Anotācija (ex-ante)

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
23-TA-2299: Rīkojuma projekts (Vispārīgais)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Tiesību akta projekta "Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nekustamā īpašuma Garozas ielā 31, Jelgavā, pārņemšanu valsts īpašumā" sākotnējās ietekmes (ex-ante) novērtējuma ziņojums (anotācija)
1. Tiesību akta projekta izstrādes nepieciešamība

1.1. Pamatojums

Izstrādes pamatojums
Ministrijas / iestādes iniciatīva
Apraksts
Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma   42. panta otrā daļa un 43. pants.
Informatīvais ziņojums “Par priekšlikumiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2023. gadam un budžeta ietvaram 2023.–2025. gadam” (Ministru kabineta 2023. gada 13. janvāra ārkārtas sēdes protokols Nr. 2, 1.§).
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) domes 2023. gada 27. jūlija lēmums Nr. 7/28 “Nekustamā īpašuma Garozas ielā 31, Jelgavā, nodošana bez atlīdzības Iekšlietu ministrijas īpašumā”. 

1.2. Mērķis

Mērķa apraksts
Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par Jelgavas valstspilsētas pašvaldības nekustamā īpašuma Garozas ielā 31, Jelgavā, pārņemšanu valsts īpašumā”   (turpmāk – projekts) paredz no Pašvaldības pārņemt bez atlīdzības valsts īpašumā un nodot Iekšlietu ministrijas valdījumā nekustamo īpašumu Garozas ielā 31, Jelgavā, lai nodrošinātu Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu valsts pārvaldes funkciju – sabiedriskās kārtības  un drošības, civilās aizsardzības un ugunsdrošības, īstenošanu.
Spēkā stāšanās termiņš
Vispārējā kārtība

1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi

Pašreizējā situācija
Īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu (nekustamā īpašuma kadastra Nr. 0900 027 0095) – zemes vienību (zemes vienības kadastra apzīmējums 0900 027 0095) 2,4138 ha platībā, zemes vienību (zemes vienības kadastra apzīmējums 0900 027 0104) 0,7918 ha platībā un piecām būvēm (būvju kadastra apzīmējumi 0900 027 0095 001, 0900 027 0095 002, 0900 027 0095 010, 0900 027 0095 013 un 0900 027 0104 005) – Garozas ielā 31, Jelgavā (turpmāk – nekustamais īpašums), ir nostiprinātas Jelgavas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā Nr. 100000455696 uz Pašvaldības vārda. 
        Saskaņā ar informāciju no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas (turpmāk – NĪVK IS) zemes vienībām noteiktais lietošanas mērķis: 0906 – Valsts aizsardzības nozīmes objektu, drošības, policijas, ugunsdzēsības un glābšanas, robežsardzes un soda izciešanas iestāžu apbūve.
          Saskaņā ar NĪVK IS datiem zemes vienībai (zemes vienības kadastra apzīmējums 0900 027 0095) ir noteikts apgrūtinājums - 61001 – sarkanā līnija.
Nekustamajam īpašumam zemesgrāmatas nodalījuma III daļas 1. iedaļā atzīmes veidā ir ierakstīts apgrūtinājums – transformatoru apakšstacija – 222 m2.
Nekustamajam īpašumam noteiktie apgrūtinājumi neietekmēs nekustamā īpašuma turpmāko izmantošanu tā atsavināšanas gadījumā.
Nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība uz 2023. gada 1. janvārī ir 236 225 euro, tai skaitā zemes vienībām – 121 197 euro, būvēm – 115 028 euro.
 
Problēmas un risinājumi
Problēmas apraksts
Saskaņā ar Ministru kabineta 2023. gada 13. janvāra ārkārtas sēdē nolemto (protokols Nr. 2, 1.§), plānots finansējums prioritārajam pasākumam “VUGD depo - Katastrofu pārvaldības centri (IeM)”,  un daļa no plānotā finansējuma tiks piešķirta jauna katastrofu pārvaldības centra būvniecībai Jelgavā.  
Nodrošinājuma valsts aģentūra (turpmāk – Aģentūra) izvērtēja Iekšlietu ministrijas valdījumā un Aģentūras pārvaldīšanā esošos nekustamos īpašumus Jelgavā un secināja, ka esošajās adresēs jaunu katastrofu pārvaldības centru uzbūvēt nevar.
          Minētais nekustamais īpašums nepieciešams jauna administratīvā kompleksa būvniecībai, lai nodrošinātu Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu valsts pārvaldes funkciju - sabiedriskās kārtības  un drošības, civilās aizsardzības un ugunsdrošības, īstenošanu, kas izpaužas kā administratīvās ēkas, kurā tiks izvietots A kategorijas ugunsdzēsības depo ar papildu telpām iekšlietu resora iestādēm (Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, Nodrošinājuma valsts aģentūrai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Latvijas Republikas prokuratūrai.
 
