Atzinums

Projekta ID
24-TA-1200
Atzinuma sniedzējs
Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija
Atzinums iesniegts
26.06.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu (grozījumu) projekts
Priekšlikums
Biedrība “Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija” (turpmāk SIFFA) atzinīgi vērtē Veselības ministrijas (turpmāk VM) mērķi veicināt medikamentu pieejamību pacientiem Latvijā un atbalsta VM sagatavoto grozījumu Ministru kabineta noteikumos tālāku virzību.
SIFFA ir iepazinusies ar VM sagatavotajiem grozījumiem Ministru Kabineta noteikumos Nr.803 un aicina ņemt vērā sekojošus priekšlikumus:

1) Aicinām izteikt 14.1 punktu šādā redakcijā:
“Ja zāles ir iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā, to aptiekas realizācijas cena ārpus kompensācijas sistēmas nedrīkst būt lielāka par aptiekas realizācijas cenu kompensācijas sistēmas ietvarā.”

SIFFA ieskatā piedāvā redakcija precīzāk atrunā paredzēto grozījumu, bet nemaina tā būtību.

2) Lai nodrošinātu caurspīdīgu un paredzamu punkta nr. 4 izpildi, aicinām izstrādāt iekšējo kārtību par to, kurā vietnē vai avotā tiek pārbaudītas deklarētās cenas Igaunijā un Lietuvā.

Uzskatām, ka VM sagatavotais piedāvājums ir vērsts uz pacienta interesēm un ir pirmais solis, nodrošinot plašāku medikamentu pieejamību. Aicinām VM turpināt darbu, tai skaitā nodrošinot stabilu un paredzamu finansējuma pieaugumu kompensējamiem medikamentiem ik gadu, kas būtiski palielinātu to pieejamību pacientiem.
Piedāvātā redakcija
-