Atzinums

Projekta ID
24-TA-215
Atzinuma sniedzējs
Aizsardzības ministrija
Atzinums iesniegts
10.05.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Ņemot vērā kritiskās infrastruktūras nozīmi visaptverošā valsts aizsardzībā, kritiskās infrastruktūras kopums prioritāri jāapgādā ar dabasgāzi un elektroenerģiju.
Piedāvātā redakcija
Nacionālo bruņoto spēku, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kritiskā infrastruktūra, mobilizējamie civilās aizsardzības formējumi valsts apdraudējuma gadījumā apgādājami ar dabasgāzi un elektroenerģiju.
2.
Noteikumu projekts
Iebildums
Ņemot vērā, ka šo Ministru kabineta noteikumu izdošanas pamatā ir norādīts arī Mobilizācijas likums, tad pirmsšķietami regulējums ir attiecināms uz situācijām, kas saistīta ar gatavošanos mobilizācijai vai tās izpildi. Kā priekšnoteikums mobilizācijas izsludināšanai ir izsludināts izņēmuma stāvoklis vai ārkārtēja situācija.
Papildus iepriekš minētajam, likuma "Par izņēmuma stāvokli un ārkārtējo situāciju" 4.pantā noteikts, ka ārkārtējo situāciju var izsludināt tāda valsts apdraudējuma gadījumā, kas saistīts ar katastrofu, tās draudiem vai kritiskās infrastruktūras apdraudējumu, ja būtiski apdraudēta valsts, sabiedrības, vides, saimnieciskās darbības drošība vai cilvēku veselība un dzīvība. Valsts apdraudējuma veidi noteikti Nacionālās drošības likuma 22.pantā un terora draudi ir tikai viens no tiem.
Līdz ar ko Ministru kabineta noteikumu projekts pašreizējā redakcijā nepamatoti sašaurina normatīvajos aktos esošo valsts apdraudējuma definīciju, reducējot līdz terorisma draudiem.
Aicinām atbilstoši minētajam grozīt 2. punktu.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Ņemot vērā kritiskās infrastruktūras kopuma nozīmīgumu visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā, aicinām izvērtēt iespēju iekļaut visu kategoriju kritiskās infrastruktūras kopumu augstas prioritātes nozīmīgo elektroenerģijas tīkla lietotāju starpā.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Noteikumu projekts
Priekšlikums
Ņemot vērā kritiskās infrastruktūras kopuma nozīmīgumu visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā, aicinām izvērtēt iespēju iekļaut kritiskās infrastruktūras kopumu pirmās grupas dabasgāzes lietotāju starpā.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Anotācija (ex-ante)
Anotācijas (ex-ante) nosaukums
Priekšlikums
Ņemot vērā, ka visi enerģijas lietotāju apgādes komersanti ir daļa no kritiskās infrastruktūras kopuma, aicinām izvērtēt iespēju iekļaut atsauci uz to, ka izņēmuma stāvokļa laikā tiek aktivizēti iepriekšminēto uzņēmumu darbības nepārtrauktības plāni, saskaņā ar kuriem kritiskā infrastruktūra nodrošina darbību vismaz minimālajā apmērā.
Piedāvātā redakcija
-