Noteikumu projekts

23-TA-1328
Prasības apstrādātai graudaugu pārtikai un bērnu pārtikai zīdaiņiem un maziem bērniem un tās papildu marķējumam
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 4.panta otro daļu un 13.panta trešās daļas 3.punktu.
1.
Noteikumi nosaka papildu obligātās nekaitīguma prasības apstrādātai graudaugu pārtikai un bērnu pārtikai zīdaiņiem un maziem bērniem (turpmāk – bērnu pārtika) un prasības tās papildu marķējumam.
2.
Šie noteikumi neattiecas uz piena produktiem, kas paredzēti maziem bērniem.
3.
Vispārīgās prasības bērnu pārtikai noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 un (EK) Nr. 953/2009 (turpmāk – regula Nr. 609/2013).
4.
Bērnu pārtikas sastāvs atbilst šādām prasībām:
4.1.
apstrādātu graudaugu pārtikai – šo noteikumu 1. pielikumā   minētajām prasībām;
4.2.
bērnu pārtikai - šo noteikumu  2. pielikumā minētajām prasībām;
4.3.
bērnu pārtikai atļauts pievienot tikai regulas Nr. 609/2013 pielikumā minētās vielas, nepārsniedzot šo noteikumu 1. un 2. pielikumā norādītās maksimālās devas.
5.
 Bērnu pārtika nedrīkst saturēt jebkādas vielas tādā daudzumā, kuri varētu kaitēt zīdaiņu un mazu bērnu veselībai. Pesticīdu atlieku daudzums bērnu pārtikā nepārsniedz:
5.1.
šo noteikumu 3. pielikumā norādīto maksimāli pieļaujamo pesticīdu atlieku daudzumu;
5.2.
0,01 mg/kg – tiem pesticīdiem, kas nav minēti šo noteikumu.3. pielikumā  .
6.
Šo noteikumu 4. pielikumā minētos pesticīdus aizliegts izmantot lauksaimniecības produktu ieguvē, ja šos produktus paredzēts izmantot bērnu pārtikas ražošanā. Atzīstams, ka pesticīdi nav lietoti, ja šo noteikumu 4. pielikumā minēto atsevišķu pesticīdu atlieku daudzums nepārsniedz analītiskās metodes kvantitatīvās noteikšanas robežu – 0,003 mg/kg.
7.
Šo noteikumu 5. un 6. punktā minēto maksimāli pieļaujamo pesticīdu atlieku daudzumu piemēro fasētiem produktiem vai produktiem pagatavotiem saskaņā ar ražotāja norādījumiem.
8.
Pesticīdu atlieku daudzuma noteikšanai izmanto vispārpieņemtās standarta analīzes metodes.
9.
Bērnu pārtiku marķē saskaņā ar prasībām, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulā (ES) Nr. 1169/2011  par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu, kā arī noteikumos par fasētas pārtikas marķējumu. Marķējumā papildus norāda šādu informāciju:
 
