Sabiedrības līdzdalība

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 2024. gada 11.oktobrī laika posmā no plkst. 00.00 līdz plkst. 01.00 tiks veikti plānoti LVRTC infrastruktūras uzturēšanas darbi. To laikā īslaicīgi (10 - 20 minūtes) var būt traucēti vai nepieejami e-Identitātes apliecināšanas pakalpojumi ar eID, eParaksts un mobilo lietotni eParaksts mobile.
Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījumi Autoceļu lietošanas nodevas likumā
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Ņemot vērā, ka Latvijā ir zemākās autoceļu lietošanas nodevas likmes starp Baltijas valstīm un pēdējo reizi jaunas likmes autoceļu lietošanas nodevai (turpmāk – ALN) noteiktas ar 2017. gadu, nepieciešams veikt grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likuma (turpmāk – Likums) 2. pielikumā, kas noteiks jaunas ALN likmes, ievērojot Zaļā kursa pamatprincipu “piesārņotājs maksā”, kas ir Eiropas Savienības vides politikas pamatā un nosaka, ka tiem, kas nodara kaitējumu videi, ir jāmaksā, lai segtu izmaksas.
Mērķa apraksts
Ieviest jaunas ALN likmes, līdzvērtīgas citām Baltijas valstīm par pamatprincipu izvirzot Zaļā kursa nosacījumu. Likme būs atkarīga no kravas transportlīdzekļa vai transportlīdzekļu sastāva pilnas masas, CO2 emisiju daudzuma.

Ieviest jaunu termiņu ALN atļaujai, kas paredzēta 9 mēn. (270 d.), lai atbrīvotu personas, kas atbrīvotas no ALN maksāšanas, laika periodā no kārtējā gada 10. jūlija līdz 30. septembrim un institūcijas, kas veic šīs ALN iekasēšanu no lieka administratīva sloga, atgriežot pārmaksāto nodevas daļu.
Politikas jomas
Transporta un sakaru politika
Teritorija
Latvija
Norises laiks
08.07.2024. - 22.07.2024.
Informācija
Atbilstoši Ministru kabineta 2009. gada 25. augusta noteikumu Nr. 970 “Sabiedrības līdzdalības kārtība attīstības plānošanas procesā” 7.4.1. apakšpunktam sabiedrībai tiks dota iespēja rakstiski sniegt viedokli par likumprojektu tā saskaņošanas stadijā.
Fiziskās personas
Skaidrojums un ietekme
Likumprojekts attiecas uz kravas transportlīdzekļu un to sastāvu, kas paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem, īpašniekiem, turētājiem un vadītājiem. Šīs personas var būt gan juridiskas, gan fiziskas personas.
Juridiskās personas
Skaidrojums un ietekme
Likumprojekts attiecas uz kravas transportlīdzekļu un to sastāvu, kas paredzēti vai tiek izmantoti kravu autopārvadājumiem, īpašniekiem, turētājiem un vadītājiem. Šīs personas var būt gan juridiskas, gan fiziskas personas.
Sagatavoja
Jana Ozoliņa (SAM)
Atbildīgā persona
Ligita Austrupe (SAM)
Izsludināšanas datums
12.07.2024. 11:59

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts