personām 2014.–2020.gada plānošanas perioda vadības
likuma 11.panta 1., 2., 3., 4., 5. un 6.punktu
Qm – izdalāmo maltīšu skaits;
Qp1 – maltītes pagatavošanai piegādāto šo noteikumu 30.1 punktā minēto individuālai izdalei paredzēto pārtikas preču komplektu skaits;
Qp2 – maltītes pagatavošanai piegādāto šo noteikumu 10.1 2. apakšpunktā minēto maltītes nodrošināšanai paredzēto pārtikas preču komplektu skaits;
"12", "48" – no viena attiecīgā pārtikas preču komplekta pagatavojamo maltīšu skaits;
NI – partnerorganizācijai izmaksājamā summa;
p – izdalīto pārtikas preču komplektu skaits;
P – pārtikas preču komplekta vērtība;
m – izdalītais individuālo mācību piederumu komplektu skaits;
M – individuālo mācību piederumu komplekta vērtība;
h – izdalītais higiēnas un saimniecības preču komplektu skaits;
H – higiēnas un saimniecības preču komplekta vērtība;
n – attiecīgais šo noteikumu 9.1., 9.3. vai 9.4. apakšpunktā minēto komplektu veids;
I. Auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
II. Četrgraudu pārslu1 ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,30 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
III. Makaronu ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Makaronu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji ir šādi:
1.1. makaronu ražošanā izmantotie milti atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā noteiktajai mikotoksīnu maksimāli pieļaujamajai koncentrācijai;
1.2. citas ražošanā izmantotās sastāvdaļas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām pārtikas nekaitīguma un kvalitātes prasībām.
2. Makaronu ražošanas procesa kritērijs – makaroni tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju.
3. No kviešu miltiem izgatavoto makaronu izstrādājumu organoleptiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Krāsa | Atbilst miltu šķirai un citām pievienotajām izejvielām, bez neizmīcītu miltu paliekām |
Virsma | Gluda, var būt nedaudz raupja |
Lūzuma vieta | Stiklveida |
Forma | Īsformas |
Garša | Raksturīga izstrādājumam, bez citas piegaršas |
Smarža | Raksturīga izstrādājumam, bez citas smaržas |
Stāvoklis pēc izvārīšanas | Nesalipuši |
4. Makaronu izstrādājumu fizikāli ķīmiskie rādītāji:
Rādītāja nosaukums |
Raksturojums |
Mitrums | Ne vairāk kā 12,5 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 4 |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl | Ne vairāk kā 0,6 % |
Sausnes daudzums, kas pārgājis ūdenī vārīšanas procesā | Ne vairāk kā 9 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu klātbūtne | Nav pieļaujama |
IV. Pankūku miltu sausā maisījuma2 ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
V. Vājpiena pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Maksimālais ūdens saturs | 4,0 % |
Tauku saturs | Ne vairāk kā 1,5 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs | 32,0 % |
Minimālais laktozes saturs | 50,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos | 20 |
Maksimālais šķīdības indekss | 1,0 ml |
VI. Pilnpiena pulvera ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Gaiši dzeltena, dzeltena. Smalka, sausa pulverveida viela bez mehāniskiem vai cita veida piemaisījumiem. Pieļaujamas pulvera piciņas, kuras mehāniskas darbības rezultātā viegli sabirst |
Smarža un garša | Raksturīga pasterizētam pienam |
Maksimālais ūdens saturs | 5,0 % |
Tauku saturs | Ne mazāk kā 26 % |
Minimālais olbaltumvielu saturs | 24,0 % |
Minimālais laktozes saturs | 37,0 % |
Maksimālais skābums Tērnera grādos | 19 |
Maksimālais šķīdības indekss | 1,0 ml |
VII. Dzeramā piena, karsēta īpaši augstā temperatūrā, ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Viendabīgs balts šķidrums ar viegli iedzeltenu nokrāsu bez nogulsnēm |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam ar vāji izteiktu vārīta piena garšu, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Tauku saturs | 2,0 ± 0,1 % |
pH | No 6,45 līdz 6,65 |
Olbaltumvielu saturs | Ne mazāk kā 2,8 % |
Blīvums | Ne mazāk kā 1027 kg/m3 |
VII.1 Iebiezināta piena ar cukuru ražošanas un kvalitātes kritēriji
Iebiezināts piens ar cukuru atbilst:
1. Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, prasībām;
2. Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas (EK) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem prasībām;
3. Ministru kabineta 2015. gada 15. septembra noteikumiem Nr. 529 "Dehidrēto piena produktu kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats |
Krāsa – no baltas ar iedzeltenu nokrāsu līdz krēmkrāsai, vienmērīga visā masā. Viendabīga, viskoza, vijīga konsistence, pieļaujamas nelielas nogulsnes |
Smarža un garša | Tīra, salda garša, raksturīga iebiezinātam pienam ar cukuru, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Piena tauki (%) | Ne mazāk par 8 |
Kopējā piena sausna (%) | Ne mazāk par 28 |
VIII. Ātri vārāmo auzu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13 % |
Skābums grādos | Ne vairāk kā 5,0 |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Bojātas pārslas | Ne vairāk kā 0,05 % |
IX. Griķu pārslu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14 % |
Skābums grādos | – |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
X. Putraimu ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Putraimu ražošanā izmantoto izejvielu kritēriji ir šādi:
1.1. putraimu ražošanā izmanto miežus vai kviešus;
1.2. putraimu ražošanā izmantotā labība atbilst 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006 1. pielikuma 2. sadaļā noteiktajām maksimāli pieļaujamajām mikotoksīnu normām.
2. Putraimu ražošanas procesa kritērijs – putraimi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un tehnoloģisko instrukciju.
