Nr. p.k. |
Produkta sastāvdaļas, mērvienības | Minimālais daudzums | Maksimālais daudzums |
1. | Graudaugu saturs: apstrādātu graudaugu pārtiku pagatavo galvenokārt no viena vai vairākiem samaltiem graudaugiem un/vai cieti saturošiem sakņaugiem | gala produktā sausā veidā 25 % no pamatmasas | _ |
2. | Olbaltumvielas: Aminoskābju pievienošana ir atļauta vienīgi olbaltumvielu maisījuma uzturvērtības uzlabošanai un tikai šim nolūkam nepieciešamajās attiecībās. | ||
2.1. | graudaugu pārtikas produktos 1 , sausiņos un cepumos 2, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,3 (5,5) |
2.2. | pievienotās olbaltumvielas graudaugu pārtikas produktos 1 g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,48 (2) | _ |
2.3. | pievienotās olbaltumvielas sausiņos2 un cepumos, kas pagatavoti, pievienojot pārtikas produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, un izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,36 (1,5) | _ |
2.4. | pievienoto olbaltumu ķīmiskais indekss3 | 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas (kazeīna4) ķīmiskā indeksa | |
2.5. | olbaltumvielu enerģijas attiecība olbaltumvielu maisījumā | 70 % no salīdzināmās olbaltumvielas enerģijas attiecības | _ |
3. | Ogļhidrāti: |
||
3.1. | ja graudaugu pārtikas 5 produktiem, sausiņiem un cepumiem 2 pievienota saharoze, fruktoze, glikoze, glikozes sīrups vai medus: | ||
3.1.1. | no minētajiem avotiem pievienoto ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,8 (7,5) |
3.1.2. | pievienotās fruktozes daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 0,9 (3,75) |
3.2. | ja graudaugu pārtikas 1 produktiem pievienota saharoze, fruktoze, glikoze, glikozes sīrups vai medus: | ||
3.2.1. | no minētajiem avotiem pievienoto ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,2 (5) |
3.2.2. | pievienotās fruktozes daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 0,6 (2,5) |
4. | Tauki (lipīdi): |
||
4.1. | graudaugu pārtikas 5 produktos, sausiņos un cepumos 2 , g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 0,8 (3,3) |
4.2. | graudaugu pārtikas1 produktos, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,1 (4,5) |
4.3. | ja tauku saturs pārsniedz 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), tad: |
||
4.3.1. | laurīnskābes daudzums | _ | 15 % no kopējā tauku daudzuma |
4.3.2. | miristīnskābes daudzums | _ | 15 % no kopējā tauku daudzuma |
4.3.3. | linoleīnskābes daudzums (glicerīdu–linoleātu veidā), mg/100 kJ (mg/100 kcal) | 70 (300) | 285 (1200) |
5. | Minerālvielas: | ||
5.1. | nātrijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal)6 | _ | 25 (100) |
5.2. | kalcijs: |
||
5.2.1. | graudaugu pārtikas1 produktos, mg/100 kJ (mg/100 kcal) | 20 (80) | _ |
5.2.2. | sausiņos un cepumos 2, kas pagatavoti, pievienojot pienu (piena cepumi), un izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, mg/100 kJ (mg/100 kcal) | 12 (50) | _ |
6. | Vitamīni: | ||
