Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Par Ainavu politikas ieviešanas plānu 2024.–2027. gadam
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Pēdējās desmitgadēs nozīmīgu sociālekonomisko pārmaiņu ietekmē Latvijas ainavas ir būtiski mainījušās. Valsts un pašvaldību institūciju un sabiedrības izpratne par ainavu vērtībām nereti ir atšķirīga un sadarbība nav pietiekami efektīva. Līdz ar to teritorijas attīstības plānošanas dokumentos ainavu saglabāšanas un attīstības jautājumi ir ietverti vispārīgā formā.  
Skat. Ainavu politikas ieviešanas plāna 2024.-2027.gadam 2.nodaļu "Esošās situācijas apraksts Latvijas ainavu politikā".
Mērķa apraksts
Plāna mērķis – ir radīti priekšnosacījumi daudzveidīgu, sabiedrībai pieejamu ainavu attīstītībai, kas, nodrošinot labu vides stāvokli, tostarp bioloģisko daudzveidību, saglabājot un attīstot vienoto kultūras un dabas mantojumu, veicinot  ekonomisko aktivitāti, kā arī, stiprinot iedzīvotāju vietas piederības sajūtu, patriotismu un vietu identitāti, visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti.
Politikas jomas
Ainavu politika
Teritorija
Visa Latvija
Norises laiks
18.08.2023. - 01.09.2023.
Informācija
Ainavu politikas ieviešanas plāna 2024.-2027.gadam projekts sagatavots darba grupā, kas izveidota ar VARAM  valsts sekretāra 20.01.2023. rīkojumu Nr.1-2/6 un kurā iekļauti pārstāvji no Izglītības un zinātnes, Kultūras un Zemkopības ministrijām un to padotības iestādēm, plānošanas reģioniem, augstskolām un NVO: Latvijas Pašvaldību savienības, Vides konsultatīvās padomes, Latvijas ainavu arhitektu asociācijas un Latvijas arhitektu savienības, piedaloties arī Latvijas Teritorijas plānotāju asociācijas pārstāvjiem.  
Fiziskās personas
  • studenti
  • pensionāri
  • pasniedzēji, pētnieki, uzņēmēji
Skaidrojums un ietekme
Informācija par pasākumiem, kas valsts, plānošanas reģionu un pašvaldību mērogā 2024.-2027.gadā tiks īstenoti ainavu pārvaldības jomā, t.sk. ainavu plānošanā.
Juridiskās personas
  • nevalstiskās organizācijas
  • mazie uzņēmumi
  • vidējie uzņēmumi
  • lielie uzņēmumi
Skaidrojums un ietekme
Informācija par pasākumiem, kas valsts, plānošanas reģionu un pašvaldību mērogā 2024.-2027.gadā tiks īstenoti ainavu pārvaldības jomā, t.sk. ainavu plānošanā. 
Nozare
Lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība, Būvniecība, Māksla, izklaide un atpūta
Nozaru ietekmes apraksts
Nozaru attīstības stratēģiskajā plānošanā un rīcību īstenošanā jāņem vērā pasākumi, kas ietverti Ainavu politikas ieviešanas plānā 2024.-2027.gadam. 
Sagatavoja
Dace Granta (VARAM)
Atbildīgā persona
Zanda Kristapsone (VARAM)
Izsludināšanas datums
17.08.2023. 11:21

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts
LBTU Ainavu arhitektūras un plānošanas katedra
Iesniedzam sekojošus priekšlikumus

Saīsinājumu sadaļa – iesakām izņemt saīsinājumus, kuri turpmāk netiek izmantoti tekstā un papildināt ar saīsinājumu skaidrojumu tiem, kuri tiek izmantoti tekstā, bet nav skaidroti šajā sadaļā.
Saīsinājumu sadaļā nav iekļauti vairāki turpmāk tekstā izmantoti saīsinājumi, piemēram, BEF, VRAA
Savukārt ievietoti saīsinājumi, kas turpmāk tekstā netiek izmantoti, piemēram LLVS, Baltic Sea2Land, KLP

Terminu sadaļa
Terminu sadaļā atstājami tikai tie termini, kas izmantoti tālāk dokumentā. Šobrīd dokumentā netiek izmantoti sekojoši terminu sadaļā iekļautie termini – Ainavas attīstība jeb mainība; Ainavas raksturs; Ainavu telpa; Laba lauksaimniecības un vides stāvokļa standarti; Lauku ainavu elementi; Nacionālo interešu telpas; publiskā ārtelpa; Tipiska ainava. Ja Plāna viena no sadaļām ir plānota kā terminoloģijas nostiprināšana ainavu jomā, tad šo nodaļu būtu nepieciešams izvērst plašāku.  

