Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Atcelta Valsts sekretāru 10.10.2024. sanāksme. Nākamā kārtējā Valsts sekretāru sanāksme plānota š.g. 17.oktobrī.
Projekta ID
24-TA-1720
Atzinuma sniedzējs
Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrija
Atzinums iesniegts
25.07.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Ministrija neiebilst Latvijas pārstāvja (ekspertu) dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Meža un lauku attīstības iniciatīvā 2024.–2026. gadam.
Vienlaikus aicinām pārskatīt informatīvā ziņojuma teksta atbilstību faktiskajai situācijai, piemēram,

"Eiropas Zaļā kursa mērķis ir veicināt efektīvu resursu izmantošanu, pārejot uz tīru aprites ekonomiku un apturēt klimata pārmaiņas, novērst bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un samazināt piesārņojumu. Mežam un meža nozarei ir ievērojams potenciāls izvirzīto mērķu sasniegšanā, taču meža nozare pēdējās desmitgadēs arvien vairāk saskaras ar regulējumu un problēmām, kas saistītas ar vides prasībām klimata, bioloģiskās daudzveidības un ūdens jomā un kas nesamērīgi ierobežo nozares attīstības un potenciālā devuma iespējas."

ES Biodaudzveidības stratēģijā 2030. gadam norādīts, ka biodaudzveidības izzušana un ekosistēmu sabrukšana ir viens no lielākajiem apdraudējumiem, ar kādiem cilvēcei nāksies saskarties nākamajā desmitgadē. Arī Latvijas ziņojumā Eiropas Komisijai par ES nozīmes biotopu (dzīvotņu) un sugu aizsardzības stāvokli Latvijā (novērtējums par 20013.‐2018. gada periodu) visiem ES nozīmes meža biotopiem aizsardzības stāvoklis ir nelabvēlīgs (nepietiekams vai slikts). Tāpat Dabas skaitīšanas laikā konstatēts, ka pie tik lielas kopējās mežu platības Latvijā šobrīd bioloģiski vērtīgi ir tikai 10% no visiem mežiem, tie ir stipri sadrumstaloti un saglabājušies nelielās platībās vairs tikai nedaudzās lielajās īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, turklāt ar tendenci samazināties. Līdz ar to tieši ekonomiskās intereses līdz šim prevalējušas pār bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu, kas būtu jālīdzsvaro.
Piedāvātā redakcija
-