Noteikumu (grozījumu) projekts

21-TA-1529
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība"
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta divpadsmito daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumos Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2014, 165. nr.; 2015, 210. nr.; 2016, 135., 199. nr.; 2017, 193. nr.; 2019, 142. nr.; 2021, 60. nr.) šādus grozījumus:
1.
Svītrot 5.3. apakšpunktu.
2.
Izteikt 41.13. apakšpunktu šādā redakcijā:
"41.13. apliecinājumu, norādot realizēto bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas vietas."
3.
Svītrot 41.2 punktu.
4.
Izteikt 41.3 punktu šādā redakcijā:
"41.3  Kontroles institūcija ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas pārbauda šo noteikumu 41.1 punktā minētos dokumentus un pieņem vienu no šādiem lēmumiem:    
         41.3 1. par operatora iekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un iekļauj operatoru šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā, ja tiek konstatēta operatora un shēmas produkta atbilstība bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām;
           41.3 2. par operatora neiekļaušanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā, ja tiek konstatēta operatora un shēmas produkta neatbilstība bioloģiskās lauksaimniecības shēmas prasībām."
5.
Izteikt 41.4 punktu šādā redakcijā:
"41.4   Dokumentu pārbaudes laikā  kontroles institūcija ir tiesīga pieprasīt operatoram papildus informāciju un dokumentus, kas pamato produkta atbilstību bioloģiskās lauksaimniecības  shēmas prasībām.
 ".
6.
Izteikt 41.6 punktu šādā redakcijā:
"41.6 Operators katru gadu (ne vēlāk kā līdz 1. septembrim) iesniedz bioloģiskās kontroles institūcijā apliecinājumu par dalību shēmā, norādot iepriekšējā periodā( no iepriekšējā gada 30.augusta līdz kārtējā gada 31.augustam) realizēto bioloģiskās lauksaimniecības produktu nosaukumus un realizācijas vietas."
7.
Izteikt 41.7 punktu šādā redakcijā:
"41.7 Ja operators nav iesniedzis šo noteikumu 41.6 punktā minēto apliecinājumu, bioloģiskās kontroles institūcija šo noteikumu 13.1. apakšpunktā minētajā sarakstā izdara ierakstu par operatora darbības pārtraukšanu bioloģiskās lauksaimniecības shēmā un par to rakstiski paziņo operatoram."
8.
Izteikt 9. pielikumu jaunā redakcijā (pielikums).
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds
Pielikums
Ministru kabineta
[21-TA-1529 Dt]
noteikumiem Nr.
[21-TA-1529 Nr]

"9. pielikums

Ministru kabineta

2014.gada 12.augusta

noteikumiem Nr. 461


Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to pārstrādes produktiem


1. Ja produkts tiks marķēts ar Ministru kabineta 2014. gada 12. augusta noteikumu Nr. 461 "Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība" 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, izejvielu audzētājs un operators, kas ir primāro produktu ražotājs, nodrošina, ka produkts ir audzēts atbilstoši normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību un to apliecina ieraksts Valsts augu aizsardzības dienesta Lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas reģistrā.

1.1 Kartupeļi cietes ražošanai, ja ciete tiks marķēta ar šo noteikumu 5. pielikuma II nodaļā minēto norādi, ir audzēti saskaņā ar šā pielikuma 1. punktā minētajām prasībām vai normatīvajiem aktiem par bioloģisko lauksaimniecību kā pārejas periodā ražoti produkti, un to apliecina normatīvajos aktos par bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzību un kontroli noteiktās kontroles institūcijas izsniegts dokumentārs pierādījums (izziņa par pārejas perioda uz bioloģisko lauksaimniecību uzsākšanu vai sertifikāts).

2. Svaigie dārzeņi, kas paredzēti pārstrādei, ir svaigi, bez lieka virsmas mitruma, tīri, neplaisājuši.

3. Pārstrādei paredzēto dārzeņu kontroli katrai partijai veic operators.

4. Gurķi, zaļie zirnīši, mārrutki, kāposti, dilles, sīpoli, burkāni, kartupeļi, pupiņas, baklažāni, ķirbji, skābenes un paprika atbilst šā pieliekuma 1. tabulā minētajiem kvalitātes rādītājiem.