3. Miežu putraimu kvalitātes kritēriji ir šādi:
Rādītāja nosaukums |
Norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvs kodols, tostarp nepilnīgi apstrādāti graudi |
Ne mazāk kā 99,0 % Ne vairāk kā 2 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,3 % |
Miltveida piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,8 % |
Veseli graudi | Ne vairāk kā 1,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
4. Kviešu putraimu kvalitātes kritēriji ir šādi:
Rādītāja nosaukums |
Norma |
Krāsa | Dzeltena |
Garša | Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez piegaršas, nav skāba vai rūgta |
Smarža | Raksturīga normāliem kviešu putraimiem, bez sasmakuma, pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,5 % |
Kvalitatīvs kodols | Ne mazāk kā 99,2 % |
Atkritumu piemaisījumi, tostarp minerālie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,3 % Ne vairāk kā 0,05 % |
Bojātie kodoli | Ne vairāk kā 0,2 % |
Apstrādāti rudzu un miežu graudi | Ne vairāk kā 2,0 % |
Miltveida piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,5 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3,0 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XI. Augstākā labuma kviešu miltu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Lipeklis | Ne mazāk kā 26 % |
Pelnainība | Ne vairāk kā 0,58 % |
Krišanas skaitlis | Ne mazāk kā 250 s |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XII. Auzu pārslu biezputras ar ogām vai augļiem ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam labības pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam labības pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Cukurs | Ne vairāk kā 20 g |
Kaltētas ogas vai augļi | 12–16 g |
Sāls | Ne vairāk kā 1,25 g |
Ogu vai augļu aromatizētājs | 0,24–0,36 g |
XIII. Kartupeļu biezputras ražošanas un kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 7,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
Sāls | Ne vairāk kā 1,25 g |
XIV. Mannas ražošanas un kvalitātes kritēriji
Manna atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļas 2.1.11. apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Pelni, nešķīstoši 10 % HCl | Ne vairāk kā 0,6 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XV. Griķu ražošanas un kvalitātes kritēriji
Griķi atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļas 2.1.11. apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Brūna ar dažādu nokrāsu |
Smarža un garša | Raksturīga griķu putraimiem, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Mitrums | Ne vairāk kā 14,0 % |
Kvalitatīvā kodola saturs | Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi | Ne vairāk kā 4 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Nelobīti graudi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Miltiņu saturs | Ne vairāk kā 0,02 % |
Bojāti kodoli | Ne vairāk kā 0,3 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XVI. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Sautētas cūkgaļas vai liellopu gaļas (turpmāk – sautēta gaļa) ražošanas kritēriji:
1.1. gaļa atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā noteiktajiem kritērijiem;
1.2. pārtikas piedevas, kas ietilpst produkta sastāvā, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulas (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām prasībām, kā arī normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas;
1.3. sautētas gaļas termiskā apstrāde atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu XI nodaļā minētajām prasībām.
2. Sautētas gaļas ražošanas procesa kritērijs – sautēta gaļa ražota saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprināto receptūru un tehnoloģisko instrukciju, iepakojuma veids – divdaļīga metāla kārba, ar viegli atveramu vāku, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C.
3. Sautētas gaļas ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam. Gaļa rupja maluma |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 65 % (gaļa, ko izmato sautētas gaļas ražošanai, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2011. gada 25. oktobra Regulas (ES) Nr. 1169/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regulās (EK) Nr. 1924/2006 un (EK) Nr. 1925/2006, un par Komisijas Direktīvas 87/250/EEK, Padomes Direktīvas 90/496/EEK, Komisijas Direktīvas 1999/10/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2000/13/EK, Komisijas Direktīvu 2002/67/EK un 2008/5/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 608/2004 atcelšanu VII pielikuma B daļas 17. punktam |
Cits |
Dzīvnieku izcelsmes tauki – ne vairāk kā 33 %, sāls – ne vairāk kā 2 %. Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot soju, mehāniski atdalītu gaļu un dzīvnieku izcelsmes subproduktus |
XVII. Tvaicētu rīsu kvalitātes kritēriji
Rīsi atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 2. sadaļā noteiktajiem kritērijiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez pelējuma un citām produktam neraksturīgām blakus smaržām un piegaršām |
Mitrums | Ne vairāk kā 15,0 % |
Konsistence | Birstoša, viendabīga |
Kvalitatīvā kodola saturs | Ne mazāk kā 99,2 % |
tai skaitā šķelti graudi | Ne vairāk kā 10 % |
Atkritumu piemaisījumi | Ne vairāk kā 0,4 % |
Metālmagnētiskie piemaisījumi | Ne vairāk kā 3 mg/kg |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XVIII. Auksti spiestas nerafinētas rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Caurspīdīgs zaļgans vai dzintara dzeltens šķidrums, var būt nelieli nosēdumi |
Smarža un garša | Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un piegaršas |
Blīvums | Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence | Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg | Ne vairāk kā 15 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g | Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % | Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % | Ne vairāk kā 0,05 |
XVIII.1 Rafinētas rapšu eļļas kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Caurspīdīgs dzintara dzeltens šķidrums |
Smarža un garša | Raksturīga produktam, bez nevēlamas citas smaržas un piegaršas |
Blīvums | Ne mazāk kā 0,914 (20 °C temperatūrā) |
Konsistence | Viendabīga |
Peroksīdu skaitlis, mekv. aktīvā O2/kg | Ne vairāk kā 10 |
Skābes skaitlis, mg KOH/g | Ne vairāk kā 4,0 |
Mitruma un gaistošo vielu masas daļa, % | Ne vairāk kā 0,2 |
Nešķīstošie piemaisījumi, % | Ne vairāk kā 0,05 |
Piesātināto taukskābju daudzums, % | 6–10 % |
Dūmošanas punkts, °C | 226 ± 10°C |
