Atzinums

Projekta ID
22-TA-3815
Atzinuma sniedzējs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Atzinums iesniegts
28.03.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam noteikumu projekta 59. punktā visās atsaucēs lietot korektu dabas datu pārvaldības sistēmas "Ozols" nosaukumu.
Piedāvātā redakcija
59. Lauksaimniecības zemē esoši mitrāji ir lauksaimnieciskai darbībai izmantota pārmitra vai periodiski ar seklu ūdens slāni klāta palieņu pļava, zāļu vai kūdras purvu platība, kas pēc stāvokļa iepriekšējā gada 31. decembrī ir kartogrāfiski identificēta Lauku atbalsta dienesta lauku bloku identifikācijas sistēmas lauku bloku kartē, izmantojot Dabas aizsardzības pārvaldes dabas datu pārvaldības sistēmas "Ozols" (turpmāk – dabas datu pārvaldības sistēma "Ozols") datus.
2.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzu precizēt, papildinot ar vārdu "dabas", izsakot šādā redakcijā: "ārpus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, ja ..."
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzu precizēt, papildinot ar vārdu "Eiropas", izsakot šādā redakcijā: "Eiropas nozīmes aizsargājamās dabas teritorijās (turpmāk – Natura 2000 teritorijas) ..."
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Izziņas 81. punktā minēts, ka Zemkopības ministrija ir uzsākusi grozījumu gatavošanu KLP stratēģiskajā plānā, kur tiks iekļauts arī šis VARAM priekšlikums. Lūdzam KLP stratēģiskā plāna grozījumu izstrādē pieaicināt arī VARAM un Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvjus.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam precizēt noteikumu projekta 85. punkta redakciju, ka aizliegums iznīcināt vai bojāt dabas pieminekļus attiecas uz dabas pieminekli un normatīvajos aktos noteikto tā aizsardzības teritoriju, jo īpaši aizsargājama dabas teritorija ir visa ar normatīvajiem aktiem noteikta dabas pieminekļa teritorija, kurā ir jāievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības, piemēram, dabas pieminekļa teritorijā aizliegums veikt darbības, kuru dēļ tiek bojāts vai iznīcināts dabas piemineklis vai mazināta tā dabiskā estētiskā, ekoloģiskā un kultūrvēsturiskā vērtība; aizliegums iznīcināt dabisko zemsedzi teritorijā ap dižkoku vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 metru platā joslā no tās. Šāds precizējums nav uzskatāms par esošo normu paplašināšanu, jo tās ir spēkā jau šobrīd, bet tas atvieglos šīs tiesību normas piemērošanu pretendentiem, jo, pieļaujot īpaši aizsargājamas dabas teritorijas - dabas pieminekļa teritorijas bojāšanu vai iznīcināšanu, pretendents var tikt saukts pie administratīvās vai pat kriminālatbildības. Lūdzam attiecīgi precizēt arī informāciju anotācijā.
Piedāvātā redakcija
85. Atbilstoši regulas 2021/2115 III pielikumā noteiktajam 8.2. LLVS standartam lauksaimnieks saglabā un nepieļauj dabas pieminekļu – dižakmeņu, aizsargājamu koku un aleju un to aizsardzības teritorijas, kas noteikta dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols", – iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tie ir aizsargājami saskaņā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzību un izmantošanu.
6.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Aicinām papildināt noteikumu projekta 89. punktu un ekoloģiski jutīgo ilggadīgo zālāju atbalsta shēmā esošā finansējuma ietvaros  iekļaut arī zālāju aizsardzībai potenciāli nozīmīgas vietas, kas kalpo ne tikai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai, bet arī kā apputeksnētāju, plūdu risku mazināšanas, ainavas daudzveidību uzturošas teritorijas, kas ir svarīgi Kopējās lauksaimniecības politikas noteiktā zālāju aizsardzības mērķa un sasniedzamo rezultātu sasniegšanai.  Dabas aizsardzības pārvalde šādu informāciju var nodrošināt dabas datu pārvaldības sistēmā '"Ozols" ģeotelpisko datu veidā, katru gadu datus aktualizējot. Lūdzam attiecīgi precizēt informāciju anotācijā, ja nepieciešams, sniedzot informāciju par nepieciešamajiem precizējumiem Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskajā plānā.
 
Piedāvātā redakcija
89. Ekoloģiski jutīgais ilggadīgais zālājs ir zālājs, kas atzīts par Eiropas Savienības nozīmes zālāju biotopu vai Eiropas Savienības nozīmes putnu dzīvotni saskaņā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamo biotopu veidu sarakstu, par īpaši aizsargājamo sugu un ierobežoti izmantojamo īpaši aizsargājamo sugu sarakstu, par mikroliegumu izveidošanas un apsaimniekošanas kārtību, to aizsardzību, kā arī mikroliegumu un to buferzonu noteikšanu, par Latvijā sastopamo Eiropas Savienības prioritāro sugu un biotopu sarakstu, par to Eiropas Kopienā nozīmīgu dzīvnieku un augu sugu sarakstu, kurām nepieciešama aizsardzība, un to dzīvnieku un augu sugu indivīdu sarakstu, kuru ieguvei savvaļā var piemērot ierobežotas izmantošanas nosacījumus, kā arī ekoloģiski nozīmīgs zālājs, kas reģistrēts dabas datu pārvaldības sistēmā “Ozols”.
7.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lūdzam skaidrot anotācijā, ka noteikumu projekta 111.2. apakšpunktā noteiktais nosacījums par 4 ha platību mazajiem lauksaimniekiem neradīs ierobežojumu saņemt atbalsta maksājumu, kā tas ir norādīts izziņas 46. punktā.
Piedāvātā redakcija
-
8.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Lai nodrošinātu stratēģiskajā ietekmes uz vidi izvērtējumā plānoto Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskā plāna (KLP SP) mērķu bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu saglabāšanai sasniegšanu, lūdzam virzīt KLP SP grozījumus, kas precizē svēruma un pārrēķina koeficientus atbalsttiesīgās teritorijas aprēķināšanai lauksaimniecības platībās esošajiem dabas pieminekļiem, lūdzam paredzēt esošajos normatīvajos aktos noteikto normu ievērošanu, kas nosaka, ka neveic darbības, kas varētu bojāt dabas pieminekli, piemēram, gan dižkoka, gan tā vainaga projekcijas teritorijā.
Piedāvātā redakcija
-