9.1.
 vecumu, no kura produktu drīkst lietot, ņemot vērā tā sastāvu, struktūru un citas īpašības, bet ne agrāk par četriem mēnešiem. Produktiem, kas ieteikti izmantošanai no četru mēnešu vecuma, var būt norāde, ka produktu ieteicams lietot no šī vecuma, ja tikai par mātes un bērna stāvokli atbildīgie neatkarīgie ārstniecības, uzturzinātnes vai farmācijas speciālisti vai citi profesionāli darbinieki neiesaka ko citu;
9.2.
lipekļa klātbūtni vai trūkumu, ja produkts paredzēts bērniem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem;
9.3.
katras minerālvielas un katra vitamīna vidējo daudzumu (1. un 2. pielikumā), kas izteikts skaitļos 100 gramos vai 100 mililitros fasēta produkta,  un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
9.4.
 ja nepieciešams, produkta sagatavošanas pamācību un norādījumu par šo pamācību ievērošanas nozīmi.
10.
Bērnu pārtikas marķējumā var norādīt:
10.1.
regulas Nr. 609/2013 pielikumā, minēto vielu, kuras nav norādītas šo noteikumu 1. un 2. pielikumā ​​​​​​​, vidējo daudzumu, izteiktu skaitliskā veidā 100 g vai 100 ml fasēta produkta, un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
10.2.
šo noteikumu 5. pielikumā norādīto minerālvielu un vitamīnu informāciju izteiktu procentos no salīdzināmās vērtības 100 g vai 100 ml fasētam produktam, un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā ar noteikumu, ka klātesošie daudzumi ir vismaz 15 % no salīdzināmās vērtības.
11.
Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta  2015.gada 2.jūnija noteikumus Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 109. nr.).
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no: Komisijas 2006. gada 5. decembra Direktīvas 2006/125/EK par apstrādātu graudaugu pārtiku un bērnu pārtiku zīdaiņiem un maziem bērniem.
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds
1.
pielikums
Ministru kabineta
[23-TA-1328 Dt]
noteikumiem Nr.
[23-TA-1328 Nr]
Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētās apstrādātu graudaugu pārtikas sastāvs, norādīts fasētā produktā, vai pagatavotos produktos saskaņā ar ražotāja norādījumiem
Nr.
p.k.
Produkta sastāvdaļas, mērvienības Minimālais daudzums Maksimālais daudzums
1. Graudaugu saturs:  apstrādātu graudaugu pārtiku pagatavo galvenokārt no viena vai vairākiem samaltiem graudaugiem un/vai cieti saturošiem sakņaugiem gala produktā sausā veidā 25 % no pamatmasas _
2. OlbaltumvielasAminoskābju pievienošana ir atļauta vienīgi olbaltumvielu maisījuma uzturvērtības uzlabošanai un tikai šim nolūkam nepieciešamajās attiecībās.
2.1. graudaugu pārtikas produktos 1  , sausiņos un cepumos 2, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,3 (5,5)
2.2. pievienotās olbaltumvielas graudaugu pārtikas produktos 1 g/100 kJ (g/100 kcal) 0,48 (2) _
2.3. pievienotās olbaltumvielas sausiņos2 un cepumos, kas pagatavoti, pievienojot pārtikas produktus ar augstu olbaltumvielu saturu, un izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, g/100 kJ (g/100 kcal) 0,36 (1,5) _
2.4. pievienoto olbaltumu ķīmiskais indekss3 80 % no salīdzināmās olbaltumvielas (kazeīna4) ķīmiskā indeksa  
2.5. olbaltumvielu enerģijas attiecība olbaltumvielu maisījumā 70 % no salīdzināmās olbaltumvielas enerģijas attiecības _
3.

Ogļhidrāti:

3.1. ja graudaugu pārtikas 5 produktiem, sausiņiem un cepumiem 2 pievienota saharoze, fruktoze, glikoze, glikozes sīrups vai medus:
3.1.1. no minētajiem avotiem pievienoto ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,8 (7,5)
3.1.2. pievienotās fruktozes daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 0,9 (3,75)
3.2. ja graudaugu pārtikas  produktiem pievienota saharoze, fruktoze, glikoze, glikozes sīrups vai medus:
3.2.1. no minētajiem avotiem pievienoto ogļhidrātu kopējais daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,2 (5)
3.2.2. pievienotās fruktozes daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 0,6 (2,5)
4.

Tauki (lipīdi):

4.1. graudaugu pārtikas 5 produktos, sausiņos un cepumos , g/100 kJ (g/100 kcal) _ 0,8 (3,3)
4.2. graudaugu pārtikas1 produktos, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,1 (4,5)
4.3.

ja tauku saturs pārsniedz 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), tad:

4.3.1. laurīnskābes daudzums _ 15 % no kopējā tauku daudzuma
4.3.2. miristīnskābes daudzums _ 15 % no kopējā tauku daudzuma
4.3.3. linoleīnskābes daudzums (glicerīdu–linoleātu veidā), mg/100 kJ (mg/100 kcal) 70 (300) 285 (1200)
5. Minerālvielas:
5.1. nātrijs, mg/100 kJ (mg/100 kcal)6 _ 25 (100)
5.2.

kalcijs:

5.2.1. graudaugu pārtikas1 produktos, mg/100 kJ (mg/100 kcal) 20 (80) _
5.2.2. sausiņos un cepumos 2, kas pagatavoti, pievienojot pienu (piena cepumi), un izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas, mg/100 kJ (mg/100 kcal) 12 (50) _
6. Vitamīni:
6.1. Apstrādātu graudaugu pārtikas produktos tiamīns, µg/100 kJ (µg/100 kcal) 25 (100) _
6.2. A vitamīns graudaugu pārtikas produktos, mg RE /100 kJ (µg RE/100 kcal)7, 9 14 (60) 43 (180)
6.3. D vitamīns graudaugu pārtikas 1produktos, mg/100 kJ (µg /100 kcal)8,9

