Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 17. maija noteikumos Nr. 306 "Noteikumi par prasībām uz iepakojumiem izvietojamiem brīdinājumiem par ietekmi uz veselību"
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Latvijā tirgū ir pieejama jauna produktu kategorija  - tabakas aizstājējprodukti (piemēram, beztabakas nikotīna spilventiņi), kuriem šobrīd netiek piemērotas Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā (turpmāk - Tabakas likums)  noteiktās prasības, tai skaitā netiek attiecināta MK noteikumos Nr.306 noteiktās brīdinājuma par ietekmi uz veselību noformēšanas un novietošanas prasības, kas šobrīd tiek attiecinātas uz visiem citiem produktiem-  tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskām cigaretēm un to uzpildes flakoniem.  Ar Saeimā 2024.gada 11.janvārī apstiprinātajiem grozījumiem Tabakas likums tika papildināts ar regulējumu minētajai produktu grupai, vienlaikus  papildinot arī Tabakas likuma 7.panta sesto daļu ar pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt noformēšanas un novietošanas prasības arī uz tabakas aizstājējproduktu iepakojuma vienības vai jebkāda ārēja iepakojuma izvietotiem brīdinājumiem. Lai tabakas aizstājējproduktu tirgotāji un ražotāji zinātu kārtību, kādā veidā uz tabakas aizstājējprodukta iepakojuma vienības ir jāizvieto un jānoformē brīdinājums par ietekmi uz veselību,  nepieciešams veikt grozījumus  MK noteikumos Nr.306 un noteikt tajos kārtību, kādā  izvieto un noformē brīdinājumus par ietekmi uz veselību uz tabakas aizstājējproduktu iepakojumiem.
Mērķa apraksts
Tiesību akta projekta "Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 17. maija noteikumos Nr. 306 "Noteikumi par prasībām uz iepakojumiem izvietojamiem brīdinājumiem par ietekmi uz veselību"" mērķis ir papildināt MK noteikumus Nr.306 un noteikt tajos  brīdinājumu  par ietekmi uz veselību noformēšanas un novietošanas prasības uz tabakas aizstājējproduktu iepakojuma, nosakot  tādas pašas prasības, kādas šobrīd MK noteikumos Nr.306 tiek attiecinātas uz  tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem un elektroniskajām cigaretēm un to uzpildes flakoniem.  
Politikas jomas
Sabiedrības veselība
Teritorija
Visa Latvija
Norises laiks
05.02.2024. - 05.03.2024.
Informācija
-
Fiziskās personas
  • tabakas aizstājējproduktu lietotāji
Skaidrojums un ietekme
Nosakot MK noteikumu projektā noformēšanas prasības brīdinājuma par ietekmi uz veselību izvietošanai uz tabakas aizstājējproduktu  iepakojuma vienības, tiks nodrošināta tabakas aizstājējproduktu visiem patērētājiem skaidri saprotama, salasāma un nepārfrāzēta informācija  par šādu tabakas aizstājējproduktu lietošanas riskiem uz veselību.
Juridiskās personas
  • komersanti, kas nodarbojas ar tabakas aizstājējproduktu tirdzniecību vai ražošanu
Skaidrojums un ietekme
MK noteikumu projektā iekļautie grozījumi skars  visus komersantus, kas nodarbojas ar tabakas aizstājējproduktu tirdzniecību un tos kas nodarbojas ar minēto produktu ražošanu, attiecīgi, lai produktus varētu laist tirgū Latvijā uz tiem būs jāizvieto brīdinājums par ietekmi uz veselību, kas atbilst MK  noteikumu Nr.306 noteiktajā prasībām. 
Sagatavoja
Sanita Lazdiņa (VM)
Atbildīgā persona
Agnese Vaļuliene (VM)
Izsludināšanas datums
04.02.2024. 11:38

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts