Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
Projekta ID
22-TA-2949
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
12.12.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Rīkojuma projekts
Iebildums
Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 435 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.1. reformu un investīciju virziena "Valsts pārvaldes, tai skaitā pašvaldību, digitālā transformācija" īstenošanas noteikumi" 13.9.3. un 27. punktu finansējuma saņēmējam ir pienākums izvērtēt un nodrošināt to, ka pasākuma ietvaros netiek sniegts komercdarbības atbalsts, kā arī, saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 7. septembra noteikumu Nr. 621 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna īstenošanas un uzraudzības kārtība" 10.3. punktu, finansējuma saņēmējs nodrošina Atveseļošanas fonda plāna īstenošanas ietvaros piešķirtā finansējuma izlietošanu atbilstoši nosacījumiem un termiņiem, tai skaitā nodrošina komercdarbības atbalsta nosacījumu ievērošanu (ja attiecināms).
Atveseļošanas un noturības mehānisma plānā minēts, ka “Investīcijas 2.1.3.1.i. ietvaros valsts atbalsts nav plānots. Investīciju ietvaros paredzēts izveidot unificētu datu pārvaldības infrastruktūru, kurā pēc vienotiem principiem tiek nodrošināta plaša publiskā un privātā sektora datu koplietošana. Investīcijas ietvaros tiks izveidota infrastruktūra, kurā pēc vienotiem principiem ikvienam bez maksas tiek nodrošināta piekļuve infrastruktūrai, infrastruktūra netiek nodota/piedāvāta komerciālai lietošanai.” Taču, izskatot iesniegtos dokumentus, secināms, ka atbalsts Rīgas austrumu klīniskās universitātes slimnīcai, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai projekta ietvaros tiks sniegts, lai izveidotu optimāli koordinētu onkoloģijas pacientu datu apmaiņas platformu un panākt pilnībā digitalizētu onkoloģijas pacientu ārstniecības un aprūpes datu apmaiņu starp minētām klīnisko universitāšu slimnīcām.
Lūdzam novērst pretrunu, vai pacienta datu apmaiņas platforma ir vispārpieejama vai tomēr ne. Ņemot vērā, ka minētās slimnīcas ir vispārēja tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma (sabiedrisko pakalpojumu) nodrošinātāji, proti, saimnieciskās darbības veicēji, atbalsts tikai šo konkrēto slimnīcu vajadzībām valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai ir kvalificējams kā atbalsts šo slimnīcu saimnieciskai darbībai, kas tiek piešķirts, piemērojot Komisijas 2011. gada 20. decembra lēmumu par Līguma par Eiropas Savienības darbību 106. panta 2. punkta piemērošanu valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem dažiem uzņēmumiem, kuriem uzticēts sniegt pakalpojumus ar vispārēju tautsaimniecisku nozīmi (2012/21/ES).
Lūdzam papildināt investīcijas projekta anotāciju pie “Cita informācija” ar informāciju tā, lai skaidrs, vai projekta ietvaros tiek vai netiek plānots sniegt komercdarbības atbalstu (un kāds ir pamatojums). Vienlaikus ar šo informāciju lūdzam papildināt arī investīcijas projekta pasi. Vienlaikus lūdzam ņemt vērā, ka pasākuma ietvaros atbalsts saimnieciskai darbībai un komercdarbības atbalsts nav atbalstāms. 


 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Rīkojuma projekts
Iebildums
Lūdzam papildināt pasi ar informāciju, ka atbilstoši 2022. gada 14. jūlija MK noteikumu Nr. 435 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.1. reformu un investīciju virziena "Valsts pārvaldes, tai skaitā pašvaldību, digitālā transformācija" īstenošanas noteikumi" 4. pielikumam šis konkrēts projekts tiks īstenots 2.1.3.1. nolūka "Ārstniecības iestāžu procesu digitālā transformācija un ārstniecības procesā radīto datu pārvaldība" ietvaros. 
Piedāvātā redakcija
-
3.
