Atzinums

Projekta ID
23-TA-1090
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Darba devēju konfederācija
Atzinums iesniegts
05.07.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
Iebildums
Latvijas Darba devēju konfederācija (turpmāk – LDDK) ir iepazinusies ar Ministru kabineta noteikumu projektu “Ārējo automātisko defibliratoru uzstādīšanas, ekspluatācijas, uzraudzības kārtība” (23-TA-1090) (turpmāk – Noteikumu projekts) un iebilst pret Noteikumu projekta tālāko virzību.

LDDK kopumā atbalsta vēlmi nodrošināt iespējami efektīvu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu sirds darbības apstāšanās gadījumā. Tai pat laikā LDDK norāda, ka šāda veida neatliekamā medicīnas palīdzība ir veselības aprūpes neatliekamās palīdzības nodrošināšanas jautājums un būtu finansējams no Valsts budžeta. Attiecībā uz uzņēmēju iesaisti, piedāvājam, ka uzņēmējdarbības veikšanas vietās uzņēmējiem varētu tikt noteikts pienākums nodrošināt ārējo defibrilatoru uzstādīšanas vietu un iekārtas uzraudzību.

Vienlaikus norādām uz šādām nepilnībām tiesību aktā:
 - LDDK ieskatā jebkurā gadījumā ir nepieciešams pārskatīt kritērijus (cilvēku plūsmas robežlielumi) pie kādiem iekārtas ir uzstādāmas obligāti. Īpaši mazajiem uzņēmējiem šāds pienākums uzliks milzīgu administratīvo slogu, kā arī nav skaidrs, cik pamatota ir šo defibrilatoru uzstādīšanas prasība šādos uzņēmumos.
 - LDDK norāda, ka ar MK noteikumiem tiek uzlikti papildus pienākumi uzņēmējiem, kas ir gan finansiāls un administratīvais slogs, gan arī psiholoģiskais slogs, uzņemoties atbildību par šādu defibrilatoru nodrošināšanu.
 - Lai mazinātu slogu uzņēmējiem, aicinām rast iespēju nodrošināt daļēju vai pilnu līdzfinansējumu defibrilatoru iegādei.
 - Aicinām nodrošināt skaidrojumu - kā tiks organizēts defibrilatoru ieviešanas process  - vai un kā uzņēmumi tiks informēti no valsts institūciju puses, ka tie atbilst nosacījumam, ka tiem jāuzstāda defibrilatori.
 
Piedāvātā redakcija
-