Atzinums

PAZIŅOJUMS:
LVRTC informē, ka 27. aprīlī plkst. 00.00 (naktī no 26. uz 27. aprīli) uzsāks eParaksta sistēmu migrāciju uz jaunu tehnoloģisko platformu un tā ilgs aptuveni diennakti. Līdz ar pāreju uz jaunu tehnoloģisko platformu, eParaksta lietotājiem 27. aprīlī būs ierobežota eParaksta rīku darbība, bet pēc darbības atsākšanas visiem eParaksts mobile lietotājiem būs jāizveido jauna eParaksta parole. Tā kā darbu laikā nebūs pieejami eParaksta pakalpojumi, aicinām ieplānot veikt darbības sistēmās un dokumentu parakstīšanu savlaicīgi, jo 27. aprīlī organizācijas sistēmās e-Identitātes apliecināšana un parakstīšana nebūs iespējama. Vairāk informācijas eparaksts.lv portālā.
Projekta ID
22-TA-2430
Atzinuma sniedzējs
Biedrība "Latvijas ainavas"
Atzinums iesniegts
06.02.2024.
Saskaņošanas rezultāts
Nesaskaņots

Iebildumi / Priekšlikumi

Nr.p.k.
Projekta redakcija
Iebildums / Priekšlikums
1.
Anotācija (ex-ante)
1.3. Pašreizējā situācija, problēmas un risinājumi
Iebildums
Projekta autors: [Noteikumu Nr.421 7.punkts (projekta 1.8.apakšpunkts) papildināts ar jaunu teikumu, ņemot vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildumu. Atbilstoši pārkāpumu procedūras lietai Nr.2021/2260 (2022) 1647 precizējami 7.punkta nosacījumi attiecībā uz Dzīvotņu direktīvas V pielikuma sugām, paredzot, ka izņēmumi pieļaujami tikai  tad, ja nav apmierinošas alternatīvas un netiek kaitēts attiecīgo sugu populāciju saglabāšanai labvēlīgā aizsardzības statusā.(..) Medības ārpus noteiktā medību termiņa ir izņēmuma gadījumi, par ko dienests izdod atsevišķu administratīvo aktu. Pieņemot lēmumu par problēmas risinājumu, ir izvērtējams apstākļu kopums un no iespējamām alternatīvām jāizvēlas vispiemērotākā. “Citas apmierinošas alternatīvas” daļā gadījumu var būt preventīvi pasākumi (piemēram, atbilstošu žogu, savvaļas dzīvnieku atbaidīšanas ierīču vai saimniekošanas prakses maiņa un citi). Gadījumos, kad preventīvie pasākumi jau ir veikti un nav problēmu atrisinājuši, vai objektīvu apstākļu dēl nav realizējami, dienests var izdot atļauju medīt ārpus noteiktā medību termiņa.]

Saskaņā ar EK paziņojumu dalībvalstīm "Vadlīnijas par Kopienā nozīmīgu dzīvnieku sugu stingru aizsardzību saskaņā ar Dzīvotņu direktīvu"(2021/C 496/01), 3.nod. skaidrojumu, direktīva nav paredzēta, lai novērstu nelielu kaitējumu, bet gan tikai smagu kaitējumu, t. i., tādu, kas pārsniedz noteiktu apmēru. Tas, kas uzskatāms par smagu kaitējumu, būtu jāizvērtē katrā gadījumā atsevišķi, kad šāda problēma rodas. Direktīvas 16.panta 1.punkts neļauj iestādēm atkāpties no 12. pantā noteiktajiem aizliegumiem tikai tāpēc, ka šādu aizliegumu ievērošana liek mainīt lauksaimniecības, mežsaimniecības vai zivkopības darbību. Alternatīva risinājuma neiespējamība ir jāpierāda. (Skat. EK Vadlīnijas, 2021/C 496/01;https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX:52021XC1209(02))
Attiecīgi noteikumu projekta 7.punktā trūkst atsauce uz ZM izstradāto kārtību, kādā tiek noteikta kaitējuma smaguma pakāpe un izvērtēšanas kritēriji, izņēmuma gadījuma noteikšanai.
 
Piedāvātā redakcija
-
2.
Noteikumu konsolidētā versija
Iebildums
Uzturam spēkā 12.01.2024. sniegtos iebildumus par noteikumu projektu, ņemot vērā, ka Zemkopības ministrija tos pēc būtības ignorējusi.
 
Piedāvātā redakcija
-