0,25 (1)

0,75 (3)

7.  Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzums, ja ir pievienoti (100 kcal): Uzturvielu prasības attiecas uz fasētiem produktiem, kas šādi ir laisti tirgū vai pagatavoti saskaņā ar ražotāja norādījumiem, izņemot kāliju un kalciju, kuru prasības attiecas uz fasētu  produktu. 
7.1. A vitamīns (µg RE) _ 180
7.2. E vitamīns (mg a-TE)10 _ 3
7.3. D vitamīns (µg) _ 3
7.4. C vitamīns (mg) _ 12,5/2511
7.5. Tiamīns (mg) _ 0,5
7.6. Riboflavīns (mg) _  
7.7. Niacīns (mg NE)12 _ 0,4
7.8. B6 vitamīns (mg) _ 0,35
7.9. Folskābe (µg) _ 50
7.10.  B12 vitamīns (µg) _ 0,35
7.11. Pantotēnskābe (mg) _ 1,5
7.12. Biotīns (µg) _ 10
7.13. Kālijs (mg) _ 160
7.14. Kalcijs (mg) _ 80/18013/ 10014
7.15. Magnijs (mg) _ 40
7.16. Dzelzs (mg) _ 3
7.17.  Cinks (mg) _ 2
7.18. Varš (µg) _ 40
7,19. Jods (µg) _ 35
7.20. Mangāns (mg) _ 0,6

 

8. Aminoskābju sastāvs kazeīnā.4

 

g/100 g olbaltumvielu
1. Arginīns 3,7
2. Cistīns 0,3
3. Histidīns 2,9
4.

Izoleicīns

5,4
5.

Leicīns

9.5
6. Lizīns 8,1
7.

Metionīns

2,8
8. Fenilalanīns 5,2
9. Treonīns 4,7
10. Triptofāns 1,6
11. Tirozīns 5,8
12. Valīns 6,7

 

 Piezīmes.       
1 Graudaugu pārtika, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas.         
2 Sausiņi un cepumi, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai pēc saberšanas, pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus.  
3 Ķīmiskais indekss – vismazākā attiecība starp katras neaizstājamās aminoskābes daudzumu izmantojamajā olbaltumvielā un katras attiecīgās aminoskābes daudzumu salīdzināmajā olbaltumvielā.     
Aminoskābju daudzums 100 gramos kazeīna (olbaltumvielu):

Graudaugu pārtika, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus
Nātrija sāļus apstrādātu graudaugu pārtikas produktiem drīkst pievienot tikai tehnoloģiskā nolūkā.

7RE -  visu transretinolu ekvivalents.
8 Holekalciferola veidā, kura 10 µg = D vitamīna 400 SV.
9 Šos ierobežojumus piemēro arī tad, ja A un D vitamīnu pievieno citiem apstrādātu graudaugu pārtikas produktiem.

10 α-TE = d-α-tokoferola ekvivalents.

11  Ierobežojumi attiecas uz produktiem, kas bagātināti ar dzelzi.

12 NE = niacīna ekvivalents = mg nikotīna skābe + mg triptofāns/60.

13  Ierobežojumi attiecas uz graudaugu pārtiku, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus un graudaugu pārtiku, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas.

14 Ierobežojumi attiecas uz sausiņiem un cepumiem, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai pēc saberšanas, pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus.

 

 

 

