem. Gatavības pakāpe (pēc finometra) – ne vairāk kā 56 grādi
3. Mārrutki Mārrutku saknes ir bez bārkšsaknēm, bez zaļās lapu daļas, nesavītušas. Zemes piemaisījumi – ne vairāk kā 2,5 % no kopējās masas. No ziemas glabāšanas vītušas saknes – ne vairāk kā 15 % no kopējās masas. Sakņu diametrs – ne mazāks par 1,5 cm. Sakņu garums ne mazāks par 6 cm. Mehāniski bojātas (plaisas, nobrāzumi) – ne vairāk kā 5 %
4. Galviņkāposti Kāpostu galviņas – noteiktam pārstrādes veidam piemērotas šķirnes, stingras, lapas cieši piekļautas, svars nav mazāks par 0,5 kg
5. Dilles Bez saknēm. Pieļaujamas viegli apvītušas, ar apdzeltējušām lapām līdz 5 % no masas. Dilles bez pelējuma, nav puvušas, nav apkaltušas, bez zemes piemaisījumiem
6. Sīpoli Sīpola galviņa stingra, nogatavojusies, sausa, ar labi apžāvētām, sausām ārējām zvīņlapām, izžāvēts sīpola kakls, bez zemes piemaisījumiem
7. Burkāni Nesažuvuši, sulīgi, ar mazu serdes daļu. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 2 %
8. Kartupeļi Kartupeļi bez asniem, bez zaļiem plankumiem, bez tukša vidus un nav apsaluši. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 1 %
9. Kartupeļi cietes ražošanai Cietes saturs nav mazāks par 15 %
10. Kartupeļi čipsu ražošanai Bumbuļu izmērs ne mazāks par 38 mm
Puve – ne vairāk par 2,4 %, kaitēkļu bojājumi – ne vairāk par 10 %, dziļš kraupis – ne vairāk par 15 %, augšanas plaisas – ne vairāk par 15 %. Kopējo bojājumu summa nepārsniedz 17 % (procenti noteikti pēc masas)
11. Pupiņas Veselas, bez svešķermeņu piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības pakāpi
12. Skābenes Svaigas, sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, garša un smarža raksturīga svaigām skābenēm. Lapiņas nogrieztas aktīvās veģetācijas periodā, bez citu augu piemaisījumiem. Lapas sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu. Pieļaujamas viegli apvītušas – līdz 2 %, tikko veidoties sākuši ziedneši – līdz 1 %
13. Paprika Izmērs:
šķirnes ar iegarenu formu – garumā ne mazāk par 6 cm;
šķirnes ar apaļu formu – diametrā ne vairāk par 6 cm;
augļa sieniņas biezums – ne mazāks par 4 mm;
Pieļaujamās novirzes: neatbilstoši izmēram – ne vairāk par 5 %, viegli apvītuši – ne vairāk par 5 %, ar sauso puvi – ne vairāk par 10 %
14. Šampinjoni Sēnes svaigas, baltas, cepurīte pie kātiņa neatvērusies, tīras, ar minimālām augsnes paliekām. Smarža un garša raksturīga šampinjoniem. Sēņu lapiņas gaišas, mīkstums vienmērīgi blīvs, balts.
Pieļaujamās novirzes: sēnes ar nostieptu mantiju pie kātiņa, bet neveras vaļā – ne vairāk par 2 %; sēnes ar nelieliem bojājumiem (tumšas krāsas punktiem) – ne vairāk par 3 %; sēnes ar viegli pelēcīgu nokrāsu – ne vairāk par 1 %
15. Baklažāni Mīkstums stingrs, porains, sēklas neattīstītas. Izmērs: diametrs – līdz 10 cm, garums bez ierobežojumiem, augļkātiņa garums – līdz 2 cm.
Pieļaujamās novirzes: nepareizas formas (līki) – ne vairāk par 20 %, viegli ieskrāpēta miziņa, nelieli noberzumi un iespiedumi – ne vairāk par 10 %, diametrs līdz 12 cm – ne vairāk par 10 %

 

 

 

6. Pārstrādātu produktu ražošanā neizmanto pārtikas piedevas – konservantus. Dārzeņu marinādes ražošanā atļauts izmantot etiķskābi un etiķi.

 

7. Produktam pievienotā sāls daudzums:

 

7.1. svaigiem, mizotiem, vārītiem un tvaicētiem kartupeļiem un dārzeņiem (vakuumā) sāls nav pievienots;

 

7.2. marinētiem, skābētiem, sālītiem dārzeņiem un sēnēm – ne vairāk kā 2,5 g uz 100 g produkta;

 

7.3. zaļajiem zirnīšiem – ne vairāk kā 0,7 g uz 100 g produkta;

 

7.4. dārzeņu salātiem un dārzeņu konserviem – ne vairāk kā 1,2 g uz 100 g produkta.

 

8. Dārzeņus skābē, izmantojot dabīgas fermentēšanas metodes.

 

9. Šā pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. un 9. tabulā minētos produktu mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos rādītājus operators kontrolē ne retāk kā reizi gadā, un tie atbilst attiecīgajās tabulās minētajiem kvalitātes rādītājiem.

 

2. tabula

 

Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Zaļie zirnīši Zirņu masas daļa, % zirņi, ne mazāk kā 55 % no svara
Hlorīdu masas daļa, % 0,8–1,5
pH ne mazāks kā 5,3
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 100 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 10 kvv/1 g
2. Dārzeņu salāti Hlorīdu masas daļa, % 0,9–2,25
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) ne vairāk kā 1,5
pH 3,0–5,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g
3. Dārzeņu konservi Hlorīdu masas daļa, % 0,8–2,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g

 

 

 

3. tabula

 

Kvalitātes rādītāji konservētām, marinētām sēnēm

 

Nr.
p. k.

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Masas daļa no konservu masas neto:
veselie, %

ne mazāk kā 50
2. Blakus piemaisījumi nav pieļaujami
3. Hlorīdu masas daļa, % 0,7–1,5
4. Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–0,7
5. pH ne vairāk kā 4,5
6. Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g
7. Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g

 

 

 

4. tabula

 

Kvalitātes rādītāji galda mārrutkiem, mērcēm un sinepēm

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Galda mārrutki Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Titrējamās skābes masas daļa, % 0,6–1,9
NaCl masas daļa, % 1,0–2,2
pH 3,0–4,6
2. Tomātu mērces un kečupi Sausnas saturs, % Brix ne mazāk kā 13
Hlorīdu masas daļa, % 0,5–3,3
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–1,6
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
pH 2,5–4,5
3. Mērces Hlorīdu masas daļa, % 0,9–2,5
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–1,9
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
pH 3,5–4,0
4. Sinepes Hlorīdu masas daļa, % 0,6–3,0
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,5–3,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g

 

 

 

5. tabula

 

Kvalitātes rādītāji dārzeņu zupām un tām līdzīgiem produktiem

 

Nr.
p. k.

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nav pieļaujamas

 

 

 

6. tabula

 

Kvalitātes rādītāji kartupeļu pārstrādes produktiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs Rādītāja lielums
1. Kartupeļu ciete Forma pulverveida viela
Smarža raksturīga cietei, bez blakus smaržām
Mitrums, % 15,00–20,00
Kopējais pelnu saturs, % ne vairāk kā 0,50
Pelni (smiltis), nešķ. 10 % HCl, %, maks. 0,05
Skābums – 0,1 NaOH patēriņš 100 g sausnas neitralizācijai ne vairāk kā 12
SO2 saturs, mg/kg ne vairāk kā 10
Mikroorganismu skaits ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g
Koliformas, 0,01 g nav pieļaujamas
Pelējumi, raugi ne vairāk kā 500 kvv/1 g
Salmonellas, 25 g nav pieļaujamas
2. Kartupeļu čipsi, kraukšķīgie salmiņi Mitruma saturs, % ne vairāk kā 3,5
Tauku saturs, % 28–36
Sāls saturs, % 0,8–2,0

 

 

 

7. tabula

 