Risinājuma apraksts
Aģentūra 2023. gada 22. maija vēstulē Nr. 1.3.2-15/3803 “Par zemes vienību katastrofu pārvaldības centra būvniecībai Jelgavā” informēja Pašvaldību, ka Iekšlietu ministrijas Būvniecības padome ir apstiprinājusi ieceri sešpadsmit katastrofu pārvaldības centru, kas nepieciešami iekšlietu iestāžu funkciju veikšanai, būvniecībai. Šajā skaitā ir plānots Jelgavā būvēt katastrofu pārvaldības centra ēku ar A kategorijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo un telpām Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Iekšlietu ministrijas Informācijas centram, Nodrošinājuma valsts aģentūrai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Latvijas Republikas prokuratūrai (provizoriski kopā 11 120 m²). Aģentūra ir secinājusi, ka minētās ēkas būvniecībai atbilstošākās būtu zemes vienība (zemes vienības kadastra apzīmējums 0900 027 0095) Garozas ielā 31, Jelgavā, un zemes vienība (zemes vienības kadastra apzīmējums 0900 027 0104) bez adreses (turpmāk – zemes vienības). Ņemot vērā minēto, Aģentūra lūdza Pašvaldībai pieņemt lēmumu par nekustamā īpašuma nodošanu bez atlīdzības Iekšlietu ministrijas īpašumā, katastrofu pārvaldības centra būvniecībai.
        2023. gada 27. jūlijā pieņemts Pašvaldības domes lēmums Nr. 7/28 “Nekustamā īpašuma Garozas ielā 31, Jelgavā, nodošana bez atlīdzības Iekšlietu ministrijas īpašumā” nodot bez atlīdzības Latvijas valstij Iekšlietu ministrijas personā nekustamo īpašumu valsts pārvaldes funkciju īstenošanai iekšlietu, medicīnas un tieslietu nozarē.
Aizliegumi nekustamā īpašuma atsavināšanai nav konstatēti un nekustamais īpašums nav nepieciešams Pašvaldībai vai tās iestādēm Pašvaldības funkciju veikšanai. 
       Ņemot vērā to, kā būves ir sliktā tehniskā stāvoklī un Aģentūrai jāveic nepieciešamās darbības teritorijas sagatavošanai jauna katastrofu pārvaldības centra būvniecībai, Aģentūra 2023. gada 17. oktobra vēstulē Nr. 1.3.2-15/7439 “Par ēku demontāžu Garozas ielā 31, Jelgavā” lūdza Pašvaldības piekrišanu minēto ēku demontāžai.
       Pašvaldība 2023. gada 23. oktobra vēstulē Nr. 2.1-19/4774 informēja Aģentūru ka neiebilst minēto ēku demontāžai par Aģentūras līdzekļiem.

        Līdz ar to nepieciešamība iegūt un paturēt nekustamo īpašumu Iekšlietu ministrijas valdījumā ir nesaraujami saistīta ar jauna katastrofu pārvaldības centra ēku kompleksa būvniecību un uzturēšanu. Savukārt, ja iestātos neparedzēti apstākļi, kas izslēgtu jauna katastrofu pārvaldības centra ēku kompleksa būvniecību, šis nekustamais īpašums tiktu  nodots atpakaļ pašvaldībai.
Ja būs nepieciešams izpildīt rīkojumā noteikto pienākumu nodot rīkojuma 1. punktā minēto nekustamo īpašumu bez atlīdzības Pašvaldībai un katastrofu pārvaldības centrs jau būs uzbūvēts, atdošana atpakaļ tiks īstenota, ievērojot Civillikuma 850. pantā noteikto, ka būve ir atzīstama par nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošās zemes vienības blakus lietu, ir nesaraujami saistīta ar šo zemes vienību un atbilstoši Civillikuma 853. pantam ir atsavināma kopā ar galvenajām lietām, kā arī ievērojot Civillikuma 968. pantu, saskaņā ar kuru uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās sastāvdaļu.
Nekustamā īpašuma pārvaldīšanu un apsaimniekošanu nodrošinās Aģentūra piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros.
        Projekts attiecas uz publiskās pārvaldes politiku.
 