XIX. Olu pulvera kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam pārstrādes produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez pelējuma un citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Mitrums | Ne vairāk kā 13,0 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XX. Cukura ražošanas un kvalitātes kritēriji
Cukurs ir attīrīta un kristalizēta saharoze, kurai ir šādas īpašības saskaņā ar Ministru kabineta 2015. gada 15. decembra noteikumiem Nr. 735 "Dažādu veidu cukura kvalitātes, klasifikācijas un papildu marķējuma prasības".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Ne vairāk kā deviņi punkti 0,5 krāsas tipa vienībām, ko aprēķina pēc Brunsvikas Zemkopības un cukura rūpniecības tehnoloģijas institūta metodes |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam pārstrādes produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Birstoša, viendabīga, bez kunkuļiem |
Polarizācija | Ne mazāk kā 99,7° Z |
Invertcukura saturs | Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Zudumi žāvējot | Ne vairāk kā 0,1 % no masas |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XXI. Šķelto zirņu kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Konsistence | Kaltēti, sausi, birstoši |
Mitrums | Ne vairāk kā 15 % |
Veseli graudi | Ne vairāk kā 1 % |
Atkritumu piemaisījumi, tai skaitā minerālie piemaisījumi |
Ne vairāk kā 0,40 % nav pieļaujami |
Bojātas sēklas | Ne vairāk kā 0,40 % |
Saēstas sēklas | Ne vairāk kā 0,50 % |
Nelobītas sēklas | Ne vairāk kā 0,80 % |
Drupinātas sēklas (izbirst caur sietu Ø 2,5 mm un paliek uz sieta Ø 1,5 mm) | Ne vairāk kā 1 % |
Kaitēkļu invāzija | Nav pieļaujama |
XXI1. Zivju konservu nekaitīguma, ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Sterilizētu konservu "Makrele savā sulā" (turpmāk – konservi) nekaitīguma kritēriji:
1.1. konservi atbilst Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulas (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, pielikuma 3. un 5. sadaļā noteiktajiem kritērijiem un Eiropas Komisijas 2005. gada 15. novembra Regulas (EK) Nr. 2073/2005 par pārtikas produktu mikrobioloģiskajiem kritērijiem 1. pielikuma 1. nodaļas 1.26. sadaļā minētajam, kā arī Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku, III pielikuma VIII sadaļas V nodaļas prasībām;
1.2. pārtikas piedevas, kas ietilpst produkta sastāvā, atbilst Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulas (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām prasībām, kā arī normatīvajiem aktiem par obligātajām nekaitīguma prasībām pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas;
1.3. ražošanas tehnoloģiskais process notiek atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu IX, X un XI nodaļā minētajām prasībām, kā arī Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā maza skābes satura un paskābinātiem konserviem Nr. CAC/RCP 23-1979 un Starptautiskajā higiēnas prakses kodeksā zivīm un zvejas produktiem Nr. CAC/RCP 52/2003 noteiktajām prasībām;
1.4. konservi tiek ražoti saskaņā ar ražotāja deklarētajām prasībām un ražotāja apstiprinātu receptūru, produkta un procesa aprakstiem. Konservu izgatavošanai izmanto saldētas makreles Scomber scombrus, iepakojuma veids – hermētiski noslēgta kārba, ar atveramu vāku, uzglabāšanas režīms no 0 līdz +25 °C. Konservi ir rūpnieciski sterili.
2. Konservu ražošanas un kvalitātes kritēriji:
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Krāsa un ārējais izskats, konsistence | Atbilst attiecīgajam produktam, pieļaujami ādas plīsumi. Zivju liemeņi vai gabaliņi līdzeni, bez zvīņām, var būt nenogrieztas spuras, izņemot astes. Zivju gaļas krāsa atbilstoša vārītas makreles krāsai. Dabīgā sulā – buljonā, kas izdalījies sterilizācijas procesā, pieļaujamas olbaltumvielu nogulsnes un nelielas zivs daļas |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas, zivju gaļas konsistence sulīga, var būt nedaudz sausa, asakas mīkstas, bez rūgtas piegaršas |
Minimālā zivju liemeņu vai to gabalu masa kārbā pēc sterilizācijas | Ne mazāk kā 70 % no kārbas neto daudzuma |
Pārtikas ražošanas sāls saturs | 1–2,5 % |
Cits |
Ražošanas procesā nav pieļaujams izmantot: – pārtikas piedevas garšas, smaržas un ārējā izskata uzlabošanai; – stabilizatorus, antioksidantus un aromatizētājus. Var būt pievienotas garšvielas, garšaugi |
XXII. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtikas produktu komplekta ražošanas un kvalitātes kritēriji
1. Mākslīgo papildu ēdināšanas maisījumu zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai ražošanas un kvalitātes kritēriji
Mākslīgo papildu ēdināšanas maisījumu zīdaiņu un mazu bērnu pārtikas produktu ražošanā un izplatīšanā ievērotas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 un (EK) Nr. 953/2009, noteiktās prasības;
2) Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulā (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, noteiktās prasības;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām noteiktās prasības;
4) Ministru kabineta 2008. gada 26. maija noteikumos Nr. 370 "Noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem" noteiktās prasības.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Ministru kabineta 2008. gada 26. maija noteikumos Nr. 370 "Noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem" noteiktajām prasībām |
Tauki | |
Ogļhidrāti | |
Minerālvielas | |
Vitamīni | |
Kaitēkļu invāzija4 | Nav pieļaujama |
Cits |
Nav izmantojams kā mātes piena aizstājējs. Produkts ir paredzēts zīdaiņu īpašajai diētai, uzsākot atbilstošu papildu ēdināšanu |
2. Apstrādātas graudaugu pārtikas un zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas pārtikas ražošanas un kvalitātes kritēriji
Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētas graudaugu pārtikas produktu, dārzeņu un augļu produktu, kā arī gaļas produktu ražošanā un izplatīšanā ievērotas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 12. jūnija Regulā (ES) Nr. 609/2013 par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku, īpašiem medicīniskiem nolūkiem paredzētu pārtiku un par pilnīgiem uztura aizstājējiem svara kontrolei, un ar ko atceļ Padomes Direktīvu 92/52/EEK, Komisijas Direktīvas 96/8/EK, 1999/21/EK, 2006/125/EK un 2006/141/EK, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2009/39/EK un Komisijas Regulas (EK) Nr. 41/2009 un (EK) Nr. 953/2009, noteiktās prasības;
2) Eiropas Komisijas 2006. gada 19. decembra Regulā (EK) Nr. 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos, noteiktās prasības;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulā (EK) Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām noteiktās prasības;
4) Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" noteiktās prasības.
