Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 17. februāra noteikumos Nr. 152 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2009. gada 17. februāra noteikumi Nr. 152 "Lopbarības augu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi" (turpmāk - noteikumi). Noteikumus nepieciešams papildināt ar jaunākajā zinātniskajām pieejām un metodēm lopbarības augu nosaukumu atainošanai, kā arī veikt noteikumos redakcionālus labojumus, kas uzlabo un veicina Valsts augu aizsardzības dienesta (turpmāk - dienests) darbību.

Noteikumos nepieciešams ieviest Direktīvas 2021/415 prasības - raupjās auzenes botānisko nosaukumu nomainīt uz Festuca trachyphylla (Hack). Hack.

Nepieciešams noteikumus labot, ņemot vērā jaunākos atzinumus saistībā ar pākšaugu sēklaudzēšanu. Patlaban ir noteikts, ka pupu un zirņu sēklām, kas nav apstrādātas ar biopreparātiem, augu aizsardzības līdzekļiem vai citām ķīmiskām vielām, atkārtotas pārbaudes termiņš, skaitot no dīgtspējas analīzes pabeigšanas dienas ir divi vai viens gads, ja mitrums sēklās nepārsniedz 15,0% un trīs mēnešus, ja pārsniedz 15.0% mitruma. Ņemot vērā praktisko  pieredzi, jāsecina, ka pupas un zirņus vairākkārt  attīrot un žāvējot, tie tiek traumēti (šķelti), kā rezultātā samazinās dīgtspēja un iespējamais ražas lielums un turpmāk zirņiem un pupām palielinās sēklu mitruma rādītājus viena gada un trīs mēnešu atkārtotajam pārbaudes termiņam līdz 16,0 %. Kā arī dienestam turpmāk līdz 1.martam būs jāapkopo informācija par iesniegumiem, kuros pākšaugiem norādītā dīgtspēja ir vairāk nekā par 10 procentiem zemāka nekā noteikumos norādītā minimālā sēklu dīgtspēja, un jāinformē Nacionālo augu šķirņu padomi, norādot kopējo iesniegumu skaitu pa sugām un šķirnēm, partiju skaitu, kopējo sēklu apjomu un konstatēto dīgtspēju.

Tā kā lauku apskates protokolu kopijas tiek saglabātas elektroniskā veidā un tās vairs netiek uzglabātas papīra formātā, kā arī sēklu uzskaites žurnāls var būt veidots un uzturēts elektroniskā formātā un fiziski nevar to parakstīt,noteikumos ir nepieciešams veikt grozījumus saistībā ar dokumentu pārvaldības sistēmu digitalizāciju, norādot, ka dokumenti ir pieejami elektroniskā formā.
Mērķa apraksts
Noteikumos ieviest Direktīvas 2021/415 prasības.
Noteikumus labot, ņemot vērā jaunākos atzinumus saistībā ar pākšaugu sēklaudzēšanu.
Noteikumos veikt grozījumus saistībā ar dokumentu pārvaldības sistēmu digitalizāciju.
Politikas jomas
Lauksaimniecības dzīvnieku, kultūraugu, meža un zivju resursu ilgtspējīga apsaimniekošana
Teritorija
-
Norises laiks
01.11.2021. - 14.11.2021.
Informācija
Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 25. augusta noteikumu Nr. 970 “Sabiedrības līdzdalības kārtība attīstības plānošanas procesā” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 970) 7.4.1. apakšpunktu sabiedrības pārstāvji ir aicināti līdzdarboties, rakstiski sniedzot viedokli par noteikumu projektu tā izstrādes stadijā.
Fiziskās personas
Juridiskās personas
  • visi uzņēmumi
Skaidrojums un ietekme
Noteikumu projekts attiecas uz lopbarības augu sēklaudzētājiem un tirgotājiem vai sēklu sagatavotājiem vai saiņotājiem, kas reģistrēti Kultūraugu uzraudzības valsts informācijas sistēmas Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju reģistrā.
Nozare
Lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība
Nozaru ietekmes apraksts
Tiek sakārtota nozare un uzlabots normatīvais regulējums.
Sagatavoja
Laura Bērziņa (ZM)
Atbildīgā persona
Ilga Līdaka (ZM)
Izsludināšanas datums
01.11.2021. 12:07

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts