Atzinums

Projekta ID
23-TA-1199
Atzinuma sniedzējs
Finanšu ministrija
Atzinums iesniegts
13.12.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
7. Lai sabiedrības pārstāvjus informētu par līdzdalības iespējām, institūcija sagatavo paziņojumu (1. pielikums) un atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā iestādes ievieto informāciju internetā, publicē to attiecīgās institūcijas oficiālās tīmekļvietnes sadaļā "Sabiedrības līdzdalība". Valsts tiešās pārvaldes iestāde sabiedrības pārstāvjus par iespēju iesaistīties projekta izstrādes procesā informē Vienotā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāla (turpmāk – TAP portāls) publiskajā vidē, izmantojot TAP portālā pieejamo elektronisko paziņojuma veidlapu. Ja projekta izstrāde TAP portālā vēl nav uzsākta, valsts tiešās pārvaldes iestāde nodrošina paziņojuma publicēšanu attiecīgās institūcijas oficiālās tīmekļvietnes sadaļā "Sabiedrības līdzdalība". Paziņojums par līdzdalības iespējām izplatāms arī citos sabiedrībai pieejamos veidos, lai iespējami labāk sasniegtu mērķauditoriju. 
Priekšlikums
Ieviešot Vienoto tiesību aktu portālu (turpmāk - TAP), tika plānots, ka valsts pārvaldes iestādēm mazināsies administratīvais slogs, jo informācija par tiesību akta projektu, tai skaitā par sabiedrības līdzdalību tiks atspoguļota šajā portālā. Tādējādi, lai neradītu lieku administratīvo slogu, aicinām noteikumu projektā valsts pārvaldes iestādēm neuzlikt par pienākumu pirms tiesību aktu lietas izveides TAP portālā, sabiedrības informēšanu veikt, izmantojot arī savu iestādes tīmekļvietni. 
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
10. Sabiedrības pārstāvji var vērsties institūcijā ar iesniegumu, aktualizējot nepieciešamību nodrošināt sabiedrības līdzdalības iespējas. Institūcijai ir pienākums izvērtēt sabiedrības pārstāvju izteikto ierosinājumu un sniegt atbildi.
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt tiesību normas lietderību, vai tā faktiski nedublē Iesniegumu likuma regulējumu
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
12.4. iesaistoties citās līdzdalības aktivitātēs (piemēram, diskusijās, konferencēs, fokusgrupās, projektu komandās, aptaujās);
Priekšlikums
Noteikumu projekta 12.4. apakšpunktā tiek lietots termins "fokusgrupa", par kuru noteikumu projekta anotācijā netiek sniegts tā skaidrojumus.
Ievērojot iepriekš minēto, lūdzam izvērtēt nepieciešamību noteikumu projektu anotācijā sniegt skaidrojumu par Noteikumu projekta 12.4. apakšpunktā lietoto terminu "fokusgrupa", proti, kas tiek domāts ar "fokusgrupu", tādējādi ieviešot nepārprotamu skaidrību par Noteikumu projektā lietoto terminu.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
15.1. paziņojumā par apspriedi norāda sanāksmes norises vietu, laiku, veidu un atbildīgo amatpersonu;
Priekšlikums
Lūdzam izvērtēt nepieciešamību noteikumu projekta 15.1. apakšpunktu pēc vārda "veidu" papildināt ar vārdiem, "tās tēmu", ar mērķi, lai sabiedrības pārstāvjiem, kas vēlas pieteikt dalību sanāksmei, būtu nepārprotami skaidrs sanāksmē apspriežamais jautājums (sanāksmes tēma).
Piedāvātā redakcija
-
5.
Noteikumu projekts
17. Pēc katra projekta virzības posma publicējams apkopojums (2. pielikums), kurā norādīti visi sabiedrības pārstāvji, kuri piedalījās apspriedē vai publiskajā apspriešanā (pārstāvētā organizācija, viedokļa sniedzēja vārds un uzvārds (ja tas ir norādīts, sniedzot viedokli) vai norāde "fiziska persona" vai "juridiska persona" (ja viedokļa sniedzējs ir vēlējies neatklāt savu identitāti)). Valsts tiešās pārvaldes iestāde apkopojumu publicē TAP portālā un nosūta apspriedes vai publiskās apspriešanas dalībniekiem (vienlaikus informējot par turpmākajām sabiedrības pārstāvju līdzdalības iespējām), kā arī var izplatīt citos sabiedrībai pieejamos veidos. Cita institūcija apkopojumu publicē attiecīgās institūcijas oficiālās tīmekļvietnes sadaļā "Sabiedrības līdzdalība" un nosūta apspriedes vai publiskās apspriešanas dalībniekiem (vienlaikus informējot par turpmākajām sabiedrības pārstāvju līdzdalības iespējām), kā arī var izplatīt citos sabiedrībai pieejamos veidos. Institūcija informāciju sniedz laikus, nodrošinot, ka sabiedrības pārstāvji var īstenot attiecīgajā projekta virzības posmā pieejamās līdzdalības iespējas.
Priekšlikums
Nav saprotams, vai ir iespējama anonīmas līdzdalības īstenošana, vai arī šī norma attiecas tikai uz viedokļa sniedzēja datu nenorādīšanu, ja persona to nav vēlējusies. Lūdzam papildināt noteikumus ar regulējumu, kādos gadījumos institūcijai ir tiesības nevērtēt un neapkopot viedokli, lai izvairītos no šī instrumenta ļaunprātīgas izmantošanas un no  pienākuma apkopot klaji aizskarošus,neadekvāta apjoma u.tml. viedokļus. (līdzīgi, kā Iesniegumu likumā paredzētas tiesības nesniegt atbildi uz iesniegumu) 
Piedāvātā redakcija
-
6.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Priekšlikums
Ņemot vērā, ka noteikumu projektā netiek atrunāti izņēmumi par steidzamiem projektiem, lūdzam papildināt anotācijas 1.3.sadaļu ar skaidrojumu, vai tiesību aktu projektu izstrādes procesā, kuriem noteikta steidzamība, būtu jānosaka sabiedrības līdzdalība.
Piedāvātā redakcija
-
7.
Anotācija (ex-ante)
3. Tiesību akta projekta ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem
Priekšlikums
Norādām uz pretrunu anotācijas sadaļā “Cita informācija” sniegtajā informācijā, nosakot, ka noteikumu projektā paredzētais īstenojams esošo institūciju budžeta ietvaros, bet vienlaikus institūcijas var pieprasīt papildu līdzekļus. Vēršam uzmanību, ka noteikumu projekta tālāka virzība atbalstāma tikai, ja tā īstenošana ir nodrošināma institūciju esošā budžeta ietvaros, attiecīgi lūdzam precizēt sadaļā sniegto informāciju, vienlaikus informāciju par Valsts kancelejai prioritārajam pasākumam piešķirto finansējumu, izsakot piedāvātāja redakcijā.
 
Piedāvātā redakcija
Valsts kancelejai papildu nepieciešamais finansējums 2024.gadā 30 000 euro apmērā, 2025.gadā 35 000 euro apmērā un 2026.gadā 22 000 euro apmērā Latvijas Piektā nacionālā atvērtās pārvaldības rīcības plāna pasākumu īstenošanai piešķirts saskaņā ar 2023.gada 26.septembra Ministru kabineta sēdē (prot. Nr.47, 43.§ “Informatīvais ziņojums “Par priekšlikumiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem 2024. gadam un budžeta ietvaram 2024.–2026. gadam””) nolemto un ieplānots likumprojektā “Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam”  budžeta programmā 01.00.00 “Ministru kabineta darbības nodrošināšana, valsts pārvaldes politika” prioritārā pasākuma "Valsts attīstības un plānošanas sistēmas pilnveide" ietvaros.