2.1. Putras (putras sausais maisījums, lietošanai gatava putra)
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" noteiktajām prasībām |
Tauki | |
Minerālvielas | |
Vitamīni | |
Cits | Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2.2. Sausiņi
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Olbaltumvielas | Atbilst Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumos Nr. 269 "Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam" noteiktajām prasībām |
Tauki | |
Minerālvielas | |
Vitamīni | |
Cits | Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2.3. Augļu biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Augļu saturs | Ne mazāk kā 70 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2.4. Dārzeņu biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs | Ne mazāk kā 75 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2.5. Dārzeņu biezeņi ar gaļu
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Dārzeņu saturs | Ne mazāk kā 50 % no produkta masas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 8 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
2.6. Gaļas biezeņi
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Krāsa un izskats | Atbilst attiecīgajam produktam |
Smarža un garša | Raksturīga attiecīgajam produktam, bez citas produktam neraksturīgas smaržas un piegaršas |
Gaļas saturs | Ne mazāk kā 40 % no produkta masas |
Cits | Nesatur glutēnu, piena olbaltumvielas, cukuru. Pārtikas piedevu izmantošana zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētajā pārtikā ir noteikta normatīvajos aktos par pārtikas piedevu lietošanu |
Piezīmes.
1 Auzu, kviešu, miežu un rudzu pārslas ar minimālo rudzu pārslu procentuālo sastāvu produktā 50 %.
2 Sausā maisījuma sastāvā ietilpst galvenokārt kviešu milti un vēl vismaz trīs komponenti (sausais vājpiena pulveris, olu pulveris, sāls (ne vairāk kā 1,25 g uz 100 g), cukurs (ne vairāk kā 20 g uz 100 g) un citas sastāvdaļas nelielā daudzumā), un tas ir gatavs pankūku izgatavošanai bez papildu sastāvdaļu pievienošanas, izņemot ūdeni vai pienu, kas nepieciešams mīklas iegūšanai.
3(Svītrota ar MK 17.12.2020. noteikumiem Nr. 810)
4 Attiecināms uz sausajiem papildu ēdināšanas maisījumiem.
I. Kvalitātes kritēriji brošēta papīra produkcijai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Klades, burtnīcas, cits brošēts papīrs pēc nepieciešamības |
Krāsa un izskats |
Bez reklāmām, vāka krāsa nav noteikta, iekšlapas – baltas ar rūtiņām vai līnijām (atbilstoši vecumposmam), vai nošu līnijām; iesieta mīkstos vai cietos vākos |
II. Kvalitātes kritēriji zīmēšanas un aplikāciju papīram
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts zīmēšanas papīrs, akvareļu papīrs, aplikāciju papīrs, kartons, cits papīrs atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, vāka krāsa nav noteikta, iekšlapas – baltas |
III. Kvalitātes kritēriji rakstāmpiederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzētas pildspalvas, parastie zīmuļi, krāsainie zīmuļi, flomāsteri, citi rakstāmpiederumi atbilstoši nepieciešamībai |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai cilvēka veselībai nekaitīgs krāsojums |
IV. Kvalitātes kritēriji zīmuļu asināmajam un dzēšgumijai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts zīmuļu asināmais, dzēšgumija |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai cilvēka veselībai nekaitīgs krāsojums |
V. Kvalitātes kritēriji zīmēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolai paredzētas otas, tai skaitā komplektā vismaz trīs otas akvareļu zīmēšanai un divas otas zīmēšanai ar guaša krāsām – apaļas un plakanas, dažādu izmēru; palete krāsu sajaukšanai |
Krāsa un izskats |
Otas – bez krāsojuma vai ar cilvēka veselībai nekaitīgu krāsojumu. Palete – plastikāta, ar vismaz sešiem padziļinājumiem un speciālu caurumu ērtākai satveršanai |
VI. Kvalitātes kritēriji griešanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzētas šķēres ar noapaļotiem galiem, kuras izmantojamas gan labročiem, gan kreiļiem, citi griešanas instrumenti pēc nepieciešamības |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai cilvēka veselībai nekaitīgs krāsojums |
VII. Kvalitātes kritēriji mērīšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts trīsstūra un taisnstūra lineāls 30 cm, transportieris, citi mērīšanas piederumi pēc nepieciešamības |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai cilvēka veselībai nekaitīgs krāsojums |
VIII. Kvalitātes kritēriji līmēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veidi | Skolai paredzēts un toksiskas vielas nesaturošs līmes zīmulis, PVA līme, citi līmēšanai paredzēti piederumi |
Krāsa un izskats | Krāsa atbilstoša produktam, iepakojums bez reklāmām |
IX. Kvalitātes kritēriji vāciņiem un mapēm
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Vāciņi burtnīcām un kladēm, mapes |
Krāsa un izskats | Bez reklāmām, bez krāsojuma vai cilvēka veselībai nekaitīgs krāsojums |
X. Kvalitātes kritēriji krāsām zīmēšanai
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Akvareļu un guaša krāsas, toksiskas vielas nesaturošas, komplektos no 6–12 krāsu toņiem |
Krāsa un izskats | Derīguma termiņš nav mazāks kā 12 mēneši no piegādes |
XI. Kvalitātes kritēriji mugursomai*
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolas soma pārnēsāšanai uz abiem pleciem |
Masa | Tukšai somai līdz 1 kg |
Izmērs | Vismaz 25 cm x 17 cm x 40 cm |
Piezīme.* Jānodrošina ārējā izskata daudzveidība.
