Noteikumu projekts

22-TA-1655
Psiholoģiskā atbalsta kursa noteikumi
I.Vispārīgie jautājumi
1.
 Noteikumi nosaka:
1.1.
apmaksāta psiholoģiskā atbalsta kursa (turpmāk – psiholoģiskā atbalsta kurss) saņemšanas nosacījumus un tā organizēšanas kārtību;
1.2.
ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas kārtību;
1.3.
ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmēru;
1.4.
dienesta (darba) pienākumu izpildes laika uzskaites kārtību psiholoģiskā atbalsta kursa laikā;
1.5.
ceļa izdevumu segšanas kārtību un apmēru.
2.
Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (turpmāk - iestāde) amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieks, kurš ir iesaistīts neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā (turpmāk - darbinieks), var saņemt līdz 12 kalendāra dienām ilgu apmaksātu psiholoģiskā atbalsta kursu Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā.
3.
Šajos noteikumos minētā amatpersonas vai darbinieka nosūtīšana uz psiholoģiskā atbalsta kursu nav uzskatāma par komandējumu normatīvo aktu, kas nosaka kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi, izpratnē.
4.
Iekšlietu ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz:
4.1.
izdevumus psiholoģiska atbalsta kursa nodrošināšanai amatpersonām, tai skaitā ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas izdevumus;
4.2.
ceļa izdevumus Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas vietu un atpakaļ šo noteikumu V. nodaļā noteiktajā kārtībā.
5.
Tieslietu  ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz ceļa izdevumus Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas vietu un atpakaļ šo noteikumu V. nodaļā noteiktajā kārtībā.
6.
Veselības ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz:
6.1.
izdevumus psiholoģiska atbalsta kursa nodrošināšanai darbiniekiem, tai skaitā:
6.1.1.
ēdināšanas nodrošināšanas izdevumus, saskaņā ar Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra sagatavotu faktisko izdevumu aprēķinu;
6.1.2.
naktsmītnes nodrošināšanas izdevumus saskaņā ar Nodrošinājuma valsts aģentūras sagatavotu faktisko izdevumu aprēķinu;
6.2.
ceļa izdevumus darbiniekiem nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas vietu un atpakaļ šo noteikumu V. nodaļā noteiktajā kārtībā.
II. Psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas nosacījumi un tā organizēšanas kārtība
7.
Amatpersona psiholoģiskā atbalsta kursu var saņemt, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psihologa veikto amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtējumu, darbinieks - pamatojoties uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa veikto novērtējumu.
8.
Psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai:
8.1.
amatpersona aizpilda Aptaujas anketu amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai (1. pielikums ) un iesniedz Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psihologam;
8.2.
darbinieks aizpilda Aptaujas anketu darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai (2. pielikums ) un iesniedz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologam.
9.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologs novērtē attiecīgi amatpersonas vai darbinieka psiholoģisko stāvokli un saskaņā ar Psihologu likuma prasībām sagatavo sadarbības pārskatu. Ja novērtējot psiholoģisko stāvokli, konstatē šo noteikumu 11.punktā minētās pazīmes, psihologs rekomendē psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanu.
10.
Amatpersona vai darbinieks atbild par psiholoģiskā stāvokļa novērtējuma ietvaros sniegtās informācijas patiesumu.
11.
Amatpersonai vai darbiniekam ir tiesības saņemt psiholoģiskā atbalsta kursu, ja:
11.1.
konstatējamas izdegšanas pazīmes, kas ietekmē fizisko un psihoemocionālo veselību;
11.2.
konstatējamas izteiktas psihoemocionālās vai fizioloģiskās reakcijas pēc traumatiskiem notikumiem dienestā (darbā) vai ārpus dienesta (darba);
11.3.
konstatējamas pazīmes, ka dienesta (darba) apstākļi (piemēram, dienesta (darba) apstākļi, kas saistīti ar vardarbību, noziedzību, nelabvēlīgu vidi, dzīvības apdraudētību, nakts darbu, cilvēku nāvi, darbu paaugstinātas spriedzes apstākļos) var ietekmēt amatpersonas vai darbinieka fizisko un psihoemocionālo veselību, samazināt amatpersonu profesionālās spējas, veicināt fizisku un garīgu izsīkumu.
12.
Tiesības saņemt psiholoģiskā atbalsta kursu ārpus kārtas amatpersonai vai darbiniekam ir, ja psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšana rekomendēta saskaņā ar šo noteikumu 11.1. un  11.2. apakšpunktu.
13.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa sagatavotais sadarbības pārskats psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai ir derīgs 12 mēnešus.
14.
