Projekta ID
24-TA-1447Atzinuma sniedzējs
Latvijas Lielo pilsētu asociācija
Atzinums iesniegts
26.03.2025.
Saskaņošanas rezultāts
Saskaņots ar priekšlikumiem
Iebildumi / Priekšlikumi
Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Izvērtējot Zemkopības ministrijas izstrādāto informatīvo ziņojumu “Par skolēnu ēdināšanas sistēmas pilnveidošanu Latvijā” priekšlikums nodrošināt:
Ieviest elastīgākus iepirkuma kritērijus, kas ļautu izvēlēties kvalitatīvākus produktus, ne tikai lētākos;
Veicināt ilgtermiņa līgumus ar uzticamiem ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem;
Būtiski atjaunināt MK 2012. gada 13. marta noteikumus Nr.172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes un sociālas rehabilitācijas institūciju klientiem, ārstniecības iestāžu pacientiem”;
Nodrošināt brokastis ne tikai pirmsskolas izglītības iestādēs, bet ieviest brokastis arī skolās, kas uzlabotu izglītojamo koncentrēšanos un mācību sniegumu;
Atteikties no kompleksajām pusdienām, tā vietā piedāvājot pašapkalpošanās ēdināšanas līnijas, kas samazinātu darbaspēka izmaksas, samazinātu ēdienu atkritumus, dotu izglītojamajiem lielākas iespējas ēdienu izvēlēs;
Radikāli mainīt ēdienkartes, nodrošinot sabalansētu uzturu ar pietiekamu olbaltumvielu, šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, samazinot gaļas patēriņu, palielinot zivju, olu, graudaugu, pākšaugu, dārzeņu un augļu patēriņu;
Sistemātiski nodrošināt viena tematiska ēdiena degustāciju – tā mācot bērniem tradicionālo, Vidusjūras, dārzeņu u.c. ēdienu garšas;
Veicināt lēnāku ēšanu, radīt patīkamu vidi ēdamzālē, tas uzlabotu gremošanu un emocionālo labsajūtu;
Ieviest digitālas platformas, lai bērni un vecāki varētu iepazīties ar ēdienkarti un sniegt atsauksmes;
Šie pasākumi palīdzētu uzlabot bērnu veselību, attīstīt labus ēšanas paradumus un veicinātu ilgtspējīgu pārtikas sistēmu izglītības iestādēs.
Ieviest elastīgākus iepirkuma kritērijus, kas ļautu izvēlēties kvalitatīvākus produktus, ne tikai lētākos;
Veicināt ilgtermiņa līgumus ar uzticamiem ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem;
Būtiski atjaunināt MK 2012. gada 13. marta noteikumus Nr.172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamajiem, sociālās aprūpes un sociālas rehabilitācijas institūciju klientiem, ārstniecības iestāžu pacientiem”;
Nodrošināt brokastis ne tikai pirmsskolas izglītības iestādēs, bet ieviest brokastis arī skolās, kas uzlabotu izglītojamo koncentrēšanos un mācību sniegumu;
Atteikties no kompleksajām pusdienām, tā vietā piedāvājot pašapkalpošanās ēdināšanas līnijas, kas samazinātu darbaspēka izmaksas, samazinātu ēdienu atkritumus, dotu izglītojamajiem lielākas iespējas ēdienu izvēlēs;
Radikāli mainīt ēdienkartes, nodrošinot sabalansētu uzturu ar pietiekamu olbaltumvielu, šķiedrvielu un vitamīnu daudzumu, samazinot gaļas patēriņu, palielinot zivju, olu, graudaugu, pākšaugu, dārzeņu un augļu patēriņu;
Sistemātiski nodrošināt viena tematiska ēdiena degustāciju – tā mācot bērniem tradicionālo, Vidusjūras, dārzeņu u.c. ēdienu garšas;
Veicināt lēnāku ēšanu, radīt patīkamu vidi ēdamzālē, tas uzlabotu gremošanu un emocionālo labsajūtu;
Ieviest digitālas platformas, lai bērni un vecāki varētu iepazīties ar ēdienkarti un sniegt atsauksmes;
Šie pasākumi palīdzētu uzlabot bērnu veselību, attīstīt labus ēšanas paradumus un veicinātu ilgtspējīgu pārtikas sistēmu izglītības iestādēs.
Piedāvātā redakcija
-
2.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
27./29. lpp. Apmācība pavāriem, ēdienkaršu sastādītājiem un darbiniekiem, kuriem jāpieņem lēmumi par produktu iepirkumiem, lai paplašinātu produktu daudzveidību ar vietējiem produktiem, kas pašlaik tiek izmantoti retāk.
Pašlaik skolēnu ēdināšanas jomā aktuāla problēma ir darbaspēka trūkums un arī darbinieku nepietiekama sagatavotība darbam publiskajā ēdināšanā.
