Anotācija (ex-ante)

23-TA-3196: Noteikumu projekts (Grozījumi)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Tiesību akta projekta "Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 21. augusta noteikumos Nr. 532 "Civilās aviācijas gaisa kuģa salona apkalpes locekļu un to apmācību sniedzēju sertificēšanas kārtība"" sākotnējās ietekmes (ex-ante) novērtējuma ziņojums (anotācija)
1. Tiesību akta projekta izstrādes nepieciešamība

1.1. Pamatojums

Izstrādes pamatojums
Ministrijas / iestādes iniciatīva
Apraksts
Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 21. augusta noteikumos Nr. 532 “Civilās aviācijas gaisa kuģa salona apkalpes locekļu un to apmācību sniedzēju sertificēšanas kārtība”” (turpmāk – projekts) ir sagatavots, pamatojoties uz likuma “Par aviāciju” 30. panta otro daļu, 31. panta trešo daļu, 32. panta ceturto daļu, kā arī Eiropas Komisijas 2011. gada 3. novembra Regulas (ES) Nr.  1178/2011, ar ko nosaka tehniskās prasības un administratīvās procedūras attiecībā uz civilās aviācijas gaisa kuģa apkalpi atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai (EK) Nr. 216/2008 (turpmāk – regula Nr. 1178/2011) VI pielikuma ARA.CC.100. punkta “b” apakšpunktu.

1.2. Mērķis

Mērķa apraksts
Projekts izstrādāts, lai noteiktu kārtību, kādā izsniedz salona apkalpes locekļa apliecību, ja salona apkalpes locekļa apliecība ir nozaudēta vai tajā ir jāveic izmaiņas, kas saistītas ar personas datu maiņu, taču apmācību sniedzējs, kurš sākotnēji izsniedza salona apkalpes locekļa apliecību, ir pārtraucis savu darbību vai valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk - Civilās aviācijas aģentūra) ir anulējusi apmācību sniedzēja sertifikātu, un svītro kārtību, kādā tiek piešķirts salona apkalpes locekļa apliecības numurs.
Spēkā stāšanās termiņš
Vispārējā kārtība

1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi

Pašreizējā situācija
Kārtību, kādā izsniedzama, apturama un anulējam salona apkalpes locekļa apliecība nosaka Ministru kabineta 2018. gada 21. augusta noteikumi Nr. 532 “Civilās aviācijas gaisa kuģa salona apkalpes locekļu un to apmācību sniedzēju sertificēšanas kārtība” (turpmāk – noteikumi Nr. 532). Regulas Nr. 1178/2011 VI pielikuma ARA.CC.100. punkta “b” apakšpunkts noteic, ka salona apkalpes locekļa apliecību var izsniegt kompetentā iestāde un organizācija. Atbilstoši noteikumu Nr.532 16.punktam apmācību sniedzējs izsniedz pretendentam salona apkalpes locekļa apliecību, kas atbilst regulas Nr. 1178/2011 V pielikuma CC.CCA.105. punktā un VI pielikuma ARA daļas II papildinājumā noteiktajām prasībām un kuras numurs sastāv no Civilās aviācijas aģentūras apmācību sniedzējam piešķirtā apstiprinājuma numura un apmācību sniedzēja piešķirtā kārtas numura.
Problēmas un risinājumi
Problēmas apraksts
Noteikumu Nr.532 16.punkts noteic, ka salona apkalpes locekļa apliecības numurs sastāv no Civilās aviācijas aģentūras apmācību sniedzējam piešķirtā apstiprinājuma numura un apmācību sniedzēja piešķirtā kārtas numura. Taču praksē ir konstatēts, ka salona apkalpes locekļa apliecībā nav nepieciešams ietvert Civilās aviācijas aģentūras apmācību sniedzējam piešķirto apstiprinājuma numuru, kurš tiek norādīts apmācību sniedzējam izsniegtajā sertifikātā. Kā arī atbilstoši regulas Nr. 1178/2011 VI pielikuma ARA daļas II papildinājuma 2.elementam salona apkalpes locekļa apliecības numurā ir jānorāda: 1) Apvienoto Nāciju Organizācijas Latvijai piešķirto divu burtu kodu – LV, 2) izdošanas gada pēdējos divus ciparus, 3) numuru, kas atbilst kompetentās iestādes noteiktajam kodam. Tādēļ, no noteikumu Nr.532 16.punkta jāsvītro kārtība, kādā tiek piešķirts salona apkalpes locekļa apliecības numurs.
Risinājuma apraksts
Projekta 1.punkts paredz, ka no noteikumu Nr.532 16.punkta tiek svītrota kārtība, kādā tiek piešķirts salona apkalpes locekļa apliecības numurs, jo to nosaka regulas Nr. 1178/2011 VI pielikuma ARA daļas II papildinājums.
Problēmas apraksts
Atbilstoši noteikumu Nr.532 16.punktam apmācību sniedzējs izsniedz pretendentam salona apkalpes locekļa apliecību. Noteikumos Nr.532 nav noteikta kārtība, kā tiek anulēta iepriekš izsniegta salona apkalpes apliecība un izsniegta jauna salona apkalpes locekļa apliecība, ja salona apkalpes locekļa apliecība ir nozaudēta vai tajā ir jāveic izmaiņas, kas saistītas ar personas datu maiņu, taču apmācību sniedzējs, kurš sākotnēji izsniedza salona apkalpes locekļa apliecību, ir pārtraucis savu darbību vai Civilās aviācijas aģentūra ir anulējusi apmācību sniedzēja sertifikātu, jo Eiropas Savienībā šādi gadījumi ir konstatēti.
Risinājuma apraksts
Projekta 2.punkts papildina noteikumus Nr.532 ar jaunu 19.1 punktu, paredzot, ka gadījumos, ja salona apkalpes locekļa apliecība ir nozaudēta vai tajā ir jāveic izmaiņas, kas saistītas ar personas datu maiņu, taču apmācību sniedzējs, kurš sākotnēji izsniedza salona apkalpes locekļa apliecību, ir pārtraucis savu darbību vai Civilās aviācijas aģentūra ir anulējusi apmācību sniedzēja sertifikātu, Civilās aviācijas aģentūra ir tiesīga izsniegt jaunu salona apkalpes locekļa apliecību, jo apmācību sniedzējs, kas izsniedza sākotnējo salona apkalpes locekļa apliecību šajā gadījumā vairs nevar izsniegt jaunu salona apkalpes locekļa apliecību, kā arī to nevar izdarīt citi apmācību sniedzēji. Pretējā gadījumā salona apkalpes loceklim atbilstoši noteikumu Nr.532 15.2.apakšpunktam būs jāapgūst vēlreiz pie cita apmācību sniedzēja Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātu salona apkalpes locekļu sākotnējo apmācību programmu atbilstoši regulas Nr. 1178/2011 V pielikuma CC daļas 1. papildinājumā noteiktajām prasībām un sekmīgi jānokārto apmācību programmā paredzēto eksāmenu (pareizi jāatbild uz vismaz 75 procentiem jautājumu), kas nav samērīgi.
Vai ir izvērtēti alternatīvie risinājumi?
Vai ir izvērtēts prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem?

