Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
23-TA-2151
Atzinuma sniedzējs
Biedrība "Latvijas arhitektu savienība"
Atzinums iesniegts
15.11.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem
Atzinuma dokumenti

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu konsolidētā versija
Priekšlikums
Biedrība Latvijas Arhitektu savienība (turpmāk arī – LAS) ir saņēmusi Ekonomikas ministrijas 2023.gada 3.novembra vēstuli par atzinuma sniegšanu. Informējam, ka Latvijas Arhitektu savienības Sertificēšanas centrs ir izvērtējis  grozījumus Ministru kabineta 2018. gada 20. marta noteikumos Nr. 169 "Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi" (23-TA-2151) un atbalsta grozījumu tālāko virzību, vienlaikus izsakām priekšlikumu pārskatīt un iespējams - svītrot sagatavoto MK noteikumu projekta 51.6.2.apakšpunktu.
Minētais ir ieteicams, ņemot vērā faktu, ka MK noteikumu projekta (precizētais) 51.6.4. apakšpunkts: “51.6.4. būvspeciālists būvniecības procesā ir veicis darbības vai pieļāvis bezdarbību, tai skaitā šo noteikumu 41. vai 50. punktā minētās, kas varēja būtiski apdraudēt cilvēka veselību, dzīvību vai vidi;” pēc būtības skar jautājumu par speciālista atbildību par projekta “nevadīšanu” jeb “formālu vadīšanu”, parakstot attiecīgo dokumentu. Proti, izvērtējot konkrēto situāciju un būvspeciālista darbību, speciālistam  nebūs pierādījumi, kas norādītu, ka būvspeciālists ir pats kontrolējis, vadījis vai tieši izpildījis darbus, par kuriem viņš parakstījies kā atbildīgais būvspeciālists, kas savukārt liecinās par viņa bezdarbību. Turklāt LAS ieskatā ir lietderīgāk ir piemērot 51.punktā noteikto sankciju par arhitekta prakses sertifikāta vai būvprakses sertifikāta darbības sfēras apturēšanu uz laiku, ja šīs darbības jeb bezdarbības rezultātā ir konstatētas tehniskas neatbilstības, kurām ir tieša ietekme uz projekta kvalitāti un sekām.

 
Piedāvātā redakcija
-