1.tabula

Kvalitātes rādītāji svaigiem dārzeņiem, kartupeļiem un sēnēm

Nr.
p.k.

Produkts

Rādītāji

1. Gurķi Gurķu vidus ir blīvs ar negatavām, mīkstām sēklām
2. Zaļie zirnīši Veseli un svaigi zirņi, ar plānu un maigu apvalku. Bez svešķermeņu un zemes piemaisījumiem. Gatavības pakāpe (pēc finometra) – ne vairāk kā 56 grādi
3. Mārrutki Mārrutku saknes ir bez bārkšsaknēm, bez zaļās lapu daļas, nesavītušas. Zemes piemaisījumi – ne vairāk kā 2,5 % no kopējās masas. No ziemas glabāšanas vītušas saknes – ne vairāk kā 15 % no kopējās masas. Sakņu diametrs – ne mazāks par 1,5 cm. Sakņu garums ne mazāks par 6 cm. Mehāniski bojātas (plaisas, nobrāzumi) – ne vairāk kā 5 %
4. Galviņkāposti Kāpostu galviņas – noteiktam pārstrādes veidam piemērotas šķirnes, stingras, lapas cieši piekļautas, svars nav mazāks par 0,5 kg
5. Dilles Bez saknēm. Pieļaujamas viegli apvītušas, ar apdzeltējušām lapām līdz 5 % no masas. Dilles bez pelējuma, nav puvušas, nav apkaltušas, bez zemes piemaisījumiem
6. Sīpoli Sīpola galviņa stingra, nogatavojusies, sausa ar labi apžāvētām, sausām ārējām zvīņlapām, izžāvēts sīpola kakls, bez zemes piemaisījumiem
7. Burkāni Nesažuvuši, sulīgi, ar mazu serdes daļu. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 2 %
8. Kartupeļi Kartupeļi bez asniem, bez zaļiem plankumiem, bez tukša vidus un nav apsaluši. Zemes piemaisījumi ne vairāk kā 1 %
9. Kartupeļi cietes ražošanai Cietes saturs nav mazāks par 15 %
10. Kartupeļi čipsu ražošanai Bumbuļu izmērs ne mazāks par 38 mm
Puve – ne vairāk par 2,4 %, kaitēkļu bojājumi – ne vairāk par 10 %, dziļš kraupis – ne vairāk par 15 %, augšanas plaisas – ne vairāk par 15 %. Kopējo bojājumu summa nepārsniedz 17 % (procenti noteikti pēc masas)
11. Pupiņas Veselas, bez svešķermeņu piemaisījumiem. Vienmērīgu gatavības pakāpi
12. Skābenes Svaigas, sausas, stingras jaunās lapiņas, zaļā krāsā, garša un smarža raksturīga svaigām skābenēm. Lapiņas nogrieztas aktīvās veģetācijas periodā, bez citu augu piemaisījumiem. Lapas sulīgas, ar botāniskai šķirnei raksturīgu lapu formu. Pieļaujamas viegli apvītušas – līdz 2 %, tikko veidoties sākuši ziedneši – līdz 1 %
13. Paprika Izmērs:
šķirnes ar iegarenu formu – ne mazāk par 6 cm garuma;
šķirnes ar apaļu formu – ne vairāk par 6 cm diametra;
augļa sieniņas biezums – ne mazāks par 4 mm;
Pieļaujamās novirzes: neatbilstoši izmēram – ne vairāk par 5 %, viegli apvītuši – ne vairāk par 5 %, ar sauso puvi – ne vairāk par 10 %
14. Šampinjoni Sēnes svaigas, baltas, cepurīte pie kātiņa neatvērusies, tīras, ar minimālām augsnes paliekām. Smarža un garša raksturīga šampinjoniem. Sēņu lapiņas gaišas, mīkstums vienmērīgi blīvs, balts.
Pieļaujamās novirzes: sēnes ar nostieptu mantiju pie kātiņa, bet neveras vaļā – ne vairāk par 2 %; sēnes ar nelieliem bojājumiem (tumšas krāsas punktiem) – ne vairāk par 3 %; sēnes ar viegli pelēcīgu nokrāsu – ne vairāk par 1 %
15. Baklažāni Mīkstums stingrs, porains, sēklas neattīstītas.
Izmērs: diametrs – līdz 10 cm, garums bez ierobežojumiem, augļkātiņa garums – līdz 2 cm
Pieļaujamās novirzes: nepareizas formas (līki) – ne vairāk par 20 %, viegli ieskrāpēta miziņa, nelieli noberzumi un iespiedumi – ne vairāk par 10 %, diametrs līdz 12 cm – ne vairāk par 10 %