1.4. Izvērtējumi/pētījumi, kas pamato TA nepieciešamību

1.5. Pēcpārbaudes (ex-post) izvērtējums

Vai tiks veikts?

1.6. Cita informācija

-
2. Tiesību akta projekta ietekmējamās sabiedrības grupas, ietekme uz tautsaimniecības attīstību un administratīvo slogu
Vai projekts skar šo jomu?

2.1. Sabiedrības grupas, kuras tiesiskais regulējums ietekmē, vai varētu ietekmēt

Fiziskās personas
  • Salona apkalpes locekļi
Ietekmes apraksts
Projekta tiesību normas ir pielāgotas līdzšinējai kārtībai, līdz ar to būtiska ietekme nav sagaidāma. Civilās aviācijas aģentūra būs tiesīga izsniegt jaunu salona apkalpes locekļa apliecību gadījumos, ja salona apkalpes locekļa apliecība ir nozaudēta vai tajā ir jāveic izmaiņas, kas saistītas ar personas datu maiņu, taču apmācību sniedzējs, kurš sākotnēji izsniedza salona apkalpes locekļa apliecību, ir pārtraucis savu darbību vai Civilās aviācijas aģentūra ir anulējusi apmācību sniedzēja sertifikātu. Šajā gadījumā salona apkalpes loceklim atbilstoši noteikumu Nr.532 15.2.apakšpunktam nebūs vēlreiz jāapgūst pie cita apmācību sniedzēja Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātu salona apkalpes locekļu sākotnējo apmācību programmu atbilstoši regulas Nr. 1178/2011 V pielikuma CC daļas 1. papildinājumā noteiktajām prasībām un sekmīgi jānokārto apmācību programmā paredzēto eksāmenu (pareizi jāatbild uz vismaz 75 procentiem jautājumu).
Juridiskās personas
  • Projekts attiecas uz apmācību sniedzējiem.
Ietekmes apraksts
Projekta tiesību normas ir pielāgotas līdzšinējai kārtībai, līdz ar to būtiska ietekme nav sagaidāma. Apmācību sniedzējiem salona apkalpes locekļa apliecības numurs jānorāda atbilstoši regulas Nr. 1178/2011 VI pielikuma ARA daļas II papildinājuma 2.elementam.

2.2. Tiesiskā regulējuma ietekme uz tautsaimniecību

Vai projekts skar šo jomu?