2.
pielikums
Ministru kabineta
[23-TA-1328 Dt]
noteikumiem Nr.
[23-TA-1328 Nr]
Prasības bērnu pārtikas zīdaiņiem un maziem bērniem sastāvam, norādīts fasētā produktā, vai pagatavotos produktos saskaņā ar ražotāja norādījumiem
Nr.
p.k.
Produkta sastāvdaļas, mērvienības Minimālais daudzums Maksimālais daudzums
1. Olbaltumvielas:
1.1. ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti ir vienīgās sastāvdaļas, kas minētas produkta nosaukumā, tad:
1.1.1. minēto sastāvdaļu kopējais daudzums 40 % no kopējās produkta masas _
1.1.2. katras minētās sastāvdaļas daudzums 25 % no minēto olbaltumvielu avotu kopējās masas _
1.1.3. kopējais olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) 1,7 (7) _
1.2. ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti (atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā ir minēti pirmie, produktu uzrādot vai neuzrādot kā ēdienu, tad:
1.2.1. minēto sastāvdaļu kopējais daudzums 10 % no kopējās  produkta masas _
1.2.2. katras minētās sastāvdaļas daudzums 25 % no minēto olbaltumvielu avotu kopējās masas _
1.2.3. olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) 1 (4) _
1.3. ja gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti (atsevišķi vai kopā) produkta nosaukumā ir minēti, bet nav minēti kā pirmie, produktu uzrādot vai neuzrādot kā ēdienu, tad:
1.3.1. minēto sastāvdaļu kopējais daudzums 8 % no kopējās produkta masas _
1.3.2. katras minētās sastāvdaļas daudzums 25 % no minēto olbaltumvielu avotu  kopējās masas _
1.3.3. olbaltumvielu daudzums no minētajiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) 0,5 (2,2) _
1.3.4. kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem 0,7 (3) _
1.4. ja produkta nosaukumā kopā ar citām sastāvdaļām ir minēts siers, tad:
1.4.1. piena olbaltumvielu daudzums, g/100 kJ (g/100 kcal) 0,5 (2,2) _
1.4.2. kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) 0,7 (3) _
1.5. ja produkta nosaukumā nav minēta gaļa, mājputnu gaļa, zivis, subprodukti vai citi tradicionālie olbaltumvielu avoti, tad kopējais olbaltumvielu daudzums no visiem olbaltumvielu avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) 0,7 (3)
_
1.6. ja mērce ir piedeva ēdienam, tad uz mērci neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5. apakšpunktā minētās prasības
1.7. saldajos ēdienos   
1.7.1. ja nosaukumā piena produkti minēti kā vienīgā vai pirmā sastāvdaļa, piena olbaltumvielu daudzums, g/100 kcal 2,2 _
1.7.2. uz visiem pārējiem saldajiem ēdieniem neattiecas 1.1., 1.2., 1.3., 1.4. un 1.5. apakšpunktā minētās prasības
1.8. Aminoskābes ir atļauts pievienot vienīgi klātesošās olbaltumvielas uzturvērtības uzlabošanai un tikai tādās attiecībās, kādas vajadzīgas šim nolūkam.
2. Ogļhidrāti: Klātesošo ogļhidrātu kopējie daudzumi augļu un dārzeņu sulās un nektāros, tikai no augļiem  sastāvošos ēdienos, desertos vai pudiņos       
2.1. dārzeņu sulās un no tām pagatavotos dzērienos, g/100 ml _ 10
2.2. augļu sulās, nektāros un no tiem pagatavotos dzērienos, g/100 ml _ 15
2.3. tikai augļu ēdienos, g/100 g _ 20
2.4. desertos un pudiņos, g/100 g _ 25
2.5. pārējos dzērienos, kas nesatur pienu, g/100 g _ 5
3. Tauki:
3.1. 1.1. apakšpunktā minētajos produktos, ja gaļa vai siers ir vienīgās sastāvdaļas vai produkta nosaukumā tās ir minētas pirmās, tad kopējais tauku daudzums produktā, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,4 (6)
3.2. visos citos produktos kopējais tauku daudzums produktā no visiem avotiem, g/100 kJ (g/100 kcal) _ 1,1 (4,5)
4.  Nātrijs
4.

Nātrija daudzums gala produktā, mg/100 kJ (mg/100 kcal) vai mg/100 g;

 ja siers ir vienīgā produkta nosaukumā minētā sastāvdaļa, tad nātrija daudzums gala produktā, mg/100 kJ (mg/100 kcal)
_ 48 (200) vai 200
_ 70 (300)
5. Vitamīni:
5.1. C vitamīna daudzums gala produktā  augļu sulās, nektāros vai  dārzeņu sulās, mg/100 kJ (mg/100 kcal) vai mg/100 g 6 (25) vai 25 _
5.2. A vitamīna daudzums gala produktā  dārzeņu sulās, µg RE/100 kJ (µg RE/100 kcal) 25 (100) _
5.3. citai pārtikai A vitamīnu nepievieno
5.4. D vitamīnu pārtikai nepievieno
6. Vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu, ja ir pievienoti (100 kcal): Uzturvielu prasības attiecas uz fasētiem produktiem, kas šādi ir laisti tirgū vai pagatavoti saskaņā ar ražotāja norādījumiem, izņemot kāliju un kalciju, kuru prasības attiecas uz fasētu pārdodamo produktu.
6.1

 A vitamīns (µg RE)