5. Pārstrādātu produktu ražošanā neizmanto pārtikas piedevas – konservantus. Dārzeņu marinādes ražošanā atļauts izmantot etiķskābi un etiķi.

5.1 Produktam pievienotā sāls daudzums:

5.1. svaigiem, mizotiem, vārītiem un tvaicētiem kartupeļiem un dārzeņiem (vakuumā) sāls nav pievienots;

5.2. marinētiem, skābētiem, sālītiem dārzeņiem un sēnēm – ne vairāk kā 2,5 g uz 100 g produkta;

5.3. zaļajiem zirnīšiem – ne vairāk kā 0,7 g uz 100 g produkta;

5.4. dārzeņu salātiem un dārzeņu konserviem – ne vairāk kā 1,2 g uz 100 g produkta.

6. Dārzeņu skābēšanu veic ar dabīgām fermentēšanas metodēm.

7. Šā pielikuma 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. un 10. tabulā minētos produktu mikrobioloģiskos un fizikāli ķīmiskos rādītājus operators kontrolē ne retāk kā reizi gadā, un tie atbilst attiecīgajās tabulās minētajiem kvalitātes rādītājiem.

2.tabula

Kvalitātes rādītāji marinētu dārzeņu marinādēm

(Svītrota ar MK 09.07.2019. noteikumiem Nr. 326)

3.tabula

Kvalitātes rādītāji konservētiem dārzeņiem

Nr.
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Zaļie zirnīši Zirņu masas daļa, % zirņi, ne mazāk kā 55 % no svara
Hlorīdu masas daļa, % 0,8–1,5
pH ne mazāks kā 5,3
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 100 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 10 kvv/1 g
2. Dārzeņu salāti Hlorīdu masas daļa, % 0,9–2,25
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) ne vairāk kā 1,5
pH 3,0–5,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x1 03 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g
3. Dārzeņu konservi Hlorīdu masas daļa, % 0,8–2,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x103 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g

4.tabula

Kvalitātes rādītāji konservētām, marinētām sēnēm

Nr.
p.k.

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Masas daļa no konservu masas neto:
veselie, %

ne mazāk kā 50
2. Blakus piemaisījumi nav pieļaujami
3. Hlorīdu masas daļa, % 0,7–1,5
4. Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–0,7
5. pH ne vairāk kā 4,5
6. Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 103 kvv/1 g
7. Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 5 x 10 kvv/1 g

5.tabula

Kvalitātes rādītāji galda mārrutkiem, mērcēm un sinepēm

Nr.
p.k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Galda mārrutki Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Titrējamās skābes masas daļa, % 0,6–1,9
NaCl masas daļa, % 1,0–2,2
pH 3,0–4,6
2. Tomātu mērces un kečupi Sausnas saturs, % Brix ne mazāk kā 13
Hlorīdu masas daļa, % 0,5–3,3
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–1,6
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
pH 2,5–4,5
3. Mērces Hlorīdu masas daļa, % 0,9–2,5
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,3–1,9
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 1 x 102 kvv/1 g
pH 3,5–4,0
4. Sinepes Hlorīdu masas daļa, % 0,6–3,0
Titrējamās skābes masas daļa, % (pārrēķinot uz etiķskābi) 0,5–3,0
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g

6.tabula

Kvalitātes rādītāji dārzeņu zupām un tām līdzīgiem produktiem

Nr.
p.k.