6.1. | Apstrādātu graudaugu pārtikas produktos tiamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) | 25 (100) | _ |
6.2. | A vitamīns graudaugu pārtikas 1 produktos, mg RE /100 kJ (µg RE/100 kcal)7, 9 | 14 (60) | 43 (180) |
6.3. | D vitamīns graudaugu pārtikas 1produktos, mg/100 kJ (µg /100 kcal)8,9 | 0,25 (1) |
0,75 (3) |
7. | Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzums, ja ir pievienoti (100 kcal): Uzturvielu prasības attiecas uz fasētiem produktiem, kas šādi ir laisti tirgū vai pagatavoti saskaņā ar ražotāja norādījumiem, izņemot kāliju un kalciju, kuru prasības attiecas uz fasētu produktu. | ||
7.1. | A vitamīns (µg RE) | _ | 180 |
7.2. | E vitamīns (mg a-TE)10 | _ | 3 |
7.3. | D vitamīns (µg) | _ | 3 |
7.4. | C vitamīns (mg) | _ | 12,5/2511 |
7.5. | Tiamīns (mg) | _ | 0,5 |
7.6. | Riboflavīns (mg) | _ | |
7.7. | Niacīns (mg NE)12 | _ | 0,4 |
7.8. | B6 vitamīns (mg) | _ | 0,35 |
7.9. | Folskābe (µg) | _ | 50 |
7.10. | B12 vitamīns (µg) | _ | 0,35 |
7.11. | Pantotēnskābe (mg) | _ | 1,5 |
7.12. | Biotīns (µg) | _ | 10 |
7.13. | Kālijs (mg) | _ | 160 |
7.14. | Kalcijs (mg) | _ | 80/18013/ 10014 |
7.15. | Magnijs (mg) | _ | 40 |
7.16. | Dzelzs (mg) | _ | 3 |
7.17. | Cinks (mg) | _ | 2 |
7.18. | Varš (µg) | _ | 40 |
7,19. | Jods (µg) | _ | 35 |
7.20. | Mangāns (mg) | _ | 0,6 |
8. Aminoskābju sastāvs kazeīnā.4
g/100 g olbaltumvielu | ||
1. | Arginīns | 3,7 |
2. | Cistīns | 0,3 |
3. | Histidīns | 2,9 |
4. | Izoleicīns |
5,4 |
5. | Leicīns |
9.5 |
6. | Lizīns | 8,1 |
7. | Metionīns |
2,8 |
8. | Fenilalanīns | 5,2 |
9. | Treonīns | 4,7 |
10. | Triptofāns | 1,6 |
11. | Tirozīns | 5,8 |
12. | Valīns | 6,7 |
Piezīmes.
1 Graudaugu pārtika, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas.
2 Sausiņi un cepumi, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai pēc saberšanas, pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus.
3 Ķīmiskais indekss – vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā.
4 Aminoskābju daudzums 100 gramos kazeīna (olbaltumvielu):
5 Graudaugu pārtika, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus
6 Nātrija sāļus apstrādātu graudaugu pārtikas produktiem drīkst pievienot tikai tehnoloģiskā nolūkā.
7RE - visu transretinolu ekvivalents.
8 Holekalciferola veidā, kura 10 µg = D vitamīna 400 SV.
9 Šos ierobežojumus piemēro arī tad, ja A un D vitamīnu pievieno citiem apstrādātu graudaugu pārtikas produktiem.
10 α-TE = d-α-tokoferola ekvivalents.
11 Ierobežojumi attiecas uz produktiem, kas bagātināti ar dzelzi.
12 NE = niacīna ekvivalents = mg nikotīna skābe + mg triptofāns/60.
13 Ierobežojumi attiecas uz graudaugu pārtiku, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus un graudaugu pārtiku, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas.
14 Ierobežojumi attiecas uz sausiņiem un cepumiem, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai pēc saberšanas, pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus.
