Atzinums

PAZIŅOJUMS:
Iekšlietu ministrijas informācijas centrs informē, ka 19.05.2024 19:00-21:00 tiks veikti FPRIS (Fizisku personu reģistrācijas IS) tehniskie darbi, šajā laika posmā iespējami autentifikācijas traucējumi izmantojot vienotās pieteikšanās moduli.
Projekta ID
23-TA-1903
Atzinuma sniedzējs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Atzinums iesniegts
15.08.2023.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Plāna projekts
Iebildums
Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns 2024.–2027. gadam
1 RV 2.uzdevums
"Valsts un privātā sektora partnerības stiprināšana: reitinga izmantošana publiskajos iepirkumos, ES finansējuma apguvē un publiskajās procedūrās."   jeb  Nodokļu maksātāju reitinga izmantošana, publiskajos iepirkumos, neizvirzot prasības pārliecināties par saistību izpildi nodokļu jomā “A” klases nodokļu maksātājiem. Ir paredzēts sagatavot grozījumus normatīvajā regulējumā, iesaistot FM, IUB, VID un VRAA līdz 30.12.2025.
 
Saistībā ar minēto uzdevumu:
- nav skaidra VRAA kā līdzatbildīgās iestādes iesaistes nozīme attiecībā pret darbības rezultātu “Sagatavoti grozījumi normatīvajā regulējumā”,
nav skaidrs, kāpēc tiesību aktu grozījumiem ir nepieciešami vairāk nekā divi gadi,
- nav skaidrs vai ir izvērtēts alternatīvais ārvalstu uzņēmēju nediskreminējošais risinājums, kas būtu attiecināms uz Latvijas "A" klasei līdzīgiem ārvalstu uzņēmumiem, kas nav iekļauti Latvijas nodokļu maksātāju reitingos.
Vēršam uzmanību, ka Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) ietvaros esošais e-izziņu risinājums šobrīd paredz iespēju izvēlēties, no kuriem reģistriem pasūtītājiem saņemt ziņas, tostarp, vai ziņas par konkrēto piegādātāju pieprasīt un saņemt no Valsts ieņēmumu dienesta informācijas sistēmas, kurā apstrādā ziņas par nodokļu (nodevu) parādiem, nodokļu deklarācijām, kā arī darbinieku vidējām stundas tarifa likmēm profesiju grupās.
EIS e-izziņu apakšsistēmas darbību regulē MK noteikumi Nr.816 “Publisko elektronisko iepirkumu noteikumi”, kur 19.2.apakšpuntā noteikts, ka pasūtītājs, sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs vai publiskais partneris, lai saņemtu e-izziņu, norāda vienu vai vairākus reģistrus, kuros veicama pārbaude. Attiecīgi šobrīd tātad ir pieejams gan tiesiskais regulējums, gan arī tehniskais risinājums attiecībā uz pasākuma 1.2.1.2.punktā minētā pasākuma izpildi jeb iespēju nepieprasīt izziņu par nodokļu nomaksas statusu attiecībā uz kādu konkrētu piegādātāju.
Ņemot vērā minēto, ir jāprecizē pasākuma apraksts, norādot to, vai ir/nav paredzamas kādas izmaiņas šobrīd jau esošajā nodokļu saistību izpildes statusa pārbaudes risinājumā publisko iepirkumu ietvaros EIS e-izziņu apakšsistēmā, kā arī kādā apjomā attiecīgās izmaiņas plānots veikt VID IS un saskarņu pusē. Tāpat arī, ja izmaiņas nepieciešamas, vai šādām izmaiņām ir paredzēts piešķirt resursus.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Plāna projekts
Iebildums
Rīkojuma projekta 6. punkts nosaka atzīt par spēku zaudējušu Finanšu ministrijas 2022.gada 23.janvāra rīkojumu Nr.201 "Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns 2021./2022. gadam". Ministru kabineta 2022. gada 23. marta rīkojuma Nr. 201 4. punkts nosaka, ka atbildīgajām institūcijām līdz 2023. gada 1. martam ir jāiesniedz Finanšu ministrijai informācija par plāna pasākumu izpildi laikposmā no 2021. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. decembrim. Lūdzam Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2024.–2027. gadam projektā pievienot atsauci uz informācijas apkopojumu par Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2021./2022. gadam pasākumu izpildi, kā arī iekļaut īsu kopsavilkumu par sasniegto, tai skaitā pasākumiem, kas tiek pārcelti no Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2021./2022. gadam uz Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.–2027. gadam.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Plāna projekts
Priekšlikums
Izskatīt iespēju Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2024.–2027. gadam 5. rīcības virzienu “Citi pasākumi uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanai” papildināt ar 3. uzdevumu “Sekmēt uzņēmumu piesaisti speciālajām ekonomiskajām zonām”, kurš paredz veicināt komersantus iegūt speciālās ekonomiskās zonas kapitālsabiedrības statusu īstenojot projektus, attiecīgi ziņojot VID par savām darbībām projektu īstenošanas gaitā. Darbības rezultāts – sekmēti esošie un ieviesti jauni atbalsta mehānismi speciālo ekonomisko zonu kapitālsabiedrībām. Rezultatīvais rādītājs – nodokļu ieņēmumu pieaugums caur uzņēmējdarbības atbalsta mehānismiem. Atbildīgā institūcija - FM, VARAM. Izpildes termiņš  - 31.12.2025.
Piedāvātā redakcija
-
4.
Plāna projekts
Priekšlikums
Papildināt 2. rīcības virziena 2.uzdevuma "Starpinstitūcijas informācijas apmaiņa un informācijas publiskošana" ar 2.2.5. pasākumu "Automatizētās datu apmaiņas ieviešana starp VID un uzņēmumu, un iestāžu grāmatvedības sistēmām"    
Piedāvātā redakcija
Pasākums: Automatizētās datu apmaiņas ieviešana starp VID un uzņēmumu, un iestāžu grāmatvedības sistēmām
Darbības rezultāts: Ieviests regulējums un nodrošinājums datu apmaiņai starp VID un grāmatvedības sistēmām
Rezultatīvais rādītājs: Automatizēta un paātrināta informācijas apmaiņa
Atbildīgā institūcija: VID
Līdzatbildīgās institūcijas: FM, VARAM
Izpildes termiņš: 31.12.2025.
5.
Plāna projekts
Priekšlikums
Papildināt plāna 1. rīcības virziena 4.uzdevumu Bezskaidras naudas darījumu izmantošanas veicināšana ar 1.4.5. pasākumu "Citu attaisnojuma dokumentu elektronizācija (pavadzīmes, e-čeki, e-cmr)."
Piedāvātā redakcija
Pasākums: Citu finanšu attaisnojuma dokumentu elektronizācija (pavadzīmes, e-čeki, e-cmr).
Darbības rezultāts: Ieviests regulējums un nodrošinājums citu finanšu attaisnojuma dokumentu apritei.
Rezultatīvais rādītājs: Uzlabota preču un naudas plūsmas kontrole
Atbildīgā institūcija: VID
Līdzatbildīgās institūcijas: FM, VARAM, SM
Izpildes termiņš: 31.12.2025.