Amatpersonas vai darbinieka psiholoģisko stāvokli novērtē atkārtoti, nesasniedzot 12 mēnešus pēc iepriekšējā novērtējuma, ja psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšana ir rekomendēta saskaņā ar šo noteikumu 11.3. apakšpunktu, bet radušies priekšnosacījumi psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai ārpus kārtas.
15.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs organizē psiholoģiskā atbalsta kursu grupās, plānojot grupu lielumu un skaitu kalendāra gada ietvaros.
16.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests līdz katra gada 31.oktobrim vienojas par nākamajā gadā plānoto darbinieku dalību psiholoģiskā atbalsta kursā.
17.
Amatpersonas un darbinieki psiholoģiskā atbalsta kursu saņem rindas kārtībā. Rindu veido, ievērojot amatpersonas un darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanas ietvaros noteiktās rekomendācijas psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai.
18.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs informē attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu par iespējamo psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas laiku.
19.
Iestāde 20 darba dienu laikā pēc šo iekšējo noteikumu 18. punktā minētās informācijas saņemšanas informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par iespēju plānotajā laikā nosūtīt amatpersonu psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai vai vienojas ar Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par citu iespējamo kursa saņemšanas laiku.
20.
medicīniskās palīdzības dienests 20 darba dienas pirms plānotā psiholoģiskā atbalsta kursa sākuma datuma informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par darbinieku nosūtīšanu un nodod Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa sagatavotos sadarbības pārskatus, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu darbiniekiem individuālas psihologa  konsultācijas psiholoģiskā atbalsta kursa laikā.
 
21.
Iestāde un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests pēc iespējas savlaicīgi informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru, ja, mainoties apstākļiem, amatpersona vai darbinieks nevar piedalīties psiholoģiskā atbalsta kursā plānotajā laikā.
22.
Amatpersonu  un darbinieku psiholoģiskā atbalsta kursā uzņem, ievērojot iepriekš plānoto un Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā rezervēto psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas laiku, atbilstoši no iestādes vai  Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta saņemtajai informācijai par amatpersonas vai darbinieka nosūtīšanu uz kursu.
23.
Amatpersonu  un  darbinieku psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai nenosūta darbnespējas laikā, vai, ja ir informācija par ierobežojumiem, kuru dēļ amatpersona vai darbinieks nevar piedalīties psiholoģiskā atbalsta kursa ietvaros īstenotajās psiholoģiskā atbalsta un fiziskās sagatavotības nodarbībās (turpmāk – nodarbības).
24.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs informē attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, ja amatpersona vai darbinieks nav plānotajā laikā ieradies psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai.
25.
Psiholoģiskā atbalsta kursa ietvaros Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs īsteno psiholoģiskā atbalsta programmu, kurā ietilpst:
25.1.
psiholoģiskā atbalsta nodarbības (lekcijas psiholoģijā, psiholoģiskā atbalsta grupu nodarbības, psihoregulācijas grupu nodarbības);
25.2.
individuālas psihologa konsultācijas pēc amatpersonas vai darbinieka izvēles un atbilstoši amatpersonas vai darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtējuma ietvaros sagatavotajam sadarbības pārskatam;
25.3.
fiziskās sagatavotības nodarbības (sporta nodarbības trenažieru un vingrošanas zālē sporta instruktora vadībā, fiziskās aktivitātes ārpus telpām atbilstoši sezonai un laika apstākļiem (piemēram, vingrošanas nodarbības brīvā dabā, nūjošana, veloizbraucieni, peldes jūrā vai baseina apmeklējums)).
26.
Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā amatpersona un darbinieks ir personīgi atbildīgs, ka tam nav veselības ierobežojumu pilnvērtīgai dalībai nodarbībās,  ko apliecina rakstiski, ierodoties kursa saņemšanai, un nekavējoties informē kursa vai nodarbību vadītāju, ja šādi ierobežojumi rodas.
27.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs var pārtraukt amatpersonas un darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā, informējot par to attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu šādos gadījumos:
27.1.
amatpersonai vai darbiniekam iestājusies darbnespēja vai tā psiholoģiskā atbalsta kursā nevar piedalīties citu neparedzētu apstākļu dēļ (piemēram, prombūtne sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, ierašanos izziņas iestādē, prokuratūrā vai tiesā);
27.2.
amatpersona vai darbinieks ir pārkāpis psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietas vai naktsmītnes iekšējās kārtības noteikumus;
27.3.
amatpersona vai darbinieks nepiedalās nodarbībās.
28.
Amatpersona vai darbinieks par šo noteikumu 27.1. apakšpunktā minētajiem apstākļiem nekavējoties informē psiholoģiskā atbalsta kursa vai nodarbību vadītāju un attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.
29.