XI1. Kvalitātes kritēriji rasēšanas piederumiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolai paredzēta rasetne |
Krāsa un izskats | Vismaz četru piederumu komplekts, cirkuļa materiāls no metāla, komplektā iekļauti vismaz rezerves grafīti, maināmā adata un velce |
XI2. Kvalitātes kritēriji penāļiem
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Skolas piederumu uzglabāšanai paredzēts penālis |
Krāsa un izskats |
Penālis skolēniem vecumā no pieciem līdz 10 gadiem – ciets, poliestera, viens nodalījums, ar rāvējslēdzēju, garums – vismaz 200 mm, platums – vismaz 150 mm, biezums – vismaz 30 mm, bez piederumiem. Jānodrošina ārējā izskata dažādība (piemēram, krāsa, veids), bez reklāmām, paredzēts abu dzimumu skolēniem. Penālis skolēniem vecumā no 11 līdz 16 gadiem – mīksts, poliestera, viens nodalījums, ar rāvējslēdzēju, garums – vismaz 200 mm, platums – vismaz 100 mm, bez piederumiem. Jānodrošina ārējā izskata dažādība (piemēram, krāsa, veids), bez reklāmām, paredzēts abu dzimumu skolēniem |
XII. Citu individuālo mācību piederumu kvalitātes kritēriji
Saskaņā ar šo noteikumu 20. punktu pēc veiktā izvērtējuma ir pieļaujama citu individuālo mācību piederumu iekļaušana komplektā, ja tie atbilst šo noteikumu prasībām.
I. Ziepes, matu šampūns, krēms
1. Ziepes un matu šampūns visām vecuma grupām
1.1. Ziepju un matu šampūna ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem.
1.2. Ziepju un matu šampūna ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
2. Ziepes, matu šampūns, krēms zīdaiņiem un maziem bērniem
Ziepju, matu šampūna (tai skaitā visām vecuma grupām, zīdaiņiem un maziem bērniem) un bērnu krēma ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem;
2) Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
2.1. Ziepes zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Piemērotas arī sausai un jutīgai ādai |
Citi kritēriji | Nesatur smaržvielas, krāsvielas un konservantus, nekairina acis |
2.2. Matu šampūns zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Šampūns zīdaiņu un bērnu galvas ādas un matu kopšanai ar barojošu un mitrinošu iedarbību |
Citi kritēriji | Nesatur smaržvielas, krāsvielas un konservantus, nekairina acis |
2.3. Krēms zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Krēms zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai un profilaktiskai aizsardzībai pret mitrumu, apsārtumu, iekaisumu |
Citi kritēriji | Bez krāsvielām un konservantiem, satur antioksidantu, nesatur smaržvielas |
II. Zobu pasta
1. Zobu pasta visām vecuma grupām
Zobu pastas ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem;
2) Latvijas normatīvajos aktos kosmētikas līdzekļu jomā.
2. Zobu pasta maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Smarža un garša | Nedrīkst saturēt smaržvielas |
Piedevas | Bez fluora vai ar fluoru, ne vairāk kā 250 ppm |
Citi kritēriji |
– Vismaz 50 % dabīgu sastāvdaļu – Nesatur triklozānu, nātrija laurilsulfātu un saharīnu |
III. Zobu suka
1. Zobu suka visām vecuma grupām
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Lietojamība | Manuālai lietošanai (nav elektriska) |
Cietība | Mīksti vai vidēji cieti sariņi |
2. Zobu suka maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Smarža | Nesatur smaržvielas |
Lietojamība | Manuālai lietošanai (nav elektriska) |
Izmērs | Atbilstošs vecuma grupai |
Cietība | Mīksti sariņi |
IV. Veļas mazgāšanas un trauku mazgāšanas līdzekļi
1. Veļas mazgāšanas un trauku mazgāšanas līdzekļu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 31. marta Regulā (EK) Nr. 648/2004 par mazgāšanas līdzekļiem.
2. Veļas mazgāšanas un trauku mazgāšanas līdzekļu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Latvijas normatīvajos aktos mazgāšanas līdzekļu jomā.
V. Autiņbiksītes zīdaiņiem un maziem bērniem
Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto autiņbiksīšu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Komisijas 2014. gada 24. oktobra lēmumā, ar ko nosaka ekoloģiskos kritērijus Eiropas Savienības ekomarķējuma piešķiršanai absorbējošiem higiēnas produktiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Materiāls | Hipoalerģisks, bez hlora, virskārta 100 % bioloģiski sadalās, izgatavotas no atjaunojamiem resursiem |
Lietojamība | Ar klipšu aizdari, vairākkārtēja (vismaz 3 reizes) klipšu fiksācija, ar elastīgu jostiņu priekšpusē un mugurpusē, īpašām elastīgām aizsargbarjerām papildu aizsardzībai pret noplūdēm, uzsūcošo slāni, kas nodrošina sausu kontaktvirsmu |
VI. Autiņi zīdaiņiem un maziem bērniem
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Materiāls | Marle, 100 % kokvilna |
Lietojamība | Daudzreiz lietojams |
VII. Mitrās salvetes zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai
Zīdaiņu un mazu bērnu ādas kopšanai paredzēto mitro salvešu ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 30. novembra Regulā (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem.
