Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījums Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra noteikumos Nr. 747 "Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem"
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Analizējot pieredzi par nepilngadīgo patvēruma meklētāju, t.sk. Ukrainas civiliedzīvotāju, integrēšanos Latvijas izglītības sistēmā, ir redzami vairāki izaicinājumi – daudzos gadījumos nav iepriekšējās izglītības dokumentu, kas ļauj izglītības iestādei saprast skolēnu zināšanas, prasmes un mācīšanās pieredzi; skolēni, kas iesaistījušies interešu izglītībā vai kādā citā nodarbē, nevar salāgot laiku, lai vēl apmeklētu ārpusstundu nodarbības latviešu valodas apguvei; eksakto priekšmetu apguve pamatizglītības posmos no 4. līdz 6. klasei un no 7. līdz 9. klasei ir nepilnvērtīga valodas barjeras dēļ.  Dažādu mācību priekšmetu pedagogiem ir arvien pieaugoši izaicinājumi - ne tikai sekmīgi vadīt mācību procesu klasē, bet arī papildu gatavot mācību materiālus skolēniem lingvistiskās barjeras pārvarēšanai, ņemot vērā faktu, ka pieejamie pedagogu palīgi nav mācību priekšmetu skolotāji. Tagadējā pieeja neļauj skolēnam koncentrēties uz latviešu valodas apguvi pietiekamā apjomā. Šobrīd nav noteikts, kāds valsts valodas apguves līmenis jāsasniedz skolēnam, lai apgūtu mācību priekšmetus valsts valodā katrā no vecumposmiem.
Mērķa apraksts
Noteikt Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra noteikumu Nr. 747 "Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem" 11. pielikuma "Pamatizglītības programmas paraugs" 2. variantu, lai skolēni, kuri ir nepilngadīgā patvēruma meklētāji, bēgļi vai personas ar alternatīvo statusu, neprotot latviešu valodu, varētu integrēties Latvijas izglītības sistēmā.
Politikas jomas
Izglītības un zinātnes politika
Teritorija
-
Norises laiks
22.05.2023. - 05.06.2023.
Informācija
Lūdzam sniegt viedokli par noteikumu grozījuma projektu. 
Fiziskās personas
  • Skolēni, skolēnu vecāki, kas atbilst patvēruma meklētāju statusam
Skaidrojums un ietekme
Tiks nodrošināta pakāpeniska iespēja integrēties Latvijas izglītības sistēmā tiem, kuri neprot latviešu valodu, lai dotu laiku, sniegtu atbalstu latviešu valodas apguvē un emocionālās barjeras pārvarēšanā.
Juridiskās personas
  • Izglītības iestādes, pašvaldības
Skaidrojums un ietekme
Jānodrošina iespēja īstenot pamatizglītības programmas parauga 2. variantu. Tiks sniegts atbalsts pašvaldībām un izglītības iestādēm, kurām jāuzņem skolēni, kuriem nepieciešama šī procesa īstenošana.
Sagatavoja
Sintija Sējēja (VISC)
Atbildīgā persona
Santa Šmīdlere (IZM)
Izsludināšanas datums
22.05.2023. 17:43

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts