Sabiedrības līdzdalība

Projekta ID/ Uzdevuma numurs
Tiesību akta/ diskusiju dokumenta nosaukums
Grozījumi Dzelzceļa pārvadājumu likumā
Līdzdalības veids
Publiskā apspriešana
Sākotnēji identificētās problēmas apraksts
Bīstamo kravu aprites likuma 3.pants nosaka vairāku starptautisku nolīgumu piemērošanu bīstamo kravu apritē. Bīstamo kravu aprites likuma 3.panta ceturtā daļa nosaka, ka jautājumus par bīstamo kravu apriti un tās uzraudzību dzelzceļa pārvadājumu jomā reglamentē 1999.gada 3.jūnija Protokola par grozījumiem 1980.gada 9.maija Konvencijā par starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem (COTIF) C papildinājuma “Noteikumi par bīstamo kravu starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem (RID)” pielikums (turpmāk - RID noteikumi).
Regulējums attiecībā uz bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultantu kvalifikāciju un darbību šobrīd ir noteikts Autopārvadājumu likumā un Dzelzceļa pārvadājumu likumā dažādās redakcijās un nenodrošina vienotu pieeju faktiski vienas jomas normatīvajam regulējumam dažādās pārvadājumu jomās, jo detalizēti drošības konsultantu kvalifikāciju un darbību reglamentē arī Nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) (turpmāk - ADR Nolīgums) un RID noteikumu 1.8.3.apakšpunkts.
Grozījumi Dzelzceļa pārvadājumu likumā ir saistīti ar nepieciešamību veikt grozījumus 2003.gada 2.septembra Ministru kabineta noteikumos Nr. 485 “Dzelzceļa kravu iekraušanas un nostiprināšanas tehniskie noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 485). MK noteikumos Nr. 485 ir plānots grozīt vairāk kā pusi noteikumu, kā arī ņemot vērā, ka esošajā redakcijā ir ierakstītas novecojušās tiesību normas, ir nepieciešami grozījumi Dzelzceļa pārvadājumu likumā 30.pantā, kas deleģētu ierakstīt jaunajos MK noteikumos Nr. 485 tikai to, kas ir aktuāls.
Mērķa apraksts
Lai nodrošinātu vienas jomas normatīvā regulējuma kompaktumu un pārskatāmību normatīvajā regulējumā, kuru jāizmanto ikdienas darbā, veicot bīstamo kravu apriti un tās kontroli. Lai novērstu tiesību normu dublēšanos, vienlaikus nepieciešams svītrot attiecīgās tiesību normas Autopārvadājumu likumā un Dzelzceļa pārvadājuma likumā, tāpēc ir sagatavoti likumprojekti ar attiecīgiem grozījumiem Autopārvadājumu likumā un Dzelzceļa pārvadājumu likumā
Politikas jomas
Dzelzceļa politika; Transporta politika
Teritorija
-
Norises laiks
08.11.2021. - 25.11.2021.
Informācija
Likumprojekts paredz regulējumu attiecībā uz bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultantu kvalifikāciju un darbību svītrot no Dzelzceļa pārvadājumu likuma, to nosakot Bīstamo kravu aprites likumā.
Fiziskās personas
  • Bīstamo kravu apritē iesaistītās fiziskas personas.
Skaidrojums un ietekme
Dzelzceļa pārvadājuma likumā noteiktās normas tiek pārņemtas Bīstamo kravu aprites likumā, kā rezultātā faktiski nemainās ietekme uz tautsaimniecību un administratīvo slogu.
Juridiskās personas
  • Bīstamo kravu apritē iesaistītās juridiskas personas. Dzelzceļa pārvadātāji, publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs, dzelzceļa kravu nosūtītāji.
Skaidrojums un ietekme
Dzelzceļa pārvadājuma likumā noteiktās normas tiek pārņemtas Bīstamo kravu aprites likumā, kā rezultātā faktiski nemainās ietekme uz tautsaimniecību un administratīvo slogu.
Sagatavoja
Juris Pakalns (SAM)
Atbildīgā persona
Ilonda Stepanova (SAM)
Izsludināšanas datums
02.11.2021. 10:45

Iesniegtie iebildumi / priekšlikumi

Iebilduma / priekšlikuma iesniedzējs
Iebilduma / priekšlikuma būtība
Iesniegts