Atzinums

Projekta ID
22-TA-2553
Atzinuma sniedzējs
Vēja enerģijas asociācija
Atzinums iesniegts
22.08.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Vēja enerģijas asociācijas ieskatā vienkāršai vienošanās starp starp iesniedzēju un nekustamā īpašuma īpašnieku nav pietiekami liels juridisks spēks, lai uz tās pamata uzsāktu apjomīga investīciju projekta realizāciju. Ir jābūt noslēgtam apbūves tiesības līgumam vai ir apbūvejamai zemei ir jābūt attīstītāja īpašumā.
Ņemot vērā, ka zemesgrāmatās ieraksta nekustamus īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības, kā arī tās ir visiem pieejamas, to ierakstiem ir publiska ticamība, padarot procesu caurspīdīgāku.
Piedāvātā redakcija
2.4. Apbūves tiesības līgumu starp iesniedzēju un nekustamā īpašuma, kurā plānots ieviest jaunu elektroenerģijas ražošanas iekārtu vai palielināt esošo elektroenerģijas ražošanas jaudu, īpašnieku, ja attiecīgais nekustamais īpašums nav iesniedzēja īpašumā vai nav zemesgrāmatas ieraksta par apbūves tiesību nostiprinājumu. Apbūves tiesības līgums satur nepārprotamu nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanu iesniedzēja plānotajām darbībām šo noteikumu izpratnē un tās termiņš nevar būt mazāks par izsniedzamās atļaujas derīguma termiņu;
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
VEA saglabā iepriekš paustos iebildumus.
APL 33. pants samērā šauri nosaka situācijas, kādās iespējama administratīvā procesa dalībnieku maiņa:
 
33.pants. Administratīvā procesa dalībnieku procesuālo tiesību pārņemšana
(1) Ja kāds no administratīvā procesa dalībniekiem lietā izstājas (fiziskās personas nāve, juridiskās personas izbeigšanās u.c.), iestāde vai tiesa var aizstāt šo administratīvā procesa dalībnieku ar viņa tiesību pārņēmēju.
 
Šādas situācijas ir ierobežotas ar apstākļiem, kas nav atkarīgi no paša dalībnieka gribas. Ņemot vērā atļauju un arī uz to pamata izsniegto sistēmas operatoru tehnisko noteikumu lielo skaitu, kas šobrīd ierobežo pieeju sistēmas operatoru tīkliem citiem attīstītājiem, iespēja pārreģistrēt atļauju uz jebkādas citas slēptas vienošanās pamata nav pieļaujama. Ja uzsāktā projekta realizāciju tā sākotnējais pieteicējs nerealizē, taču vienlaikus to vēlas darīt cits komersants, pirmajam ir paredzēta iespēja atteikties no atļaujas, bet otrajam ir iespēja iesniegt noteikumos paredzētos noteikumus no sava vārda un to atbilstības gadījumā saņemt jaunu atļauju. Vienlaikus APL 33. panta tvērums jau šobrīd ļauj veikt atļauju pārreģistrāciju šauri specifiskos gadījumos.
 
Attīstītājiem, veidojot uzņēmuma struktūru, jābūt skaidrai vīzijai par attīstāmo projektu nākotni. Paredzot atļauju pārreģistrēšanu, tiek atbalstīta sliktas plānošanas prakse un negodīga komercprakse.
Piedāvātā redakcija
Svītrot noteikumu 21. punktu
3.
Noteikumu projekts
Iebildums
Svītrot noteikumu 22. punktu, pamatojoties uz iebildumiem, kas izteikti noteikumu 21. punktā.
Piedāvātā redakcija
Svītrot noteikumu 22. punktu, pamatojoties uz iebildumiem, kas izteikti noteikumu 21. punktā.