Nr. p.k. |
Produkta sastāvdaļas, mērvienības | Minimālais daudzums | Maksimālais daudzums |
1. | Olbaltumvielas: | ||
1.1. | ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti ir vienīgās sastāvdaļas, kas minētas produkta nosaukumā, tad: | ||
1.1.1. | minēto sastāvdaļu kopējais daudzums | 40 % no kopējās produkta masas | _ |
1.1.2. | katras minētās sastāvdaļas daudzums | 25 % no minēto olbaltumvielu avotu kopējās masas | _ |
1.1.3. | kopējais olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | 1,7 (7) | _ |
1.2. | ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti (atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā ir minēti pirmie, produktu uzrādot vai neuzrādot kā ēdienu, tad: | ||
1.2.1. | minēto sastāvdaļu kopējais daudzums | 10 % no kopējās produkta masas | _ |
1.2.2. | katras minētās sastāvdaļas daudzums | 25 % no minēto olbaltumvielu avotu kopējās masas | _ |
1.2.3. | olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | 1 (4) | _ |
1.3. | ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti (atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā ir minēti, bet nav minēti kā pirmie, produktu uzrādot vai neuzrādot kā ēdienu, tad: | ||
1.3.1. | minēto sastāvdaļu kopējais daudzums | 8 % no kopējās produkta masas | _ |
1.3.2. | katras minētās sastāvdaļas daudzums | 25 % no minēto olbaltumvielu avotu kopējās masas | _ |
1.3.3. | olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,5 (2,2) | _ |
1.3.4. | kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem | 0,7 (3) | _ |
1.4. | ja produkta nosaukumā kopā ar citām sastāvdaļām ir minēts siers, tad: | ||
1.4.1. | piena olbaltumvielu daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,5 (2,2) | _ |
1.4.2. | kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,7 (3) | _ |
1.5. | ja produkta nosaukumā nav minēta gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti, tad kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | 0,7 (3) |
_ |
1.6. | ja mērce ir piedeva ēdienam, tad uz mērci neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5. apakšpunktā minētās prasības | ||
1.7. | saldajos ēdienos | ||
1.7.1. | ja nosaukumā piena produkti minēti kā vienīgā vai pirmā sastāvdaļa, piena olbaltumvielu daudzums, g/100 kcal | 2,2 | _ |
1.7.2. | uz visiem pārējiem saldajiem ēdieniem neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5. apakšpunktā minētās prasības | ||
1.8. | Aminoskābes ir atļauts pievienot vienīgi klātesošās olbaltumvielas uzturvērtības uzlabošanai un tikai tādās attiecībās, kādas vajadzīgas šim nolūkam. | ||
2. | Ogļhidrāti: Klātesošo ogļhidrātu kopējie daudzumi augļu un dārzeņu sulās un nektāros, tikai no augļiem sastāvošos ēdienos, desertos vai pudiņos | ||
2.1. | dārzeņu sulās un no tām pagatavotos dzērienos, g/100 ml | _ | 10 |
2.2. | augļu sulās, nektāros un no tiem pagatavotos dzērienos, g/100 ml | _ | 15 |
2.3. | tikai augļu ēdienos, g/100 g | _ | 20 |
2.4. | desertos un pudiņos, g/100 g | _ | 25 |
2.5. | pārējos dzērienos, kas nesatur pienu, g/100 g | _ | 5 |
3. | Tauki: | ||
3.1. | 1.1. apakšpunktā minētajos produktos, ja gaļa vai siers ir vienīgās sastāvdaļas vai produkta nosaukumā tās ir minētas pirmās, tad kopējais tauku daudzums produktā, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,4 (6) |
3.2. | visos citos produktos kopējais tauku daudzums produktā no visiem avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) | _ | 1,1 (4,5) |
4. | Nātrijs | ||
4. |