Priekšlikums
Lai veicinātu kvalitatīvas iepirkuma dokumentācijas izstrādi, iekļaujot tajā pietiekami detalizētas un konkrētas prasības pārtikas produktu un ēdiena kvalitātei un saskaņojot to ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, ieteicams kā ekspertus pieaicināt dažādu jomu pārstāvjus (piemēram, uztura speciālistu, diētas ārstu, pārtikas tehnologu, pavāru, finanšu jomas pārstāvi, bērnu vecāku pārstāvjus). Svarīgs ir pieaicināto ekspertu viedoklis iesniegto piedāvājumu (finanšu un tehniskā piedāvājuma) izvērtēšanas procesā. Pretendenta piedāvājumā iekļauto ēdienu uzturvērtības un pārtikas produktu atbilstību kvalitātes kritērijiem, kā arī pārtikas produktu atbilstību iepriekš pasūtītāja noteiktajiem kvalitātes rādītājiem (piemēram, produkta sastāvs, lielums/svars, iepakojums u.tml.), finanšu piedāvājumā iekļauto izmaksu atbilstību iepirkuma prasībām un apjomam spēj izvērtēt tikai eksperti ar atbilstošām zināšanām un pieredzi.
Pašlaik skolēnu ēdināšanas jomā aktuāla problēma ir darbaspēka trūkums un arī darbinieku nepietiekama sagatavotība darbam publiskajā ēdināšanā.
Priekšlikums
Lai veicinātu kvalitatīvas iepirkuma dokumentācijas izstrādi, iekļaujot tajā pietiekami detalizētas un konkrētas prasības pārtikas produktu un ēdiena kvalitātei un saskaņojot to ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, ieteicams kā ekspertus pieaicināt dažādu jomu pārstāvjus (piemēram, uztura speciālistu, diētas ārstu, pārtikas tehnologu, pavāru, finanšu jomas pārstāvi, bērnu vecāku pārstāvjus). Svarīgs ir pieaicināto ekspertu viedoklis iesniegto piedāvājumu (finanšu un tehniskā piedāvājuma) izvērtēšanas procesā. Pretendenta piedāvājumā iekļauto ēdienu uzturvērtības un pārtikas produktu atbilstību kvalitātes kritērijiem, kā arī pārtikas produktu atbilstību iepriekš pasūtītāja noteiktajiem kvalitātes rādītājiem (piemēram, produkta sastāvs, lielums/svars, iepakojums u.tml.), finanšu piedāvājumā iekļauto izmaksu atbilstību iepirkuma prasībām un apjomam spēj izvērtēt tikai eksperti ar atbilstošām zināšanām un pieredzi.
Piedāvātā redakcija
-
3.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
30. lpp. Pašlaik nav pieejams vienots materiāls, kurā būtu izskaidrots viss skolēnu ēdināšanas process no iepirkuma līdz atkritumu apsaimniekošanai, sniedzot piemērus labajai praksei un optimālai ēdināšanas procesa organizēšanai.
Problēma. Nav skaidras vienotas kvalitātes prasības skolu ēdienam.
Lūdzam sniegt skaidrojumu izglītības iestāžu dibinātājiem un vadītājiem, precizējot konkrētas darbības - vai skolā pusdienās drīkst iekļaut tikai zupu vai jāpasniedz vismaz divus ēdienus, vai skolā ir jābūt tikai vienām kompleksajām pusdienām, vai ēdienam jābūt arī brīvi nopērkamam izvelēs veidā, vismaz vecāko klašu skolēniem? Pēc cik dienām var atkārtoties ēdienkarte?
Problēma. Nav skaidras vienotas kvalitātes prasības skolu ēdienam.
Lūdzam sniegt skaidrojumu izglītības iestāžu dibinātājiem un vadītājiem, precizējot konkrētas darbības - vai skolā pusdienās drīkst iekļaut tikai zupu vai jāpasniedz vismaz divus ēdienus, vai skolā ir jābūt tikai vienām kompleksajām pusdienām, vai ēdienam jābūt arī brīvi nopērkamam izvelēs veidā, vismaz vecāko klašu skolēniem? Pēc cik dienām var atkārtoties ēdienkarte?
Piedāvātā redakcija
-
4.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
Pagatavotā ēdiena vizuālais izskats, pasniegšanas veids, smarža un garša ir noteicoši faktori, kas ietekmē izglītības iestāžu izglītojamo attieksmi pret pasniegto ēdienu un vēlmi ēdienu lietot savā uzturā, tāpēc ir svarīgi, lai ēdiens būtu apetīti rosinošs, pārtikas produkti saglabātu to tipisko krāsu un garšu.
Vienota pieeja, iespēja izglītojamiem izvēloties ēdienu.
Vienota pieeja, iespēja izglītojamiem izvēloties ēdienu.
