Atzinums

Projekta ID
24-TA-2287
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Kokrūpniecības federācija
Atzinums iesniegts
20.09.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Iebildums
Aicinām informatīvajā ziņojumā norādīt, ka jebkuram no tālāk attīstāmajiem kompensāciju noteikšanas un izmaksas mehānismiem ir sevī jāietver konkrētā mežaudzes aprobežojuma ietekmes sociālekonomsiko novērtējums, kas ir taisnīgu un tirgus situācijai atbilstošu kompensāciju pamats un nodrošina saimnieciski pamatotu rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem, kas būs paredzēti šo kompensāciju izmaksai.

Nodaļāu "Kompensāciju izmaksai pieejamie un iespējamie finansēšanas avoti"- lūdzam papildināt, jo likuma "Likums par budžetu un finanšu vadību" 3. pants definē,ka valsts budžets sastāv no pamatbudžeta, speciālā budžeta, ziedojumiem un dāvinājumiem. Savukārt šī paša likuma 7. pants nosaka, ka pamatbudžets ir budžeta daļa, kas ietver: 1) visus valsts vai pašvaldības ieņēmumus, kuri paredzēti izdevumu segšanai, izņemot speciālā budžeta ieņēmumus, dāvinājumus un ziedojumus; 2) apropriācijas visiem valsts vai pašvaldības izdevumiem, kurus paredzēts segt no pamatbudžeta līdzekļiem; 3) pašvaldību budžetu aizņēmumus un aizņēmumu atmaksu. Vienīgais speciālais budžets, ko šis likums paredz ir valsts sociālajai apdrošināšanai paredzēta valsts budžeta daļa.

Sekojoši, aicinām informatīvajā ziņojumā papildus teorētiski iezīmētajiem budžeta ieņēmumu avotiem, skaidri norādīt, ka kompensācijas tiks izmaksātas no valsts pamatbudžeta.
Piedāvātā redakcija
-
2.
MK sēdes protokollēmuma projekts
Priekšlikums
Papildināt ar nosacījumu, ka līdz jaunā kompensējošā mehānisma un kompensāciju apmēra spēkā stāšanās brīdim, netiek noteikti jauni saimnieciskās darbības ierobežojumi meža īpašniekiem un veidotas jaunas aizsargājamās teritorijas meža zemēs.
Piedāvātā redakcija
-