_ 1801
6.2. E vitamīns (mg a-TE) _ 3
6.3. C vitamīns (mg) _ 12,5/252/ 1253
6.4. Tiamīns (mg) _ 0,25
6.5. Riboflavīns (mg) _ 0,4
6.6. Niacīns (mg NE) _ 4,5
6.7. B6 vitamīns (mg) _ 0,35
6.8. Folskābe (µg) _ 50
6.9. B12 vitamīns (µg) _ 0,35
6.10. Pantotēnskābe (mg) _ 1,5
6.11. Biotīns (µg) _ 10
6.12. Kālijs (mg) _ 160
6.13. Kalcijs (mg) _ 80
6.14. Magnijs (mg) _ 40
6.15. Dzelzs (mg) _ 3
6.16. Cinks (mg) _ 2
6.17. Varš (µg) _ 40
6.18. Jods (µg) _ 35
6.19. Mangāns (mg) _ 0,6

 

 

Piezīmes.
1Atbilstoši šīs tabulas 5.punktam.       
2Ierobežojumi attiecās uz produktiem, kas bagātināti ar dzelzi.         
3 Ierobežojumi attiecās uz augļu ēdieniem, augļu sulām, un dārzeņu sulām.      

3.
pielikums
Ministru kabineta
[23-TA-1328 Dt]
noteikumiem Nr.
[23-TA-1328 Nr]
Maksimāli pieļaujamais pesticīdu (pesticīdu metabolītu) atlieku daudzums bērnu pārtikā
Nr.
p.k.
Pesticīds (pesticīda metabolīts) Maksimāli pieļaujamais atlieku daudzums (mg/kg)
1. Kadusafoss 0,006
2. Demeton-S-metils/demeton-S-metilsulfons/oksidemetonmetils (atsevišķi vai kombinācijās, kas izteikts kā demeton-S-metils) 0,006
3.

Etoprofoss

0,008
4. Fipronils (fipronila un fipronildesulfinila summa, kas izteikta kā fipronils) 0,004
5. Propinebs/propilēntiourīnviela (propineba un propilēntiourīnvielas summa) 0,006

 

4.
pielikums
Ministru kabineta
[23-TA-1328 Dt]
noteikumiem Nr.
[23-TA-1328 Nr]
Pesticīdi un to atliekvielas, kurus aizliegts izmantot lauksaimniecības produktu ieguvē, ja šos produktus lieto bērnu  pārtikas ražošanā

1. tabula

Nr.
p.k.
Pesticīds (pesticīda atliekviela)
1. Disulfotons (disulfotona, disulfotona sulfoksīda un disulfotona sulfona summa, kas izteikta kā disulfotons)
2. Fensulfotions (fensulfotiona, fensulfotiona skābekļa analoga un fensulfotiona sulfonu summa, kas izteikta kā fensulfotions)
3. Fentins, izteikts kā trifeniltinkatjons
4. Haloksifops (haloksifopa, haloksifopa sāļu un esteru, tai skaitā konjugātu, summa, kas izteikta kā haloksifops)
5. Heptahlors un transheptahlorepoksīds, izteikts kā heptahlors
6. Heksahlorbenzols
7. Nitrofēns
8. Ometoāts
9. Terbufoss (terbufosa, terbufosa sulfoksīda un terbufosa sulfona summa, kas izteikta kā terbufoss)

 

2. tabula

 

Nr.
p.k.
Pesticīds
1. Aldrīns un dieldrīns, izteikti kā dieldrīns
2.

Endrīns

 

5.
pielikums
Ministru kabineta
[23-TA-1328 Dt]
noteikumiem Nr.
[23-TA-1328 Nr]
Vitamīnu un minerālvielu salīdzināmās vērtības uzturvielu marķēšanai bērnu pārtikai
Nr.
p.k.
Vitamīni un minerālvielas, mērvienība Salīdzināmā vērtība
1. A vitamīns, µg 400
2. D vitamīns, µg 10
3. C vitamīns, mg 25
4. Tiamīns, mg 0,5
5. Riboflavīns, mg 0,8
6. Niacīna ekvivalenti, mg 9
7.

B6 vitamīns, mg

0,7
8. Folāts, µg 100
9.

B12 vitamīns, µg

0,7
10. Kalcijs, mg 400
11. Dzelzs, mg 6
12. Cinks, mg 4
13. Jods, µg 70
14. Selēns, µg 10
15. Varš, mg 0,4

 

Zemkopības ministrs