Savukārt dokumentā sastopami specifiski termini, kuriem nav sniegts skaidrojums terminu sadaļā - ainavu telpiskās vienības; kultūrvide; būvkultūra

Atsevišķiem terminiem ir nepieciešams precīzāks skaidrojums. Piemēram, Ainavas kvalitātes termina skaidrojumam izmantots 1975.gada materiālā pieejamā termina tulkojums, kas nesniedz pilnīgu izpratni par šo terminu. Piedāvājam šādu  termina skaidrojumu – Ainavas kvalitāte – ainavas uztvere (vērtība) atbilstoši tās holistisko raksturu veidojošo dabas, kultūras uz psihoemocionālo iezīmju nozīmei un ieguvumiem sabiedrībai. Ainavu kvalitāte ir relatīva un nav absolūta, tā ir interpretējama noteikta mēroga (nacionāla, reģionāla vai lokāla) un konkrētās sabiedrības izpratnes kontekstā.  (Oriģinālais teksts -The perception of the holistic environmental, cultural, sensory and psychological characteristics of a landscape with respect to their benefits or significance to people. It is relative, not absolute, requiring interpretation in the context of geographic scale (i.e. local, regional, national) and, or human experience”. Pieejams: http://cost-rely.eu/resources/glossary)

Terminu sarakstā ir kultūras mantojums, bet tālāk nacionālas nozīmes ainaviski vērtīgo teritoriju skaidrojumā sastopams arī kultūrvēsturiskais mantojums. Vai šie termini apzīmē vienu un to pašu vai arī būtu precizējami, iekļaujot terminu skaidrojumā arī kultūrvēsturisko mantojumu.

Termini, kas ietver darbības, kas būtu iekļaujamas Plānā. Piemēram, termina Digitāls ainavu atlants skaidrojumā “sistemātisks ainavu novērtējuma datu, grafisko un vizuālo materiālu  apkopojums par ainavām, to mainību, pārvaldību un sabiedrības līdzdalību ainavu politikas īstenošanā, kas tiek publiskots digitālā veidā” iekļauts  “sistemātisks ainavu novērtējuma datu...”, kas norāda uz atlantā esošo datu sistemātisku atjaunošanu. Tomēr plānā šāda sistemātiska ainavu novērtējuma datu atjaunošana nav paredzēta.  Ierosinām šādu aktivitāti paredzēt, nosakot datu atjaunošanas laika intervālu un paredzot tam finansējuma piesaisti.  

3.daļa Ainavu politikas plāna ieviešana.
Kā būtisks jautājums, kas gadiem ir radījis diskusijas dažādu ar ainavu saistītu jomu vidū, ir vienotas terminoloģijas izstrāde un nostiprināšana normatīvajos aktos. Iesakām Plānā iekļaut šādu aktivitāti vai nu kādas jau Plānā paredzētas aktivitātes ietvaros vai kā atsevišķu punktu, kuram atbilstoši būtu piesaistāms arī papildus finansējums.

4.daļa Pasākumi mērķa sasniegšanai
2.2. punkts. Minētas ir Cēsu un Valmieras pašvaldības, un KPR, bet nav minēts VPR. Iespējams, tā ir tehniska kļūda.
2.3. punkts. Iesakām plānotajām konferencēm atstāt tikai gadus, neliekot klāt 2.pusgads, jo tas ierobežo konferenču plānošanu
3.7.punkts. Lūgums precizēt ainavu kvalitātes novērtējuma kontekstu, norādot un sasaistot to ar socioekonomiskajiem aspektiem, kas atbilst konkrētā projekta mērķiem,  īstenotajām aktivitātēm un iesaistīto ekspertu profilam.
31.08.2023. 16:12
Fiziska persona
Lūdzu izlabot vai saskaņot Ainavu atlanta publicēšanas datumus.
12.lpp. Pētījumu programmas rezultāti tiek apkopoti digitālajā ainavu atlantā, kas sabiedrībai būs pieejams 2023. gada otrajā pusgadā, 18.lpp. 4.tabulas N.p.k.1.1.  kolonnā termiņš norādīts - publiskot atlantu 2024.gada 1.pusgadā.
31.08.2023. 16:42