Atzinums

Projekta ID
22-TA-3301
Atzinuma sniedzējs
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Atzinums iesniegts
27.10.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Atbilstoši noteikumu projekta 13.1. apakšpunktam piekļuve Valsts informācijas resursu, sistēmu un sadarbspējas informācijas sistēmai (turpmāk – VIRSIS) tiek nodrošināta tikai identificētiem lietotājiem un tikai ar kvalificētiem paaugstinātas drošības identifikācijas līdzekļiem. Atbilstoši Ministru kabineta 2004.gada 26.oktobra noteikumu Nr. 887 “Valsts noslēpuma objektu saraksts” 2.6.punktam par valsts noslēpuma objektu atzīstama informācija par operatīvās darbības subjektu īpaši pilnvaroto struktūrvienību, kas, cita starpā, veic operatīvās darbības pasākumus, personālsastāvu, kuri strādā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – KNAB), kā arī valsts drošības iestāžu personālsastāvu.
Noteikumu projektā piedāvātais risinājums, kas paredz valsts drošības iestāžu un citu iestāžu, kuru amatpersonu identitāte ir aizsargājama un nav publiski pieejama, amatpersonu pieteikšanos (autorizēšanos) ar to personīgajiem nacionālās identifikācijas līdzekļiem, tādējādi identificējot konkrētu fizisku personu kā attiecīgās iestādes amatpersonu, nav savietojams ar normatīvajos aktos noteiktajiem un praksē izveidotajiem un piemērotajiem šo iestāžu amatpersonu identitātes aizsardzības pasākumiem.
Ņemot vērā minēto, KNAB ierosina paplašināt piekļuves iespējas VIRSIS, paredzot tam divu faktoru autentifikāciju, kā, piemēram, iespēju autorizēties ar QR kodu vai unikālu paroli vai kodu, vai tamlīdzīgu autentifikācijas metodi.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Noteikuma projekta 22.punkts paredz, ka VIRSIS tiek apstrādāti tādi kontaktpersonas un elektroniskajā vienošanās iekļautie personas dati kā, vārds, uzvārds, personas kods, darbavietas tālruņa numurs, institūcija un amats un darbavietas elektroniskā pasta adrese. KNAB vērš uzmanību, ka VIRSIS lietotāji KNAB ir amatpersonas, kuru identitāte ir valsts noslēpums, tādējādi KNAB amatpersonas kā kontaktpersonas nevar norādīt 22.punktā minētos personas datus. Ņemot vērā minēto KNAB ierosina rast papildus risinājumu kontaktpersonu datu apstrādei, piemēram, paredzēt iespēju kontaktpersonām norādīt segidentitāti.
 
Piedāvātā redakcija
-