Nātrija daudzums gala produktā, mg/100 kJ (mg/100 kcal) vai mg/100 g; ja siers ir vienīgā produkta nosaukumā minētā sastāvdaļa, tad nātrija daudzums gala produktā, mg/100 kJ (mg/100 kcal) |
_ | 48 (200) vai 200 |
_ | 70 (300) | ||
5. | Vitamīni: | ||
5.1. | C vitamīna daudzums gala produktā augļu sulās, nektāros vai dārzeņu sulās, mg/100 kJ (mg/100 kcal) vai mg/100 g | 6 (25) vai 25 | _ |
5.2. | A vitamīna daudzums gala produktā dārzeņu sulās, µg RE/100 kJ (µg RE/100 kcal) | 25 (100) | _ |
5.3. | citai pārtikai A vitamīnu nepievieno | ||
5.4. | D vitamīnu pārtikai nepievieno | ||
6. | Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu, ja ir pievienoti (100 kcal): Uzturvielu prasības attiecas uz fasētiem produktiem, kas šādi ir laisti tirgū vai pagatavoti saskaņā ar ražotāja norādījumiem, izņemot kāliju un kalciju, kuru prasības attiecas uz fasētu pārdodamo produktu. | ||
6.1 | A vitamīns (µg RE) |
_ | 1801 |
6.2. | E vitamīns (mg a-TE) | _ | 3 |
6.3. | C vitamīns (mg) | _ | 12,5/252/ 1253 |
6.4. | Tiamīns (mg) | _ | 0,25 |
6.5. | Riboflavīns (mg) | _ | 0,4 |
6.6. | Niacīns (mg NE) | _ | 4,5 |
6.7. | B6 vitamīns (mg) | _ | 0,35 |
6.8. | Folskābe (µg) | _ | 50 |
6.9. | B12 vitamīns (µg) | _ | 0,35 |
6.10. | Pantotēnskābe (mg) | _ | 1,5 |
6.11. | Biotīns (µg) | _ | 10 |
6.12. | Kālijs (mg) | _ | 160 |
6.13. | Kalcijs (mg) | _ | 80 |
6.14. | Magnijs (mg) | _ | 40 |
6.15. | Dzelzs (mg) | _ | 3 |
6.16. | Cinks (mg) | _ | 2 |
6.17. | Varš (µg) | _ | 40 |
6.18. | Jods (µg) | _ | 35 |
6.19. | Mangāns (mg) | _ | 0,6 |
Piezīmes.
1Atbilstoši šīs tabulas 5.punktam.
2Ierobežojumi attiecās uz produktiem, kas bagātināti ar dzelzi.
3 Ierobežojumi attiecās uz augļu ēdieniem, augļu sulām, un dārzeņu sulām.
Nr. p.k. |
Pesticīds (pesticīda metabolīts) | Maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums (mg/kg) |
1. | Kadusafoss | 0,006 |
2. | Demeton-S-metils/demeton-S-metilsulfons/oksidemetonmetils (atsevišķi vai kombinācijās, kas izteikts kā demeton-S-metils) | 0,006 |
3. | Etoprofoss |
0,008 |
4. | Fipronils (fipronila un fipronildesulfinila summa, kas izteikta kā fipronils) | 0,004 |
5. | Propinebs/propilēntiourīnviela (propineba un propilēntiourīnvielas summa) | 0,006 |
1. tabula
Nr. p.k. |
Pesticīds (pesticīda atliekviela) |
1. | Disulfotons (disulfotona, disulfotona sulfoksīda un disulfotona sulfona summa, kas izteikta kā disulfotons) |
2. | Fensulfotions (fensulfotiona, fensulfotiona skābekļa analoga un fensulfotiona sulfonu summa, kas izteikta kā fensulfotions) |
3. | Fentins, izteikts kā trifeniltinkatjons |
4. | Haloksifops (haloksifopa, haloksifopa sāļu un esteru, tai skaitā konjugātu, summa, kas izteikta kā haloksifops) |
5. | Heptahlors un transheptahlorepoksīds, izteikts kā heptahlors |
6. | Heksahlorbenzols |
7. | Nitrofēns |
8. | Ometoāts |
9. | Terbufoss (terbufosa, terbufosa sulfoksīda un terbufosa sulfona summa, kas izteikta kā terbufoss) |
2. tabula
Nr. p.k. |
Pesticīds |
1. | Aldrīns un dieldrīns, izteikti kā dieldrīns |
2. | Endrīns |
Nr. p.k. |
Vitamīni un minerālvielas, mērvienība | Salīdzināmā vērtība |
1. | A vitamīns, µg | 400 |
2. | D vitamīns, µg | 10 |
3. | C vitamīns, mg | 25 |
4. | Tiamīns, mg | 0,5 |
5. | Riboflavīns, mg | 0,8 |
6. | Niacīna ekvivalenti, mg | 9 |
7. | B6 vitamīns, mg |
0,7 |
8. | Folāts, µg | 100 |
9. | B12 vitamīns, µg |
0,7 |
10. | Kalcijs, mg | 400 |
11. | Dzelzs, mg | 6 |
12. | Cinks, mg | 4 |
13. | Jods, µg | 70 |
14. | Selēns, µg | 10 |
15. | Varš, mg | 0,4 |
Zemkopības ministrs