2.3. Administratīvo izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

2.4. Atbilstības izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Vai projekts skar šo jomu?
Cita informācija
-
-
5. Tiesību akta projekta atbilstība Latvijas Republikas starptautiskajām saistībām
Vai projekts skar šo jomu?

5.1. Saistības pret Eiropas Savienību

Vai ir attiecināms?
ES tiesību akta CELEX numurs
32011R1178
ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Komisijas 2011. gada 3. novembra Regula (ES) Nr. 1178/2011, ar ko nosaka tehniskās prasības un administratīvās procedūras attiecībā uz civilās aviācijas gaisa kuģa apkalpi atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai (EK) Nr. 216/2008 (publicēta “Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī” OV L 311, 25.11.2011).
Apraksts
-

5.2. Citas starptautiskās saistības

Vai ir attiecināms?

5.3. Cita informācija

Apraksts
-

5.4. 1. tabula. Tiesību akta projekta atbilstība ES tiesību aktiem

Attiecīgā ES tiesību akta datums, izdevējinstitūcija, numurs, veids un nosaukums
Komisijas 2011. gada 3. novembra Regula (ES) Nr. 1178/2011, ar ko nosaka tehniskās prasības un administratīvās procedūras attiecībā uz civilās aviācijas gaisa kuģa apkalpi atbilstīgi Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai (EK) Nr. 216/2008 (publicēta “Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī” OV L 311, 25.11.2011).
ES TA panta numurs
Projekta vienība, kas pārņem vai ievieš A minēto
Tiek pārņemts pilnībā vai daļēji
Vai B minētais paredz stingrākas prasības un pamatojums
A
B
C
D
Regulas Nr.1178/2011 V pielikuma CC.CCA.105.punkts un VI pielikuma ARA.CC.105. punkts
2.punkts (noteikumu Nr.532 19.1 punkts)
Pārņemtas pilnībā
Projekts stingrākas prasības neparedz
Kā ir izmantota ES tiesību aktā paredzētā rīcības brīvība dalībvalstij pārņemt vai ieviest noteiktas ES tiesību akta normas? Kādēļ?
Projekts šo jomu neskar.
Saistības sniegt paziņojumu ES institūcijām un ES dalībvalstīm atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē informācijas sniegšanu par tehnisko noteikumu, valsts atbalsta piešķiršanas un finanšu noteikumu (attiecībā uz monetāro politiku) projektiem
Projekts šo jomu neskar.
Cita informācija
Nav

6.1. Projekta izstrādē iesaistītās institūcijas

Valsts un pašvaldību institūcijas
Satiksmes ministrija, Valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra"
Nevalstiskās organizācijas
Cits

6.2. Sabiedrības līdzdalības organizēšanas veidi

Veids
Publiskā apspriešana
Saite uz sabiedrības līdzdalības rezultātiem
https://vktap.mk.gov.lv/public_participations/public_discussions/8c42be72-8cf6-4eda-8598-b9eb16a1da02

6.3. Sabiedrības līdzdalības rezultāti

Iebildumi un priekšlikumi netika saņemti.

6.4. Cita informācija

Nav
7. Tiesību akta projekta izpildes nodrošināšana un tās ietekme uz institūcijām
Vai projekts skar šo jomu?

7.1. Projekta izpildē iesaistītās institūcijas

Institūcijas
  • Valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra"

7.2. Administratīvo izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.3. Atbilstības izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.4. Projekta izpildes ietekme uz pārvaldes funkcijām un institucionālo struktūru

Ietekme
Jā/Nē
Skaidrojums
1. Tiks veidota jauna institūcija
-
2. Tiks likvidēta institūcija
-
3. Tiks veikta esošās institūcijas reorganizācija
-
4. Institūcijas funkcijas un uzdevumi tiks mainīti (paplašināti vai sašaurināti)
-
5. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu efektivizācija
-
6. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu digitalizācija
-
7. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu optimizācija
-
8. Cita informācija
-

7.5. Cita informācija

-
8. Horizontālās ietekmes

8.1.1. uz publisku pakalpojumu attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.2. uz valsts un pašvaldību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.3. uz informācijas sabiedrības politikas īstenošanu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.4. uz Nacionālā attīstības plāna rādītājiem

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.5. uz teritoriju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.6. uz vidi

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.7. uz klimatneitralitāti

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.8. uz iedzīvotāju sociālo situāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.9. uz personu ar invaliditāti vienlīdzīgām iespējām un tiesībām

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.10. uz dzimumu līdztiesību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.11. uz veselību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.12. uz cilvēktiesībām, demokrātiskām vērtībām un pilsoniskās sabiedrības attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.13. uz datu aizsardzību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.14. uz diasporu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.15. uz profesiju reglamentāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.16. uz bērna labākajām interesēm

Vai projekts skar šo jomu?

8.2. Cita informācija

Nav
Pielikumi