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai norma |
Smarža un garša | Bez aromāta |
Lietojamība | Vienreizējai lietošanai |
Citi kritēriji | Nesatur alkoholu un parabēnus |
VIII. Citu higiēnas vai saimniecības preču drošuma un kvalitātes kritēriji
Saskaņā ar šo noteikumu 20. punktu pēc veiktā izvērtējuma ir pieļaujama citu higiēnas un saimniecības preču iekļaušana komplektā, ja tās atbilst šo noteikumu un citu normatīvo aktu prasībām.
IX. Higiēnisko sejas masku kvalitātes kritēriji
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Atkārtoti lietojama |
Materiāls |
– Gaiscaurlaidīgs – Uzsūc mitrumu, lai novērstu kondensāta nokļūšanu uz lietotāja ādas – Biosavietojams ar lietotāja ādu – Iztur vismaz ražotāja noteikto tīrīšanas ciklu – Pārstrādājams vai kompostējams |
Materiāla filtrācijas efektivitāte |
No 70 % līdz 90 % vai lielāka daļiņu filtrācijas efektivitāte daļiņām izmērā no 3 (± 0,5) μm vai filtrācijas efektivitātes "iegūtā vērtība %" daļiņām, kuru izmērs atšķiras no 3 (± 0,5) μm |
Galvas stiprinājums |
– Viegli uzvelkama un novelkama – Jāiztur vismaz pieci uzvilkšanas un novilkšanas cikli – Var būt ap lietotāja galvu vai ausīm – Var būt pašregulējošs vai sastāvēt no siksniņām, kas veidotas no elastīgas aukliņas vai auduma saites – Var būt piešūts vai piekausēts u. c. |
Tīrīšana | Vismaz piecas reizes ar minimālo mazgāšanas temperatūru 60 °C |
Sastāvdaļu virsmas stāvoklis | Bez asām malām vai vīlēm. Skavu lietošana savienojumos nav pieļaujama |
Bez redzamiem defektiem | Plīsumi, nepiestiprināts galvas stiprinājums, nepieguloša forma, deformācija, nodilums u. c. defekti nav pieļaujami |
Marķējums un lietošanas instrukcija |
– Satur atsauci par izgatavošanas atbilstību standartam LVS CWA 17553:2020 (LV) vai analogam. – Pievienota lietošanas instrukcija: maskas tīrīšana (mazgāšana, žāvēšana, gludināšana), t. sk. maksimālais tīrīšanas ciklu skaits; brīdinājumi par masku lietošanas un kopšanas ierobežojumiem, kā arī to pareizu lietošanu |
IX1. Medicīnisko sejas masku kvalitātes kritēriji
Medicīnisko sejas masku ražošanā un izplatīšanā ievērotas prasības, kas noteiktas:
1) Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 5. aprīļa Regulā (ES) 2017/745, kas attiecas uz medicīniskām ierīcēm, ar ko groza Direktīvu 2001/83/EK, Regulu (EK) Nr. 178/2002 un Regulu (EK) Nr. 1223/2009 un atceļ Padomes Direktīvas 90/385/EK un 93/42/EEK;
2) standartā LVS EN 14683:2019 "Medicīniskās sejas maskas. Prasības un testēšanas metodes", vai tām ekvivalentas prasības.
Kvalitātes kritērija nosaukums | Raksturojums vai norma |
Veids | Vienreizējas lietošanas |
Materiāla filtrācijas efektivitāte | Baktēriju filtrācijas efektivitāte 95 % |
Marķējums un lietošanas instrukcija |
Pievienota lietošanas instrukcija vai norāde uz iepakojuma: ražotāja norādījumi par preces pareizu lietošanu un uzglabāšanas apstākļiem. Marķējumā norādīts: CE marķējums, ražotāja nosaukums vai preču zīme, modeļa numurs vai nosaukums, maskas veids (kategorija), piemērotā standarta numurs un gads |
X. Roku dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
Roku dezinfekcijas līdzeklis atbilst:
1) normatīvajiem aktiem par preču drošuma, kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulai (ES) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (EK) Nr. 1907/2006;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 22. maija Regulai (ES) Nr. 528/2012 par biocīdu piedāvāšanu tirgū un lietošanu;
4) Ministru kabineta 2013. gada 27. augusta noteikumiem Nr. 628 "Prasības attiecībā uz darbībām ar biocīdiem".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai kritērijs |
Veids | Gatavs lietošanai |
Aktīvā viela, koncentrācija* | Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām |
Smarža | Raksturīga, atbilstoša produktam (var būt ar alkohola smaku) |
Aktivitāte | Aktīvs pret vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un mikroorganismiem |
Glabāšana | Saskaņā ar marķējumā norādīto |
XI. Virsmu dezinfekcijas līdzekļa kvalitātes kritēriji
Virsmu dezinfekcijas līdzeklis atbilst:
1) normatīvajiem aktiem par preču drošuma, kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām;
2) Eiropas Parlamenta un Padomes 2008. gada 16. decembra Regulai (ES) Nr. 1272/2008 par vielu un maisījumu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu un ar ko groza un atceļ Direktīvas 67/548/EEK un 1999/45/EK un groza Regulu (EK) Nr. 1907/2006;
3) Eiropas Parlamenta un Padomes 2012. gada 22. maija Regulai (ES) Nr. 528/2012 par biocīdu piedāvāšanu tirgū un lietošanu;
4) Ministru kabineta 2013. gada 27. augusta noteikumiem Nr. 628 "Prasības attiecībā uz darbībām ar biocīdiem".