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Pelējumu sēnītes un raugu šūnas nav pieļaujamas

7.tabula

Kvalitātes rādītāji kartupeļu pārstrādes produktiem

Nr.
p.k.
Produkts Rādītājs Rādītāja lielums
1. Kartupeļu ciete Forma pulverveida viela
Smarža raksturīga cietei, bez blakus smaržām
Mitrums, % 15,00–20,00
Kopējo pelnu saturs, %, ne vairāk kā 0,50
Pelni (smiltis), nešķ. 10 % HCl, %, maks. 0,05
Skābums – 0,1 NaOH patēriņš 100 sausnes neitralizācijai ne vairāk kā 12
SO2 saturs, mg/kg ne vairāk kā 10
Mikroorganismu skaits ne vairāk kā 1x105 kvv/1 g
Koliformas 0,01 g nav pieļaujamas
Pelējumi, raugi ne vairāk kā 500 kvv 1 g
Salmonellas 25 g nav pieļaujamas
2. Kartupeļu čipsi, kraukšķīgie salmiņi Mitruma saturs, % ne vairāk kā 3,5
Tauku saturs, % 28–36
Sāls saturs, % 0,8–2,0

8.tabula

Kvalitātes rādītāji žāvētiem dārzeņiem, kaltētām sēnēm, sukādēm, saldētiem dārzeņiem, dārzeņu nektāriem, ievārījumiem, biezeņiem un tiem līdzīgiem produktiem

Nr.
p.k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Kaltēti dārzeņi, kaltētas sēnes Ūdens saturs produktā, % 10–30
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā
kaltētām sēnēm 5 x 103 kvv/1 g
kaltētiem dārzeņiem 2 x 103 kvv/1g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Sukādes Ūdens saturs produktā, % 10–30
Cukuru saturs gatavā produktā,% ne vairāk kā 82
Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x1 02 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
3. Saldēti dārzeņi (atsaldēti) Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1x105 kvv/1 g
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
4. Dārzeņu ievārījumi, biezeņi un tiem līdzīgi produkti Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi 5 x 103 kvv/1 g
Patogēnie mikroorganismi un zarnu grupas baktērijas 1 g nav pieļaujamas
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ne vairāk kā 50 kvv/1 g
5. Dārzeņu nektāri Sausnas masas daļa% ne mazāk kā 11
Titrējamās skābes masas daļa (pārrēķinot citronskābē), % 0,3–0,9
Pelējumu sēnītes un raugu šūnas ja uzglabāšanas termiņš nav garāks par 6 mēnešiem, – ne vairāk kā 50 kvv/1 g, pārējiem – nav pieļaujamas

9.tabula

Kvalitātes rādītāji skābētiem un marinētiem kāpostiem

Nr.
p.k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Skābēti kāposti Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 0,8–2,0
Kāpostu un sulas savstarpējā attiecība, % 85–90 : 15–10
2. Skābēti kāposti ar piedevām Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 0,8–2,5
Kāpostu ar piedevām un sulas savstarpējā attiecība, % 85–90 : 15–10
3. Marinēti kāposti Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 1,2–2,0
Svaigi kāposti un marināde, % 60 : 40
4. Marinēti kāposti ar piedevām Kopējais skābums, % 0,7–1,5
Sāls saturs, % 1,5–2,5
Svaigi kāposti ar piedevām un marināde, % 60 : 40

10. tabula

Kvalitātes rādītāji svaigiem un mizotiem, vārītiem un tvaicētiem, skābētiem un sālītiem produktiem

Nr. 
p. k.

Produkts

Rādītājs

Rādītāja lielums

1. Svaigi, mizoti, vārīti un tvaicēti kartupeļi un dārzeņi (vakuumā) Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 106 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes ne vairāk kā 100 kvv/1 g
2. Skābēti un sālīti dārzeņi un sēnes Mezofilie aerobie un fakultatīvi anaerobie mikroorganismi ne vairāk kā 1 x 104 kvv/1 g
Pelējuma sēnītes un rauga šūnas ne vairāk kā 100 kvv/1 g
Salmonellas 25 g nav pieļaujamas

8. Marinētu dārzeņu saturs konservos no kopējās masas ir:

8.1. ismaz 50 %, ja dārzeņi ir nesagriezti;

8.2. vismaz 55 %, ja dārzeņi ir sagriezti."