Rīkojuma projekts
Iebildums
Lūdzam precizēt rīkojuma projekta 1. punktu:
1. Norādot, ka 3 850 000 euro ir Atveseļošanas un noturības plāna finansējums.
2. Norādot projekta īstenošanai nepieciešamo valsts budžeta finansējuma summu PVN segšanai. 
Piedāvātā redakcija
-
4.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Iebildums
Nepieciešams papildināt anotācijas 3.sadaļas “Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem” 6.punktu, norādot, kuras ministrijas budžetā plānota rīkojuma projektā paredzēto pasākumu īstenošana, un norādot, ka attiecīgā ministrija normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Finanšu ministrijā iesniegs pieprasījumu apropriācijas pārdalei no budžeta resora “74.Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums” programmas 80.00.00 “Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai” saskaņā ar līguma (vienošanās) par projekta īstenošanu nosacījumiem.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Iebildums
Ņemot vērā projekta pases 4.sadaļas “Nepieciešamā finansējuma apjoms un tā sadalījums pa projekta darbībām iznākumu sasniegšanai un būtisko izmaksu veidiem” 4.2.apakšsadaļā “Plānotais pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmērs (kopā), ja tiks pieprasīta tā segšana un avansa apmērs, ja plānots to pieprasīt” norādīto, ka plānots finansējums līdz 622 650 euro pievienotās vērtības nodoklim, un anotācijas 3.sadaļas “Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem” 6.punktā norādīto,  nepieciešams aizpildīt anotācijas 3.sadaļas “Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem” 5.ailes “2023.izmaiņas, salīdzinot ar vidēja termiņā budžeta ietvaru”, 7.ailes “2024.izmaiņas, salīdzinot ar vidēja termiņā budžeta ietvaru”, 8.ailes “2025.izmaiņas, salīdzinot ar vidēja termiņā budžeta ietvaru” 1.-3.punktu un 1.1., 2.1., 3.1.apakšpunktu. Attiecīgi nepieciešams precizēt anotācijas 3.sadaļas “Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem” 6.punktu.
Piedāvātā redakcija
-
6.
Rīkojuma projekts
Priekšlikums
Lūdzam MK rīkojuma projekta 4.punktā precizēt SIA “Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca” nosaukumu.

 
Piedāvātā redakcija
-
7.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Lūdzam papildināt anotāciju ar informāciju, ka projekta īstenošana veicinās Atveseļošanas un noturības plāna mērķrādītāju sasniegšanu. 
Piedāvātā redakcija
-
8.
Anotācija (ex-ante)
6.1. Projekta izstrādē iesaistītās institūcijas
Priekšlikums
Lūdzam salāgot Projekta pases 1.2.sadaļā un anotācijas 6.4.sadaļā norādīto informāciju par projekta īstenošanā iesaistītajiem partneriem.
Piedāvātā redakcija
-
9.
Anotācija (ex-ante)
Pielikumi
Priekšlikums
Lūdzam papildināt pases sadaļu "Lietotie saīsinājumi:" ar saīsinājumu "PVG" un tā atšifrējumu. 
Piedāvātā redakcija
-
10.
Anotācija (ex-ante)
Pielikumi
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt un nepieciešamības gadījumā precizēt pases 5. zemsvītras atsauci, ņemot vērā, ka PVN izmaksas nav attiecināmas finansēšanai no AF finansējuma. 
Piedāvātā redakcija
-
11.
Anotācija (ex-ante)
Pielikumi
Priekšlikums
Lūdzam papildināt pases sadaļu "Lietotie saīsinājumi:" ar saīsinājumu "IKT" un tā atšifrējumu. 
Piedāvātā redakcija
-
12.
MK sēdes protokollēmuma projekts
Priekšlikums
Lūdzam papildināt MK sēdes protokollēmuma projektu. 
Piedāvātā redakcija
1. Pieņemt iesniegto rīkojuma projektu.
2. Valsts kancelejai sagatavot rīkojuma projektu parakstīšanai.