Vai ir izvērtēti alternatīvie risinājumi?
Vai ir izvērtēts prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem?

1.4. Izvērtējumi/pētījumi, kas pamato TA nepieciešamību

1.5. Pēcpārbaudes (ex-post) izvērtējums

Vai tiks veikts?

1.6. Cita informācija

-
2. Tiesību akta projekta ietekmējamās sabiedrības grupas, ietekme uz tautsaimniecības attīstību un administratīvo slogu
Vai projekts skar šo jomu?
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Vai projekts skar šo jomu?
Cita informācija

Projektam nav ietekmes uz valsts budžetu, jo papildu finanšu līdzekļi  no valsts budžeta nav nepieciešami. Projekts tiks īstenots Iekšlietu ministrijas budžeta apakšprogrammai 40.02.00 “Nekustamais īpašums un centralizētais iepirkums” piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros, tajā skaitā sedzot izdevumus par nekustamā īpašuma īpašumtiesību pārreģistrāciju zemesgrāmatā uz valsts vārda Iekšlietu ministrijas personā.
-
5. Tiesību akta projekta atbilstība Latvijas Republikas starptautiskajām saistībām
Vai projekts skar šo jomu?

5.3. Cita informācija

Apraksts
-
Skaidrojums
Projekts neatbilst Ministru kabineta 2009. gada 25.augusta noteikumu Nr. 970 "Sabiedrības līdzdalības kārtība attīstības plānošanas procesā" noteiktajiem kritērijiem, sabiedrības līdzdalības kārtība projekta izstrādē netiek piemērota.
 

6.4. Cita informācija

-
7. Tiesību akta projekta izpildes nodrošināšana un tās ietekme uz institūcijām
Vai projekts skar šo jomu?

7.1. Projekta izpildē iesaistītās institūcijas

Institūcijas
  • Iekšlietu ministrija
  • Nodrošinājuma valsts aģentūra
  • Jelgavas valstspilsētas pašvaldība

7.2. Administratīvo izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.3. Atbilstības izmaksu monetārs novērtējums

Vai projekts skar šo jomu?

7.4. Projekta izpildes ietekme uz pārvaldes funkcijām un institucionālo struktūru

Ietekme
Jā/Nē
Skaidrojums
1. Tiks veidota jauna institūcija
-
2. Tiks likvidēta institūcija
-
3. Tiks veikta esošās institūcijas reorganizācija
-
4. Institūcijas funkcijas un uzdevumi tiks mainīti (paplašināti vai sašaurināti)
-
5. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu efektivizācija
-
6. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu digitalizācija
-
7. Tiks veikta iekšējo institūcijas procesu optimizācija
-
8. Cita informācija
-

7.5. Cita informācija

-
8. Horizontālās ietekmes

8.1.1. uz publisku pakalpojumu attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.2. uz valsts un pašvaldību informācijas un komunikācijas tehnoloģiju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.3. uz informācijas sabiedrības politikas īstenošanu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.4. uz Nacionālā attīstības plāna rādītājiem

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.5. uz teritoriju attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.6. uz vidi

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.7. uz klimatneitralitāti

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.8. uz iedzīvotāju sociālo situāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.9. uz personu ar invaliditāti vienlīdzīgām iespējām un tiesībām

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.10. uz dzimumu līdztiesību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.11. uz veselību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.12. uz cilvēktiesībām, demokrātiskām vērtībām un pilsoniskās sabiedrības attīstību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.13. uz datu aizsardzību

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.14. uz diasporu

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.15. uz profesiju reglamentāciju

Vai projekts skar šo jomu?

8.1.16. uz bērna labākajām interesēm

Vai projekts skar šo jomu?

8.2. Cita informācija

-
Pielikumi