Kvalitātes kritērija nosaukums |
Raksturojums vai kritērijs |
Veids | Gatavs lietošanai |
Aktīvā viela, koncentrācija** | Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām |
Aktivitāte | Aktīvs pret vīrusiem, baktērijām, sēnītēm un mikroorganismiem |
Glabāšana | Saskaņā ar marķējumā norādīto |
Darbības programmas nosaukums | Pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšana vistrūcīgākajām personām 2014.–2020. gada plānošanas periodā |
Darbības veids | Pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču izdalīšana vistrūcīgākajām personām un papildpasākumu īstenošana |
Atlases veids | Atklāta partnerorganizāciju atlase |
Sadarbības iestāde | Sabiedrības integrācijas fonds |
Izmantotie saīsinājumi
Fonds | – | Eiropas Atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām |
PO | – | Partnerorganizāciju atlases pretendents (tai skaitā pretendentu apvienība) |
Likums | – | Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām 2014.–2020. gada plānošanas perioda vadības likums |
Iesniegums | – | PO iesniegums un tam pievienotie dokumenti |
Pilns atbalsts | – | PO prognozētais atbalstāmo personu skaits vidēji mēnesī, kas ir vienāds ar vai lielāks par to personu skaitu, kurām attiecīgajā izdales teritorijā pašvaldības sociālais dienests iepriekšējā kalendāra gadā izsniedzis šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minēto izziņu |
Daļējs atbalsts | – | PO prognozētais atbalstāmo personu skaits vidēji mēnesī, kas ir mazāks par to personu skaitu, kurām attiecīgajā izdales teritorijā pašvaldības sociālais dienests iepriekšējā kalendāra gadā izsniedzis šo noteikumu 4.1.1. un 4.1.3. apakšpunktā minēto izziņu |
P | – | Precizējamais kritērijs. Ja konstatēta kritērija neatbilstība, sadarbības iestāde pieņem lēmumu par iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu, ka PO lēmumā noteiktajā laikā un kārtībā tiks nodrošināta pilnīga atbilstība kritērijam |
N | – | Neprecizējamais kritērijs. Ja konstatēta kritērija neatbilstība, sadarbības iestāde pieņem lēmumu par iesnieguma noraidīšanu |
1. Kopīgie atbilstības kritēriji1 | Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu |
|
1.1. | PO ir: | N |
1.1.1. | Biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrēta biedrība vai nodibinājums vai Reliģisko organizāciju un to iestāžu reģistrā reģistrēta reliģiska organizācija (turpmāk abas kopā – nevalstiska organizācija). Nevalstiskas organizācijas darbības veids iepriekšējos 12 mēnešus no iesnieguma iesniegšanas dienas ir bijis labdarība vai sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšana | |
1.1.2. | pašvaldība vai tās iestāde | |
1.2. | Personai, kura pārstāv PO, vai PO nav iestājušies likuma 16. panta 1. vai 2. punkta izslēgšanas nosacījumi | N |
1.3. | PO nav iestājušies likuma 16. panta 3. punkta izslēgšanas nosacījumi | N |
1.4. | PO nav iestājies likuma 19. pantā minētais aizliegums uz laiku piedalīties PO atlasē | N |
1.5. | PO iesniegumā paredz nodrošināt vienu vai abus šo noteikumu 36. punktā minētos atbalsta veidus Latvijas teritorijā | P |
1.6. | PO iesniegumā paredz nepieprasīt no atbalsta saņēmējiem maksu par šo noteikumu 36. punktā minētajiem atbalsta veidiem | P |
1.7. | PO iesniegumā apliecina, ka nepieprasīs fonda finansējumu par tādu šo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto atbalstāmo darbību īstenošanu, kas tiek finansētas no citiem Eiropas Savienības vai publiskā finansējuma līdzekļiem | P |
1.8. | PO iesniegumā apliecina, ka šo noteikumu 36. punktā minēto atbalsta veidu nodrošināšanā veicinās vienlīdzīgu iespēju ievērošanu neatkarīgi no dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes, reliģijas vai pārliecības, invaliditātes, vecuma vai seksuālās orientācijas | P |
1.9. | PO iesniegums ir: | P |
1.9.1. | sagatavots datorrakstā (ja attiecināms) | |
1.9.2. | pilnībā aizpildīts valsts valodā atbilstoši atlases nolikumam | |
1.9.3. | ar pievienotiem papildus iesniedzamiem dokumentiem valsts valodā vai ar PO atbildīgās amatpersonas apliecinātu tulkojumu | |
2. Specifiskie atbilstības kritēriji2 | Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu |
|
2.1. | PO iesniegumā pamatota pietiekama administratīva, finansiāla un darbības spēja, lai nodrošinātu pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču drošu uzglabāšanu un izdalīšanu personām, kuras ir tiesīgas attiecīgo palīdzību saņemt3 | P |
2.2. | PO iesniegumā pamatota pietiekama administratīva, finansiāla un darbības spēja maltītes nodrošināšanai, tajā skaitā pārtikas preču komplektu drošai uzglabāšanai un maltīšu izdalīšanai4 | P |
2.3. | PO iesniegumā pamatota pietiekama administratīva, finansiāla un darbības spēja, lai tieši vai netieši nodrošinātu papildpasākumus | P |
2.4. | PO iesniegumā pamatota pietiekama administratīva, finansiāla un darbības spēja, lai nodrošinātu pārtikas un pamata materiālās palīdzības preču uzglabāšanu un izdalīšanu personām, tajā skaitā arī maltīšu nodrošināšanu (ja attiecināms), kā arī ar papildpasākumu īstenošanu saistītās informācijas publicitātes, uzraudzības un novērtēšanas prasību ievērošanu | P |
3. Kvalitātes kritēriji5 | Apakškritēriji/punktu skaits |
Maksimālais iegūstamais punktu skaits un punktu piešķiršanas kārtība |
Minimālais nepieciešamais punktu skaits |
|
3.1. | PO pieredzes ilgums pēdējo septiņu gadu laikā līdz atlases izsludināšanas dienai sociāli mazaizsargāto personu sociālās labklājības celšanā un labdarībā |
3.1.1. PO pieredze labdarības vai sociālo pakalpojumu un sociālās iekļaušanas pasākumu nodrošināšanā ir3: 3.1.1.1. ilgāka par trim gadiem – 30 3.1.1.2. no viena gada līdz trim gadiem – 20 3.1.1.3. viens gads – 10 3.1.1.4. mazāka par vienu gadu – 0 |
30 |
0 |
3.1.2. PO pieredze maltītes vai zupas virtuves un sociālās iekļaušanas pasākumu nodrošināšanā ir4: 3.1.2.1. ilgāka par trim gadiem – 30 3.1.2.2. no viena gada līdz trim gadiem – 20 3.1.2.3. viens gads – 10 3.1.2.4. mazāka par vienu gadu – 0 | ||||
3.1.3. PO pieredze labdarības vai sociālo pakalpojumu, maltītes vai zupas virtuves un sociālās iekļaušanas pasākumu nodrošināšanā ir6: 3.1.3.1. ilgāka par trim gadiem – 30 3.1.3.2. no viena gada līdz trim gadiem – 20 3.1.3.3. viens gads – 10 3.1.3.4. mazāka par vienu gadu – 0 | ||||
3.2. | PO pieredzes ilgums pēdējo septiņu gadu laikā līdz atlases izsludināšanas dienai publiskā finansējuma (ES un citas ārvalstu finanšu palīdzības, valsts vai pašvaldību) piesaistīšanā un apsaimniekošanā |
3.2.1. PO pieredze ES vai citas ārvalstu finanšu palīdzības piesaistīšanā un apsaimniekošanā ir: 3.2.1.1. četri gadi un ilgāk – 15 3.2.1.2. no diviem līdz trim gadiem – 10 3.2.1.3. viens gads – 5 3.2.1.4. mazāk par vienu gadu – 0 3.2.2. PO pieredze valsts vai pašvaldību publiskā finansējuma piesaistīšanā un apsaimniekošanā ir: 3.2.2.1. četri gadi un ilgāk – 15 3.2.2.2. no diviem līdz trim gadiem – 10 3.2.2.3. viens gads – 5 3.2.2.4. mazāk par vienu gadu – 0 |
30S |
0 |
3.3. | PO ir tieša vai netieša pieredze pēdējo septiņu gadu laikā līdz atlases izsludināšanas dienai personu sociālās iekļaušanas, informatīvu, konsultējošu vai neformāli izglītojošu papildpasākumu nodrošināšanā | 3.3.1. PO ir tieša pieredze plānoto papildpasākumu plānošanā, administrēšanā, īstenošanā un uzraudzībā – 30 | 30V | 0 |
3.3.2. PO ir netieša pieredze papildpasākumu plānošanā, administrēšanā, īstenošanā vai uzraudzībā – 10 | ||||
3.3.3. PO nav pieredzes plānoto papildpasākumu nodrošināšanā – 0 | ||||
3.4. | PO teritoriālais pārklājums7 |
3.4.1. PO plāno nodrošināt pilnu atbalstu: 3.4.1.1. piecās vai vairāk izdales teritorijās – 40 3.4.1.2. no divām līdz četrām izdales teritorijām – 30 3.4.1.3. vienā izdales teritorijā – 10 3.4.1.4. nevienā izdales teritorijā, jo plānots tikai daļējs atbalsts – 0 |
110S | 0 |
3.4.2. pilna atbalsta nodrošināšanai katrā izdales teritorijā PO plāno vismaz vienu izdales vietu (ja PO plāno vairāk nekā vienu izdales vietu, tad kritērija piemērošanai punktus aprēķina, ņemot vērā prognozēto atbalstāmo personu skaitu vidēji uz vienu izdales vietu): 3.4.2.1. uz 0–500 prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir valstspilsēta, vai uz 0–200 prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir novads – 50 3.4.2.2. uz 501–900 prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir valstspilsēta, vai uz 201–500 prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir novads – 20 3.4.2.3. uz 901 un vairāk prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir valstspilsēta, vai uz 501 un vairāk prognozētajām atbalstāmajām personām, ja izdales teritorija ir novads – 0 | ||||
3.4.3. atbalsta nodrošināšanai izdales teritorijā PO ir izveidojusi apvienību vai ir noslēgusi nodomu protokolu par sadarbību starp vismaz vienu pašvaldību vai tās iestādi un vismaz vienu nevalstisku organizāciju – 10 | ||||
3.4.4. atbalsta nodrošināšanai izdales teritorijā, kas ir Rīgas pilsētas teritoriālā vienība, valstspilsēta, novads vai novada pilsēta, PO plāno maltītes nodrošināšanu – 10 |
Piezīmes.
1. 1 Ja PO ir apvienība, pēc kopīgiem kritērijiem vērtē katru apvienības dalībnieku.
2. 2 Ja PO ir apvienība, pēc specifiskajiem atbilstības kritērijiem vērtē visus apvienības dalībniekus kopā.
3. 3 Kritēriju attiecina, ja PO iesniegumā paredz nodrošināt 36.1. apakšpunktā minēto atbalsta veidu.
4. 4 Kritēriju attiecina, ja PO iesniegumā paredz nodrošināt 36.2. apakšpunktā minēto atbalsta veidu.
5. 5 Ja PO ir apvienība, pēc kvalitātes kritērijiem vērtē visu apvienības dalībnieku kopējo pieredzi un teritoriālo pārklājumu, punktus nesummējot.
6. S Piemēro visus atbilstošos kritērijus, summējot tiem piemērojamo punktu skaitu.
7. V Piemēro vienu atbilstošo kritēriju.
8. 6 Kritēriju attiecina, ja PO iesniegumā paredz nodrošināt gan 36.1., gan 36.2. apakšpunktā minēto atbalsta veidu.
9. 7 Kritēriju "valstspilsēta" attiecina gadījumā, ja valstspilsēta ir atsevišķa teritoriālā vienība, kas neietilpst novada teritorijas sastāvā.