Šo noteikumu 27.1. apakšpunktā minētajā gadījumā amatpersonai vai darbiniekam saglabājas iespēja turpināt dalību psiholoģiskā atbalsta kursā (tajā pašā grupā), ja tā kavējums ir ne vairāk kā divas dienas un atlikusī (neizmantotā) kursa daļa ir vismaz četras dienas.
30.
Amatpersonas vai darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanas ietvaros aizpildītās aptaujas anketas un psihologa sagatavotos sadarbības pārskatus psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs glabā 12 mēnešus no minēto dokumentu saņemšanas vai sagatavošanas vai līdz brīdim, kad beidzas to izmantošanas juridiskā nepieciešamība.
III.Ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas kārtība un ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmērs psiholoģiskā atbalsta kursa laikā
31.
Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs nodrošina amatpersonām un darbiniekiem ēdināšanu trīs reizes dienā. 
32.
Ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmērs vienai personai diennaktī atbilst faktiskajām ēdināšanas pakalpojuma izmaksām, kuras nosaka saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem.
33.
Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā Nodrošinājuma valsts aģentūra nodrošina amatpersonām un darbiniekiem naktsmītni.
IV.Dienesta (darba) pienākumu izpildes laika uzskaites kārtība psiholoģiskā atbalsta kursa laikā
34.
Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs veic uzskaiti par amatpersonu un darbinieku dalību psiholoģiskā atbalsta kursā un trīs darba dienu laikā pēc psiholoģiskā atbalsta kursa beigām vai tā pārtraukšanas nosūta attiecīgi iestādei vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam izziņu, kas apliecina amatpersonas vai darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā. Ja psiholoģiskā atbalsta kurss ir pārtraukts un amatpersona vai darbinieks nav pabeidzis psiholoģiskā atbalsta kursa programmu, tad izziņā norāda informāciju par kursa pārtraukšanu un kursa pārtraukšanas iemeslu. 
35.
Iestāde un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests attiecīgi amatpersonas un darbinieka dienesta (darba) pienākumu izpildes laiku uzskaita atbilstoši Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra izsniegtajai izziņai par amatpersonas vai darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā.
36.
Psiholoģiskā atbalsta kursa ietvaros sestdiena, svētdiena un valstī noteiktā svētku diena ir amatpersonas un darbinieka atpūtas laiks, kuru amatpersona un darbinieks izmanto pēc saviem ieskatiem, un šis laiks nav ieskaitāms dienesta (darba) pienākumu izpildes laikā.
V.Ceļa izdevumu segšanas kārtība un apmērs nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursu
37.
Amatpersonai un darbiniekam attiecīgi iestāde vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ceļa izdevumus nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas vietu un atpakaļ uz dzīvesvietu kompensē pilnā apmērā, ņemot vērā sabiedriskā transporta biļešu cenu attiecīgajā maršrutā.
38.
Ja no amatpersonas vai darbinieka dzīvesvietas uz psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas vietu nekursē sabiedriskais transports un amatpersona vai darbinieks izmanto savā īpašumā vai valdījumā esošu transportlīdzekli, ceļa izdevumus kompensē, ņemot vērā transportlīdzekļa patērētās degvielas izmaksas. Šajā gadījumā amatpersona vai darbinieks sastāda aktu, kurā norāda informāciju par brauciena maršrutu, kilometru skaitu, transportlīdzekļa marku, transportlīdzekļa degvielas patēriņu uz 100 km nobraukuma un degvielas marku.
39.
Lai amatpersona vai darbinieks saņemtu ceļa izdevumu kompensāciju, tā mēneša laikā pēc atgriešanās no psiholoģiskā atbalsta kursa iesniedz attiecīgi iestādes vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai šādus dokumentus:
39.1.
iesniegumu par ceļa izdevumu kompensācijas piešķiršanu;
39.2.
faktiskos ceļa izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (sabiedriskā transporta biļetes, degvielas uzpildes stacijas kases čekus vai kvītis);
39.3.
 šo noteikumu 38. punktā  minēto aktu, ja izmantots savā īpašumā vai valdījumā esošs transportlīdzeklis.
40.
Ceļa izdevumu kompensāciju izmaksā mēneša laikā pēc šo noteikumu 39. punktā  minēto dokumentu saņemšanas, to pārskaitot attiecīgi uz amatpersonas vai darbinieka norādīto kontu kredītiestādē.
Ministru prezidents V. Uzvārds
Ministrs V. Uzvārds
1.
pielikums
Ministru kabineta
[22-TA-1655 Dt]
noteikumiem Nr.
[22-TA-1655 Nr]
Aptaujas anketa amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai
2.
pielikums
Ministru kabineta
[22-TA-1655 Dt]
noteikumiem Nr.
[22-TA-1655 Nr]
Aptaujas anketa darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai