Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
23-TA-2489
Atzinuma sniedzējs
Latvijas Lielo pilsētu asociācija
Atzinums iesniegts
07.12.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
Priekšlikums
Nosakot 45.3 punktā noteikto ierobežojumu, jārēķinās, ka esošā uzskaites sistēma neļaus kontrolēt un pārbaudīt bērnam piešķirto sociālo pakalpojumu pārklāšanos, piemēram, valsts asistenta atskaitēs tiek sniegta informācija par bērna pavadīšana uz/no norādot datumu, bet ne konkrētu laiku no līdz. Tas pats ir arī aprūpes mājās pakalpojumam, ir noteikts konkrēts stundu skaits dienā pakalpojuma, bez atspoguļojuma – tieši kurās dienas stundās.  
Lai nodrošinātu minētā ierobežojuma izpildi, vēršam uzmanību uz to, ka piemēram, Rīgā esošā aprūpes darbu izpildes uzskaites sistēma (katrā dienā noteiktie aprūpes darbi, nenorādot konkrētas aprūpes darbu izpildes stundas) un tas, kas tiek iekļauts asistentu atskaitēs (izpildes diena un stundu skaits) var radīt pārpratumus konstatējot, ka abi minētie pakalpojumi ir veikti vienā dienā un varētu radīt šķēršļus līdzfinansējuma saņemšanai.  
Svarīgi saprast kā tiks interpretēts vārds “laikposms” – vai tā būs viena diena, vai tiks pieprasīts, lai pakalpojuma izpildi fiksējošos dokumentos tiktu ieviestas izmaiņas, kas ļauj noteikt konkrētas izpildes stundas konkrētajā dienā. Patreiz minēto pakalpojumu atskaitēs ietvertā informācija neļaus konstatēt to – kādos pulksteņa laikos pakalpojuma ietvaros nepieciešamās darbības ir veiktas.  

Priekšlikums izteikt 45.3 punktu šādā redakcijā: “Lai saņemtu līdzfinansējumu, aprūpes mājās pakalpojuma faktiska sniegšana nedrīkst notikt vienlaicīgi ar asistenta pakalpojuma, atelpas brīža pakalpojuma vai citu sociālās aprūpes pakalpojuma saņemšanu. Ja konstatē šo pakalpojumu vienlaicīgu sniegšanu, līdzfinansējumu par aprūpes mājās pakalpojumu nesniedz”.

 
Piedāvātā redakcija
-