Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Valsts pārbaudījumu norises kārtība
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Ministru kabineta 2018. gada 27. novembra  noteikumu Nr. 747 “Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem” (turpmāk – Noteikumi Nr.747) 15.1 punktā un Ministru kabineta 2019. gada 3. septembra noteikumu Nr. 416 “Noteikumi par valsts vispārējās vidējās izglītības standartu un vispārējās vidējās izglītības programmu paraugiem” (turpmāk – Noteikumi Nr.416) 19.punktā noteikts, ka valsts pārbaudes darbi vispārējās pamatizglītības pakāpē un vispārējās vidējās izglītības pakāpē ir eksāmens, centralizēts eksāmens un monitoringa darbs.
Centralizēto eksāmenu norises kārtību nosaka Ministru kabineta 2022. gada 5. jūlija noteikumi Nr. 398 „Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību”. Savukārt spēkā esošajos Noteikumos Nr.1510 reglamentēta eksāmenu un diagnosticējošo darbu norises kārtība.
Noteikumu Nr.747 un Noteikumu Nr.416 regulējums neparedz valsts pārbaudes darbu īstenošanu diagnosticējošo darbu formā. Līdz ar to no Noteikumiem Nr.1510 ir izslēdzamas normas, kas reglamentē diagnosticējošo darbu norises kārtību, un jāiekļauj normas, kas reglamentē monitoringa darbu norises kārtību.
Nepieciešams arī pilnveidot valsts pārbaudes darbu norises regulējumu atbilstoši Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmas (turpmāk – informācijas sistēma) iespējām.
Ņemot vērā, ka izmaiņas paredzētas vairāk nekā pusē Noteikumu Nr.1510 normu, tad saskaņā ar Ministra kabineta 2003. gada 3. februāra noteikumu Nr.108 “Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi” 140. punktu tiek veidots jauns projekts.
Mērķa apraksts
Projekta mērķis ir noteikt kārtību, kādā tiek organizēti valsts pārbaudes darbi, kas nav centralizētie eksāmeni, akreditēto izglītības iestāžu īstenotajās izglītības programmās.
Politikas jomas
Izglītības un zinātnes politika
Teritorija
Latvija
Norises laiks
27.02.2024. - 11.03.2024.
Informācija
Lūdzam sniegt viedokli par izstrādāto projektu.
Fiziskās personas
  • Izglītojamie, nepilngadīgu izglītojamo likumiskie pārstāvji, Valsts izglītības satura centra nodarbinātie un pašvaldības izglītības speciālisti
Skaidrojums un ietekme
Izglītojamie kārto valsts pārbaudījumus. Valsts izglītības satura centra nodarbinātie un pašvaldības izglītības speciālisti ir iesaistīti valsts pārbaudījumu norises nodrošināšanā.
Juridiskās personas
  • Izglītības iestādes, Valsts izglītības satura centrs Izglītības kvalitātes valsts dienests, pašvaldību izglītības pārvaldes
Skaidrojums un ietekme
Izglītības iestādes, kas īsteno pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas, profesionālās vidējās izglītības un arodizglītības programmas, Valsts izglītības satura centrs, Izglītības kvalitātes valsts dienests, pašvaldību izglītības pārvaldes iestādes ir iesaistītas valsts pārbaudījumu norises nodrošināšanā.
Sagatavoja
Ivars Zemļanskis (VISC)
Atbildīgā persona
Ilze Saleniece (IZM)
Izsludināšanas datums
26.02.2024. 12:29

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts