Atzinums

Projekta ID
22-TA-2944
Atzinuma sniedzējs
Veselības ministrija
Atzinums iesniegts
14.10.2022.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Noteikumu projekts
2.1. izglītojamā vai viņa likumiskā pārstāvja iesniegumu, kas izglītības iestādē iesniegts ne vēlāk kā līdz attiecīgā mācību gada 1.martam, un psihiatra, neirologa, hematoonkologa vai ārstu konsilija (turpmāk – speciālists) atzinumu, kas sagatavots saskaņā ar normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību (turpmāk – atzinums), ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem attiecīgajā mācību gadā, pamatojoties uz indikācijām veselības stāvokļa dēļ, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi;
Iebildums
Vēršam uzmanību, ka Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr.265 “Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība” neparedz šāda atzinuma vai izziņas ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem veidlapu un tās izsniegšanu.
Tādējādi lūdzam noteikumu projekta 2.1. un arī 2.2. apakšpunktos precizēt iesniedzamo dokumentu, paredzot izglītības iestādē iesniegt izrakstu no stacionārā/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes (veidlapu Nr. 027/u), kas sagatavots atbilstoši normatīvajam aktam par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību, ar izrakstā iekļautu informāciju par ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu projekts
2.2. izglītojamā vai viņa likumiskā pārstāvja iesniegumu un ārstējošā ārsta izziņu ar informāciju par izglītojamā atrašanos stacionārā ārstniecības iestādē vai atzinumu ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem attiecīgajā mācību gadā, pamatojoties uz indikācijām veselības stāvokļa dēļ, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi – gadījumā, ja izglītojamais valsts pārbaudījumu norises laikā akūtas saslimšanas, infekcijas vai traumas radīto veselības traucējumu dēļ ārstējas stacionārā ārstniecības iestādē vai ārstējas ambulatori pēc stacionāra.
Priekšlikums
No noteikumu projekta izriet, ka no valsts pārbaudījumiem attiecībā uz veselības stāvokli varēs atbrīvot divos gadījumos:
1) plānveidā ar psihiatra, neirologa, hematoonkologa vai ārstu konsilija atzinumu, iesniedzot šādu informāciju un iesniegumu līdz attiecīgā mācību gada 1.martam;
2) neplānoti, ja izglītojamais valsts pārbaudījumu norises laikā akūtas saslimšanas, infekcijas vai traumas radīto veselības traucējumu dēļ ārstējas stacionārā ārstniecības iestādē vai ārstējas ambulatori pēc stacionāra. Tādējādi neplānoto akūto gadījumu saistot ar ārstniecību stacionārā jeb slimnīcā.

Vienlaikus noteikumu projekta 4.punkts paredz saslimšanas gadījumā dokumentu iesniegšanu izglītības iestādē arī pēc 1.marta, neprecizējot konkrētākus gadījumus.

Vēršam uzmanību, ka valsts pārbaudījumu norises laikā vai neilgi pirms tam izglītojamajam var rasties saslimšanas, kas apgrūtina vai nepieļauj valsts pārbaudījumu kārtošanu, taču nav saistāmas ar aprūpi slimnīcā, bet gan risināmas ambulatorā līmenī, piemēram, Covid-19 saslimšanas vai traumu gadījumos. Taču noteikumu projekts neparedz rīcību un atbrīvojumu no valsts pārbaudījumiem šādās akūtās situācijās.

Ņemot vērā minēto, lūdzam precizēt noteikumu projektu, paredzot rīcību šādos akūtos gadījumos vai arī papildināt anotāciju ar skaidrojumu rīcībai šādās situācijās, tajā skaitā skaidri norādot iespējas, kā izglītojamais varēs kārtot valsts pārbaudījumus.
Piedāvātā redakcija
-