Kvalitātes rādītāji žāvētiem dārzeņiem, kaltētām sēnēm, sukādēm, saldētiem dārzeņiem, dārzeņu nektāriem, ievārījumiem, biezeņiem un tiem līdzīgiem produktiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Kaltēti dārzeņi, kaltētas sēnes Ūdens saturs produktā, % 10–30
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā:
kaltētām sēnēm 5 x 103 kvv/1 g;
kaltētiem dārzeņiem 2 x 103 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Sukādes Ūdens saturs produktā, % 10–30
Cukuru saturs gatavā produktā, % ne vairāk kā 82
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
3. Saldēti dārzeņi (atsaldēti) Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
4. Dārzeņu ievārījumi, biezeņi un tiem līdzīgi produkti Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi 5 x 103 kvv/1 g
Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas, 1 g nav pieļaujamas
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
5. Dārzeņu nektāri Sausnas masas daļa, % ne mazāk kā 11
Titrējamās skābes masas daļa (pārrēķinot citronskābē), % 0,3–0,9
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv/1 g, pārējiem – nav pieļaujamas

 

 

 

8. tabula

 

Kvalitātes rādītāji skābētiem un marinētiem kāpostiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Skābēti kāposti Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 0,8–2,0
Kāpostu un sulas savstarpējā attiecība, % 85–90 : 15–10
2. Skābēti kāposti ar piedevām Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 0,8–2,5
Kāpostu ar piedevām un sulas savstarpējā attiecība, % 85–90 : 15–10
3. Marinēti kāposti Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 1,2–2,0
Svaigi kāposti un marināde, % 60 : 40
4. Marinēti kāposti ar piedevām Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 1,5–2,5
Svaigi kāposti ar piedevām un marināde, % 60 : 40

 

 

 

9. tabula

 

Kvalitātes rādītāji svaigiem un mizotiem, vārītiem un tvaicētiem, skābētiem un sālītiem produktiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Svaigi, mizoti, vārīti un tvaicēti kartupeļi un dārzeņi (vakuumā) Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Skābēti un sālīti dārzeņi un sēnes Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes  ne vairāk kā 10 kvv/1 g
Raugu šūnas

ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g

Salmonellas, 25 g nav pieļaujamas

 

 

 

10. Marinētu dārzeņu saturs konservos no kopējās masas ir:

 

10.1. vismaz 50 %, ja dārzeņi ir nesagriezti;

 

10.2. vismaz 55 %, ja dārzeņi ir sagriezti."

3.
pielikums
Ministru kabineta
2025. gada 25. marta
noteikumiem Nr.
191

"10. pielikums

Ministru kabineta

2014.gada 12.augusta

noteikumiem Nr. 461


Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības augļiem, ogām un to pārstrādes produktiem


1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā, izņemot meža ogām.

 

2. Augļu un ogu pārstrādes produktu ražošanā izmanto svaigus, saldētus vai žāvētus augļus un ogas, tostarp meža ogas.

 

3. Pārstrādei paredzētās ogas ir ar šķirnei raksturīgu krāsu un smaržu, bojātas ogas nav pieļaujamas vairāk par 3 %.

 

4. Saldētas ogas nav salipušas, ar lielu sasalušu ledus kristālu apsarmi. Saldēšanai paredzēto augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai, un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. un 2. tabulā minētajām prasībām.

 

5. Pārstrādei paredzēto augļu un ogu kontroli veic operators katrai partijai, un to kvalitāte atbilst šā pielikuma 1. tabulā un 2. tabulas 4. rindā minētajiem kvalitātes rādītājiem.

