Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Patvertņu būvnormatīvs LBN 210-24
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Latvijā kopš neatkarības atgūšanas nav pievērsta pietiekama uzmanība civilās aizsardzības būvju būvniecībai, tai skaitā nav veikta bumbu patvertņu būvniecība. Krievijas militārā agresija Ukrainā izgaismoja problēmas, kuras rada nepietiekams patvertņu skaits. Ukrainā cilvēki no bombardēšanas un raķēšu apšaudēm slēpjas ēku pagrabos, kuros vairuma gadījumu nav pieejams ūdens, kanalizācija, kontaktligzdas saziņas līdzekļu uzlādēšanai, vai elektrisko iekārtu darbināšanai un, līdz ar to, tas neder ilgstošai uzturēšanai.
Mērķa apraksts
Būvnormatīvā mērķis ir noteikt prasības patvertnēm, kas būtu izmantojamas drošam cilvēku patvērumam militārā uzbrukuma gadījumā un kurās būtu nodrošināta nepieciešamā infrastruktūra, lai cilvēki varētu uzturēties patvertnē arī ilgstoši (ūdens, tualetes, elektrība). Civilās aizsardzības normatīvajā regulējumā noteikti gadījumi, kad ir nepieciešams izbūvēt patvertnes. Būvnormatīvs izstrādāts, balstoties uz Somijas pieredzi, pielāgojot prasības Latvijas vajadzībām.
 
Politikas jomas
Būvniecības politika
Teritorija
Latvija
Norises laiks
05.09.2024. - 19.09.2024.
Informācija
Publiskā apspriešana paredzēta no 05.09.2024. līdz 19.09.2024.
Fiziskās personas
  • būvspeciālisti
  • būvniecības ierosinātāji
Skaidrojums un ietekme
Noteikumu projekts nosaka tehniskās prasības patvertnēm un radīs nepieciešamību būvniecības iecerēs paredzēt atbilstošus risinājumus. Šie jauni risinājumu būvniecības ierosinātājiem radīs papildus izmaksas nākotnes būvniecības iecerēs. Būvspeciālistiem regulējuma izmaiņas nerada acīmredzamas papildus izmaksas, tomēr, šie jauni risinājumi būs paredzami un realizējami nākotnes būvniecības iecerēs. Jaunu objektu gadījumā patvertņu izbūves izmaksas, ciktāl tas attiecas uz viena stāva pārseguma pastiprināšanu sastādīs aptuveni 50 %. Piemēram, 5 stāvu ēkas gadījumā ēkas konstrukciju kopējās izmaksas var pieaugt par 10 %.
Juridiskās personas
  • visi uzņēmumi
  • būvniecības procesa dalībnieki
Skaidrojums un ietekme
Noteikumu projekts nosaka tehniskās prasības patvertnēm un radīs nepieciešamību būvniecības iecerēs paredzēt atbilstošus risinājumus. Šie jauni risinājumu būvniecības ierosinātājiem radīs papildus izmaksas nākotnes būvniecības iecerēs. Pārējiem būvniecības procesa dalībniekiem regulējuma izmaiņas nerada acīmredzamas papildus izmaksas. Jaunu objektu gadījumā patvertņu izbūves izmaksas, ciktāl tas attiecas uz viena stāva pārseguma pastiprināšanu sastādīs aptuveni 50 %. Piemēram, 5 stāvu ēkas gadījumā ēkas konstrukciju kopējās izmaksas var pieaugt par 10 %.
Nozare
Būvniecība
Nozaru ietekmes apraksts
Jaunu objektu gadījumā patvertņu izbūves izmaksas, ciktāl tas attiecas uz viena stāva pārseguma pastiprināšanu sastādīs aptuveni 50 %. Piemēram, 5 stāvu ēkas gadījumā ēkas konstrukciju kopējās izmaksas var pieaugt par 10 %. Līdz ar to, plānotais regulējums vismaz par 10% sadārdzinās būvizmaksas jaunu objektu gadījumā.
Sagatavoja
Andris Mālnieks (EM)
Atbildīgā persona
Edmunds Valantis (EM)
Izsludināšanas datums
11.09.2024. 20:15

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts
Ints Dālderis - "Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse"
Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses biedri ar izpratni attiecas pret nepieciešamību radīt savu attīstības objektu lietotājiem drošu vidi ārēja t.sk. militāra apdraudējuma gadījumā. Tomēr, kā minēts šī būvnormatīva projekta anotācijā, papildus prasības par obligātu patvertņu izbūvi radīs finansiālas sekas, kas samazinās jaunu kvalitatīvu un energoefektīvu mājokļu pieejamību mūsu valsts iedzīvotājiem. NĪAA biedri uzskata, ka šī būvnormatīva izstrāde jāskata kontekstā ar grozījumiem Civilās aizsardzības likumā tā, lai šo patvertņu izbūve radītu maksimāli nelielu ietekmi uz būvniecības izmaksām, un vienlaikus rosina veikt izmaiņas Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas regulējumā, kas paradzētu šīs patvertnes neaplikt ar NĪN. 
19.09.2024. 19:39