Atzinums

Projekta ID
23-TA-1188
Atzinuma sniedzējs
Tieslietu ministrija
Atzinums iesniegts
15.05.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
MK vēstules projekts
Priekšlikums
Aicinām vēstuli adresēt Latvijas Republikas tiesībsargam (ja sistēmā ir tāda opcija), jo vēstule Ministru prezidentam ir uz tiesībsarga veidlapas un ar viņa parakstu.
Piedāvātā redakcija
-
2.
MK vēstules projekts
Priekšlikums
Tiesībsargs savā vēstulē:
"Strādājot ar cilvēku tirdzniecības novēršanas, kā arī ar uzņēmējdarbības un cilvēktiesību (angļu val. – business and human rights) jautājumiem, tiesībsargs ir atklājis, ka Latvijā nav izstrādāts un pieņemts uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālais rīcības plāns, kādu paredz starptautiskās cilvēktiesību aizsardzības rekomendācijas šajā jomā.[1]
Tiesībsarga ieskatā, minētais būtiski kavē cilvēktiesību aizsardzību tādā līmenī, kādā to paredz Latvijas Republikas Satversme (turpmāk – Satversme), starptautiskie cilvēktiesību akti un standarti.
Šajā vēstulē vēršam Ministru kabineta uzmanību uz galvenajiem apsvērumiem, kāpēc šāda nacionālā rīcības plāna izstrāde šobrīd jau būtu neatliekams valdības uzdevums.
Vēstules pirmajā daļā ietverts pamatojums uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālā rīcības plāna izstrādei. Savukārt, otrajā daļā atklāts Latvijas konteksts un tiesībsarga pieredze, saskaroties ar uzņēmumu radīto negatīvo ietekmi uz cilvēktiesībām.
Aicinu Ministru kabinetu apstiprināt uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālā rīcības plāna izstrādes nepieciešamību steidzamības kārtā un izvirzīt atbildīgo institūciju šī rīcības plāna izstrādāšanai, līdzdarbojoties visām jomā iesaistītajām un ieinteresētajām personām. Aicinu uzdot atbildīgajai valdības institūcijai aktīvāk veikt arī informēšanas pasākumus, lai veicinātu sabiedrības izpratni par ANO Pamatprincipiem un atbildīgu uzņēmējdarbību, tādējādi veicinot arī cilvēktiesību aizsardzību uzņēmējdarbības jomā.
Augsti novērtēšu, ja līdz 2023. gada 19. maijam informēsiet tiesībsargu par minēto pasākumu īstenošanas iespējām un laikiem. Ja šobrīd jau norit darbs pie uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālā rīcības plāna izstrādes, lūdzam informēt tiesībsargu par to, kādā stadijā ir šī rīcības plāna izstrāde un kā sabiedrība var līdzdarboties tā izstrādē."

Kontekstā ar šo vēstules projekta pēdējā rindkopā minētais, ka "Tādējādi informējam, ka vairums ANO uzņēmējdarbības un cilvēktiesību principi jau ir iestrādāti nacionālajos plānošanas dokumentos un normatīvajos aktos. Tomēr saprotot, ka Latvijas uzņēmumiem jāspēj pielāgoties jauniem starptautiskiem uzņēmējdarbības un cilvēktiesību principiem, lai tie nezaudētu savu vietu globālajās vērtību ķēdēs, esam gatavi izvērtēt iespēju izveidot darba grupu, kas izstrādātu jaunu uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālo rīcības plānu." prasa iekļaut Ministru kabineta sēdes protokollēmuma projektā kādu uzdevumu.

Tāpat prasītos veidot redakcionāli nedaudz precīzākas atbildes uz Tiesībsarga uzdotajiem jautājumiem (aicinājumiem).


[1] Skat. ANO mājaslapu: https://www.ohchr.org/en/special-procedures/wg-business/national-action-plans-business-and-human-rights, Eiropas Padomes mājaslapu: https://www.coe.int/en/web/human-rights-intergovernmental-cooperation/national-action-plans un Dānijas Cilvēktiesību institūta izveidoto datubāzi: https://globalnaps.org/.
Piedāvātā redakcija
-
3.
MK sēdes protokollēmuma projekts
Protokollēmums par Ministru kabineta atbildes vēstules projektu Latvijas Republikas tiesībsargam. 
Priekšlikums
Aicinām izteikt nosaukumu atbilstoši iedibinātajai praksei "Atbildes projekts tiesībsargam (par Uzņēmējdarbības un cilvēktiesību nacionālo rīcības plānu)"
Piedāvātā redakcija
-
4.
MK sēdes protokollēmuma projekts
Pieņemt zināšanai un Valsts kancelejai nosūtīt vēstuli Latvijas Republikas tiesībsargam. 
Priekšlikums
Aicinām izteikt standartlēmumus atbilstoši iedibinātajai praksei:
1. Atbalstīt iesniegto atbildes projektu tiesībsargam.
2. Valsts kancelejai noformēt un nosūtīt atbildi tiesībsargam.
Piedāvātā redakcija
-