 

1. tabula

 

Pārstrādei paredzēto svaigo augļu un ogu kvalitātes rādītāji

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Avenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 7,0 %
Ogas, kas nav sasniegušas gatavību ne vairāk par 5 %
2. Upenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 12,0 %
Negatavas vai brūnas ogas ne vairāk par 5 %
3. Zemenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 6,0 %
Kauslapiņas ne vairāk par 12 gab./1 kg
Ogas, kas nav sasniegušas gatavību ne vairāk par 5 %
4. Dzērvenes (purva) Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 7,0 %
5. Brūklenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 10,0 %
6. Mellenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 8,0 %
7. Ķirši Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 10,0 %
8. Kazenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 7,0 %
9. Lielogu dzērvenes Sausnas saturs (Brix) ne mazāk par 7,0 %

 

 

 

6. Augļu, ogu ievārījumi un sukādes, kā arī žāvētie augļi, augļu sulas un tām līdzīgie produkti atbilst šā pielikuma 2., 3., 4. un 5. tabulā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem, un tos nosaka operators ne retāk kā reizi gadā.

 

2. tabula

 

Augļu un ogu ievārījumu, saldētu augļu un ogu kvalitātes rādītāji

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Augļu un ogu ievārījumi Augļu saturs produktos, % ne mazāk kā 40
pH 2,6–3,5
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi 5 x 103 kvv/1 g
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g nav pieļaujamas
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
2. Augļu un ogu ievārījumi ar samazinātu kaloriju daudzumu Augļu saturs produktos, % ne mazāk kā 40
Sausnas saturs, % 28,0–40,0
pH 2,6–3,4
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas, 1 g nav pieļaujamas
Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g
3. Saldēti augļi un ogas Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 105 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
4. Saldēti augļi un ogas – izejviela pārstrādei Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g

Pelējumu sēnītes 

ne vairāk kā 1 x 103 KVV/1 g
Raugu šūnas ne vairāk kā 1 x 104 KVV/1 g

 

 

 

3. tabula

 

Augļu sulu un tām līdzīgo produktu kvalitātes rādītāji

 

Nr.
p. k.
Produkts Rādītājs Rādītāja lielums
1. Augļu nektāri Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējiem – nav pieļaujamas
Titrējamās skābes masas daļa, % 0,1–1,6 (atkarībā no produkta veida)
2. Augļu sulas (tostarp augļu sulas no koncentrētām sulām) Pelējumu sēnītes un raugu šūnas pasterizētiem produktiem, 1 g ne vairāk kā 50 kvv
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nepasterizētiem produktiem, 1 g ne vairāk kā 5 x 103 kvv
Patulīna saturs:  
smiltsērkšķu sulai, ābolu sulai, kg ne lielāks par 10 μg
citu augļu sulām, kg ne lielāks par 50 μg
Zarnu nūjiņu grupas baktērijas nepasterizētā sulā, 25 g nav pieļaujamas
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi nepasterizētiem produktiem, 1 g ne vairāk kā 5 x 103 kvv
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi pasterizētiem produktiem, 1 g ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv, pārējām – nav pieļaujami
3. Sīrupi Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi, 1 g ne vairāk kā 5 x 103 kvv
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas, 1 g ne vairāk kā 50 kvv

 

 

 

4. tabula

 

Kvalitātes rādītāji sukādēm un žāvētiem augļiem

 

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Sukādes Ūdens saturs produktā, % 10–30
Cukuru saturs gatavā produktā, % ne vairāk kā 82
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
2. Žāvēti augļi Ūdens saturs produktā, % ne vairāk kā 30
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 5 x 103 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 100 kvv/1 g

 

 

 

5. tabula

 

Kvalitātes rādītāji ābolu biezeņiem ar ogu un augļu piedevu vai bez tās un ar saldo krējumu vai bez tā

 

Nr.
p. k.

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Sausnas saturs, % Brix ne mazāk kā 18
2. pH 3,2–4,4
3. Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g
4. Zarnu nūjiņas grupas baktērijas, 1 g nav pieļaujamas
5. Patogēnie mikroorganismi, t. sk. salmonella, 25 g nav pieļaujami
6. Pelējumi un raugi ne vairāk kā 50 kvv/1 g
"
Piekrītu
Paziņojums par sīkdatņu lietošanu
Lai nodrošinātu TAP portāla pieejamību, tā darbībai tiek izmantotas tikai obligātās tehniskās sīkdatnes. Esmu informēts par sīkdatņu izmantošanu un, turpinot darboties šajā vietnē, piekrītu to izmantošanai. Lasīt vairāk