4. panta ceturto daļu un trīspadsmito daļu
un 13. panta trešās daļas 3. punktu
un Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma
13. panta pirmo daļu
liemeņa svars = | 100 x liemeņa svars bez atdalītās liemeņa daļas |
100 – atdalītās liemeņa daļas koeficients vai atsevišķo atdalīto daļu koeficientu summa |
1. Latvijā cūku liemeņus klasificē, izmantojot:
1.1. manuālo metodi (ZP), kurā lieto lineālu vai bīdmēru. Mērījumu veic manuāli, nosakot muguras tauku slāņa biezumu un muskuļa biezumu sadalīta liemeņa viduslīnijā, un liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 60,5214 – 0,2579 × G + 0,0525 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
G – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu) sadalīta liemeņa viduslīnijā, ko mēra plānākajā daļā virs gluteus medius muskuļa;
M – muskuļa biezums milimetros sadalīta liemeņa viduslīnijā, kas ir attālums, kuru mēra plānākajā daļā starp M. gluteus medius kraniālo malu un canalis vertebralis (mugurkaula kanāla) malu;
1.2. aparātu "Intrascope (Optical Probe)", kas aprīkots ar sešstūrveida zondi, kuras maksimālais platums ir 12 milimetri, bet pie asmens zondes augšgalā – 19 milimetri un kurā ir skatāmlodziņš ar gaismas avotu un milimetros kalibrēts slīdošs cilindrs ar darbības zonu starp 8 un 50 milimetriem. Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 66,6708 – 0,3493 × F, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas sešu centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
1.3. aparātu "PG 200 (Pork Grader)", kas aprīkots ar mērīšanas zondi, datu izdrukas printeri, mēraparāta kalibrēšanas bloku, kā arī ar 8–9 milimetrus platu asmeni un LED gaismas avotu ar blakus esošu gaismas uztvērēju (fotodetektoru). Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 64,4502 – 0,4364 × F + 0,0381 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas septiņu centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
M – muskuļa biezums milimetros, kuru mēra liemeņa kreisajā pusē aiz pēdējās ribas septiņu centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
1.4. aparātu "OptiGrade-MCP", kas ir aprīkots ar optisko zondi, kuras diametrs ir seši milimetri, vienu infrasarkano fotodiodi un fototranzistoru. Mērījumu rezultātus aprēķinātajā liesās gaļas saturā izsaka, izmantojot datoru. Liemeņa liesās gaļas saturu nosaka, izmantojot šādu formulu:
y = 66,7787 – 0,4464 × F + 0,0018 × M, kur
y – aprēķinātais liemeņa liesās gaļas procentuālais saturs;
F – muguras tauku slāņa biezums milimetros (ieskaitot ādu), kuru mēra starp pēdējo un priekšpēdējo ribu septiņu centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas;
M – muskuļa biezums milimetros, kuru mēra starp pēdējo un priekšpēdējo ribu septiņu centimetru attālumā no liemeņa viduslīnijas.
2. Šā pielikuma 1. punktā minētās liemeņa liesās gaļas satura aprēķināšanas formulas izmanto, ja cūkas liemeņa svars ir no 60 līdz 110 kilogramiem.
3. Manuālo metodi (ZP), kas minēta šā pielikuma 1.1. apakšpunktā, atļauts izmantot kautuvēs, kurās:
3.1. vidēji gadā nokauto dzīvnieku nav vairāk par 200 cūkām nedēļā;
3.2. vidēji gadā nokauto dzīvnieku nav vairāk par 500 cūkām nedēļā, ja klasificēšanā izmanto elektronisku datu ievades metodi, kas savienota ar datorprogrammu.