Piedāvātā redakcija
-
5.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
22. lpp. Risinājums: izstrādāt skolēnu ilgtspējīgas ēdināšanas organizēšanas vadlīnijas (ietverotnorādi uz SPKC izstrādātajām paraugēdienkartēm, lai popularizētu to izmantošanu) un izvērtētiespējas izstrādāt vienotas standarta ēdienkartes (pamatojoties uz SPKC izstrādātajāmparaugēdienkartēm).
Priekšlikums
Izstrādāt un iesniegt katrai sezonai (rudenim, ziemai, pavasarim un nepieciešamības gadījumā arī vasarai) nedēļas ēdienkartes paraugus (kopā attiecīgi trijām vai četrām nedēļām), norādot ēdienu enerģētisko vērtību (kcal) un uzturvērtību (g). Iestādēm pēc Pasūtītāja pieprasījuma iesniedz ēdienkaršu paraugus, kas atbilst Pasūtītāja izstrādātām prasībām (piemēram, cukura diabēta, bezglutēna). Izstrādājot ēdienkartes, ievērot vietējo svaigo/svaigi saldēto augļu un dārzeņu pieejamību tirgū attiecīgajā sezonā. Tādejādi iespējams nodrošināt, ka ēdienu gatavošanā tiek izmantoti svaigi, kvalitatīvi dārzeņi un augļi, kas ir atbilstoši sezonai, un ēdiens ir daudzveidīgāks.
Izstrādājot ēdienkaršu paraugus Pretendentam: paredzēt ēdienu gatavošanu no dažādām pārtikas produktu grupām un ievērot to, kādi pārtikas produkti ēdienkartē jāiekļauj katru dienu un kādus ēdienkartē iekļaut aizliegts.
Priekšlikums
Izstrādāt un iesniegt katrai sezonai (rudenim, ziemai, pavasarim un nepieciešamības gadījumā arī vasarai) nedēļas ēdienkartes paraugus (kopā attiecīgi trijām vai četrām nedēļām), norādot ēdienu enerģētisko vērtību (kcal) un uzturvērtību (g). Iestādēm pēc Pasūtītāja pieprasījuma iesniedz ēdienkaršu paraugus, kas atbilst Pasūtītāja izstrādātām prasībām (piemēram, cukura diabēta, bezglutēna). Izstrādājot ēdienkartes, ievērot vietējo svaigo/svaigi saldēto augļu un dārzeņu pieejamību tirgū attiecīgajā sezonā. Tādejādi iespējams nodrošināt, ka ēdienu gatavošanā tiek izmantoti svaigi, kvalitatīvi dārzeņi un augļi, kas ir atbilstoši sezonai, un ēdiens ir daudzveidīgāks.
Izstrādājot ēdienkaršu paraugus Pretendentam: paredzēt ēdienu gatavošanu no dažādām pārtikas produktu grupām un ievērot to, kādi pārtikas produkti ēdienkartē jāiekļauj katru dienu un kādus ēdienkartē iekļaut aizliegts.
Piedāvātā redakcija
-
6.
Informatīvais ziņojums
Priekšlikums
16. lpp. 2) ZPI regulējumā pārāk liels īpatsvars atvēlēts cenai (ne lielāks kā 50 %) un pārāk mazs – ZPI kritērijiem (ne mazāks kā 35 %) saimnieciski izdevīgākā piedāvājuma izvērtēšanā.
Priekšlikums
Lai nodrošinātu veselīgas, svaigas un pilnvērtīgas maltītes, ir svarīgi veikt pārdomātu un organizētu iepirkumu, sekot līdzi sniegtā pakalpojuma atbilstībai iepriekš izvirzītajām kvalitātes prasībām.
Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un kvalitatīvu uzturu un pārtikas produktus, plānojot iepirkumu ir svarīgi nodrošināt atbilstošu un pietiekamu finansējumu ēdināšanas nodrošināšanai. Valsts līdzdalība finansējuma piešķiršanā ir būtiska, ja vēlamies, lai bērni ēstu ekoloģisku pārtiku, tā nebūs lēta un pašvaldībām būs finansiāls slogs, ko ne visas pašvaldības var atļauties.
Priekšlikums
Lai nodrošinātu veselīgas, svaigas un pilnvērtīgas maltītes, ir svarīgi veikt pārdomātu un organizētu iepirkumu, sekot līdzi sniegtā pakalpojuma atbilstībai iepriekš izvirzītajām kvalitātes prasībām.
Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un kvalitatīvu uzturu un pārtikas produktus, plānojot iepirkumu ir svarīgi nodrošināt atbilstošu un pietiekamu finansējumu ēdināšanas nodrošināšanai. Valsts līdzdalība finansējuma piešķiršanā ir būtiska, ja vēlamies, lai bērni ēstu ekoloģisku pārtiku, tā nebūs lēta un pašvaldībām būs finansiāls slogs, ko ne visas pašvaldības var atļauties.
Piedāvātā redakcija
-
